slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κυβερνητική ενόχληση για τις δηλώσεις Τσίπρα για Μακρόν: «Περίπου τα ίδια λέει ο Ερντογάν»



«Οπορτουνιστή», χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς τον Εμανουέλ Μακρόν ο Αλέξης Τσίπρας σε μία περίοδο όπου η Γαλλία στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των ελληνικών συμφερόντων, στην κρίση διαρκείας στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία. 
Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να αποκομίσει συγκεκριμένα ανταλλάγματα.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υπονόησε ότι η... ισχυρή υποστήριξη που παρέχει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας δεν είναι ειλικρινής αλλά γίνεται απαιτώντας εμπορικές συναλλαγές, εξοπλιστικά προγράμματα και οφέλη. 
«Περίπου τα ίδια δηλαδή που λέει και ο Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας την ενόχλησή τους για την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στήριξη του Μακρόν, τόσο με την κοινή ναυτική άσκηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τον Αύγουστο, όσο και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και με το κοινό ανακοινωθέν της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Κορσικής, έχει προκαλέσει την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, που την έχει εκφράσει σε σειρά ομιλιών και παρεμβάσεών του.
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ρόλο του Φρανσουά Ολάντ – που ήταν παρών στο ακροατήριο – στο να αποφύγουμε το Grexit το 2015. «Δεν μπορούσε να διανοηθεί ο Φρανσουά -κάποιοι άλλοι συνάδελφοί μας τότε το είχαν διανοηθεί- ότι η Ελλάδα θα έμενε εκτός της ευρωζώνης. Και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να έχουμε μια θετική εξέλιξη», είπε και συμπλήρωσε: «Και αυτό δεν το έκανε επαναλαμβάνω ούτε απαιτώντας εμπορικές συναλλαγές και εξοπλιστικά προγράμματα, ούτε υπολογίζοντας κόστη και οφέλη. Το έκανε υπηρετώντας τις αρχές του και τις απόψεις του».

Χθες, στο συνέδριο του Economist, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Ανακοινώσαμε δύο μεγάλες αγορές, θα έλεγα και οι δύο καθυστερημένες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από δέκα χρόνια η Ελλάδα ουσιαστικά δεν πραγματοποίησε καμία επένδυση στις ένοπλες δυνάμεις της», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έτσι, η αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία είναι για την αντικατάσταση παλαιότερων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, με πολύ πιο προηγμένα αεροπλάνα και δεν έχουμε αγοράσει νέα πολεμικά πλοία, νέες φρεγάτες εδώ και πολύ καιρό, είναι καιρός να το κάνουμε αυτό. Στην πραγματικότητα αυτά τα αιτήματα έχουν τεθεί από τις ένοπλες δυνάμεις πριν από πολύ καιρό».

Κώστας Παπαχλιμίντζος
Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: