slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το τίμημα της ανευθυνότητας μας

Η ανευθυνότητα πολλών τον Οκτώβριο αποτελεί την... καύσιμη ύλη γι αυτό που συμβαίνει κατά τον τρέχοντα... κατάμαυρο μήνα στο μέτωπο του κορωνοϊού.

του Λουκά Γεωργιάδη

Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές κάποιων και η χαλάρωση κάποιων άλλων, δεν άργησαν να φέρουν τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε καθημερινά. Κάποιοι διαμαρτύρονταν για τους 25 μαθητές στην τάξη, αλλά κάνουν πορείες και συγκεντρώσεις. Κάποιοι άλλοι δηλώνουν αρνητές μάσκας και είτε κόλλησαν οι ίδιοι, είτε μετέδωσαν τον ιό, είτε "έφυγαν" από τη ζωή. Η Εκκλησία τήρησε ώριμη στάση σε ανώτατο επίπεδο, αλλά στον μεσαίο και κατώτερο κλήρο, κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν το... ποίμνιο, ότι για όλους φροντίζει ο Θεός. Τελικά όλα αυτά αποδεικνύονται στην πράξη ως... μπούρδες και ο ιός είναι εδώ. Δεν ξεχωρίζει πού ανήκει ο κάθε άνθρωπος ή πού μένει. Δεν ξεχωρίζει υγιείς και πάσχοντες. Δεν ξεχωρίζει αν κάποιος δουλεύει ή είναι άνεργος.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, μηνύματα με πολλαπλή ανάγνωση στέλνει η σχετικώς πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, σε σχέση με την προσαρμογή των εργαζομένων στις νέες συνθήκες εργασίας, λόγω κορωνοϊού. Η έρευνα του ΕΛΙΝΥΑΕ διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 8-13 Οκτωβρίου και συνεπώς, δεν αποτυπώνει συνολικά τη δυναμική που ανέπτυξε η εξάπλωση του κορωνοϊού τον Νοέμβριο. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί προκειμένου να ερμηνεύσει μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει... υποψία για τις τραγικές εξελίξεις του Νοεμβρίου.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο σε 1.288 άτομα, μέσω διαδικτύου και με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αφορά στους βασικούς θεσμούς για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στους εργασιακούς χώρους για την προστασία από

τον κορωνοϊό, την αντίληψη κινδύνου, την ευαισθητοποίηση και τον βαθμό προετοιμασίας του κοινού, όσον αφορά σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και επιδημίες. Πάντως, ως γενικό συμπέρσμα, μπορεί να καταγραφεί ότι η μάσκα και οι θεσμοί Υγείας και Ασφάλειας αποτελούν "συμμάχους" των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην εποχή του κορωνοϊού. Όμως, ειδικά στο θέμα της μάσκας, εντοπίζεται μια "γκρίζα" ζώνη, η οποία δίνει απάντηση μεταξύ άλλων και για μία από τις αιτίες εξάπλωσης του ιού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

Διαβάστε την συνέχεια στο Moneypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: