ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 30ης Οκτωβρίου 2020
Ενόψει της ανακοίνωσης στο προσεχές διάστημα των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με απόφασή του στην συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου 2020, ζητεί από την κυβέρνηση την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο θα προκύψει από την κατανομή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Το Νότιο Αιγαίο παραμείνει έως και σήμερα, σταθερά, επίμονα και διαχρονικά, η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, καθώς εξακολουθεί να πληρώνει επί δεκαετίες την απόκλιση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας των νησιών της με αυτή των δημοσιονομικών δεικτών. Αλλά και το τρομακτικό έλλειμμα σχεδιασμού και υλοποίησης Τομεακών Εργων από πλευράς της Κεντρικής Διοίκησης στα νησιά του.
Παρότι οι συνθήκες την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει δραματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό που παραμένει σταθερό είναι η υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με μόλις 168 εκατ, ευρώ για την 2014 – 2020, για 48 κατοικημένα νησιά, αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), ύψους 91 ε. ευρώ το μικρότερο έναντι των υπολοίπων Περιφερειών, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να καλύψει και τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της περιόδου 2014-2010 !
Το διαρκές πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η κάλυψη των υπαρκτών αναγκών του μεγάλου αριθμού των νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αλλά όχι μόνο αυτές.
Είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που εκτελεί και χρηματοδοτεί τεχνικά προγράμματα άλλων φορέων, κυρίως νησιωτικών δήμων της περιοχής ευθύνης της, ακόμη και υπουργείων, με τρόπο που να μην εξαιρούνται τα νησιά από τις αναπτυξιακές δυνατότητες έναντι των υπολοίπων περιοχών
Σημειώνεται ότι, επιπλέον του δικού της προγράμματος και της στήριξης των νησιωτικών δήμων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ασκεί παράλληλα τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί σε αυτήν, χωρίς να έχει γίνει η μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων (πχ καθαρισμός ρεμάτων ).
Είναι απολύτως σαφές, πως η χρηματοδοτική ενίσχυση της πιο δύσκολης πολυνησιακής Περιφέρειας της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ, ως συνθήκη επιβίωσης.
Η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν δεν είναι ένα επικοινωνιακό εφεύρημα. Δεν έχει καμία σχέση με τους στατιστικούς δημοσιονομικούς δείκτες των ηπειρωτικών περιφερειών. Νησιωτικότητα σημαίνει ότι σε κάθε μικρή νησιώτικη κοινωνία πρέπει να εκπληρωθεί ο θεμελιώδης όρος των ίσων ευκαιριών και στις χρηματοδοτήσεις.
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται αποκατάσταση της ισονομίας που αποτυπώνεται και εμπεδώνεται μόνον με την αλλαγή στην φιλοσοφία της κατανομής των πόρων ανά περιοχή.
Η κάθε περιοχή να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση τις ανάγκες της και στο τέλος κάθε περιόδου διαχείρισης να ελέγχεται ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ πίνακας κατανομής του συνόλου των πόρων, των Τομεακών συμπεριλμαβανομένων.
Με μια απλή παρατήρηση στον πίνακα των Τομεακών Έργων ανά την Ελλάδα, θα οδηγηθεί και ο πλέον κακόπιστος αναγνώστης ότι η διαφορά ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας, δεν είναι σε εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά σε δισεκατομμύρια.
Ισότητα στην κατανομή των Τομεακών Έργων είναι αυτό που μας αναλογεί.
Δεν ζητάμε καμία χάρη, δεν ζητάμε καμία εξαίρεση.
Τόσο απλό, τόσο δίκαιο, τόσο αυτονόητο.
Ισότητα, από μια Πολιτεία που σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή και από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό.
Το Νότιο Αιγαίο χρειάζεται την υποστήριξη που θα του επιτρέψει να συνεχίσει όχι μόνο να επιβιώνει σε μια ακόμα δύσκολη περίοδο, αλλά και να είναι ο διαρκής αιμοδότης της εθνικής οικονομίας.
Το Νότιο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο φτωχός συγγενής και επαίτης.
Κατανομή πόρων ΠΠΑ 2021-2025 και ΠΕΠ 2014-2020
Παραδείγματα 10 Τομεακών Έργων σε Περιφερειακό Επίπεδο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου