slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ένα σχολείο που Δεν θα ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος»



Πρόσφατα, στις  29/7/2020 η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Νάξου αρνήθηκε την πρόταση της Σχολικής Επιτροπής του Λυκείου της Νάξου να δώσει στο σχολείο το όνομα του Μανώλη Γλέζου. Τα επιχειρήματα που εκφράστηκαν, περί «ανωριμότητας» της πρότασης και περί «διχασμού της τοπικής κοινωνίας»,  δείχνουν ξεκάθαρα την πραγματική αιτία της άρνησης. Κάποιοι φοβούνται την επιρροή του μεγάλου Ναξιώτη Αγωνιστή, Επιστήμονα, Παιδαγωγού και Πολιτικού ακόμα και μετά το θάνατό του.

Εμείς, με την ευκαιρία αυτής της θλιβερής απόφασης  της πλειοψηφίας του Δ.Σ της Νάξου, που βέβαια αποτελεί αντανάκλαση της γενικότερης αντίληψης για την εκπαίδευση που προσπαθεί να παγιώσει η κυβέρνηση της Ν. Δ.,  υπενθυμίζουμε ότι:

  • Η προσφορά του Μανώλη Γλέζου στην  Έρευνα και στην Εκπαίδευση έχει ήδη αναγνωριστεί από όλα σχεδόν τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα:  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2008),  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2003), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001), Πανεπιστήμιο  Πατρών (1996), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (2017), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2018)).

  • Έχει συγγράψει 17 βιβλία ποικίλου περιεχομένου και ποιητικές συλλογές.

  • Έχει δημιουργήσει δεκάδες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μικρά   νησιά   των   Κυκλάδων και του Αιγαίου.

  • Τις τελευταίες   δεκαετίες είχε οργώσει κυριολεκτικά τα σχολεία της χώρας πηγαίνοντας όπου τον καλούσαν, δίνοντας εκατοντάδες διαλέξεις και ομιλίες, ερχόμενος σε άμεση επαφή με εκπαιδευτικούς και μαθητές, κάνοντας ο ίδιος μαθήματα δημοκρατίας μέσα στις σχολικές τάξεις.

Δυστυχώς όμως η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ.  επιχειρεί να στερήσει από την Νάξο,  και ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές της, που συνθέτουν τον μαθητικό πληθυσμό, μια ευκαιρία να εμπεδώσει και να αξιοποιήσει την συμβολική ταύτισή της με όλες εκείνες τις διαχρονικές και αδιαμφισβήτητες  αξίες που ο Μανώλης Γλέζος ενσάρκωσε τόσο σε καιρούς πολέμου, όσο και στα χρόνια της ειρήνης: την Αγωνιστικότητα, τον Πατριωτισμό και την ακατάβλητη αφοσίωση στην Γνώση, την Έρευνα και την Πρόοδο. 

Ωστόσο, η απόφασή τους δεν μειώνει τη λάμψη του Μανώλη Γλέζου - η Ιστορία δεν ξαναγράφεται με βάση την ονοματοδοσία των σχολείων. Μειώνει τους ίδιους, αποκαλύπτοντας την πλήρη αντίθεση ανάμεσα στο διαχρονικό μεγαλείο μιας προσωπικότητας που συγκλονίζει και την πρόσκαιρη ισχύ κάποιων ολίγιστων,  που σκέφτονται και δρουν με μικροπολιτική αντίληψη των πραγμάτων. 

Ο Μανώλης Γλέζος ζει και θα ζει ες αεί, στην καρδιά και στην ψυχή του κάθε αγωνιστή και του κάθε μαθητή και φοιτητή, όλης της Οικουμένης!!! 


ΜέΡΑ25 Κυκλάδων


Σας ευχαριστώ πολύ

Εκ μέρους της ΠΣΕ ΜέΡΑ25 Κυκλάδων
Μάνος Σταυριανός
Υπ. επικοινωνίας 

Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: