slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η μεγάλη διπλή ευκαιρία από το μοιραίο λάθος του Ερντογάν




ΔΕΝ ΕΧΕΙ ψωμί να δώσει στον λαό του και του δίνει ισλαμισμό. Δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες του από τον κορωνοϊό και-μετά την …κολόνια, που απέτυχε-τους δίνει το φαρμάκι φανατισμού. Ο Τ. Ερντογάν φαίνεται πως έκανε το μοιραίο λάθος με την Αγία Σοφία. Ένα λάθος το οποίο είναι ταυτοχρόνως και μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ με την απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ξεκόβει την Τουρκία από την Δύση και την σπρώχνει στα βάθη της Ανατολίας. Την απομακρύνει από την Ευρώπη και τα κοσμικά κράτη και την υποβιβάζει σε εθνικιστικό και παρωχημένο μουσουλμανικό κράτος. Το λάθος του είναι ιστορικών διαστάσεων, καθώς όπως φαίνεται ήδη από τις διεθνείς αντιδράσεις, τον οδηγεί σε πρωτοφανή απομόνωση. Το «κέρδος» του; Να τον στηρίζουν μόνο όσοι τον στήριζαν ήδη: Οι φανατικοί εθνικιστές μουσουλμάνοι, που περιμένουν να πάνε σε τόπους με βουνά από πιλάφι.
Ο ΕΠΙΔΟΞΟΣ αντικαταστάτης του Κεμάλ στη συνείδηση του μέσου τούρκου, ως ο νέος και παντοτινός εθνικός ηγέτης της χώρας του, «πέτυχε» το ακατόρθωτο. «Πέτυχε» να προκαλέσει την οργή, που δεν προκάλεσαν η εισβολή στην Συρία και στην Λιβύη. «Πέτυχε» να στρέψει εναντίον του την Ορθόδοξη Ρωσία. «Πέτυχε» να προκαλέσει την μήνη των ΗΠΑ, οι οποίες σύντομα είναι πολύ πιθανόν να απαλλαγούν και από τον φίλο του και εξ ίσου παράφρονα Ντ. Τράμπ. «Πέτυχε» να ενώσει την ΕΕ εναντίον του. Και «πέτυχε» τέλος να καταστεί στόχος της UNESCO, η οποία υπάγεται στον ΟΗΕ.
«ΠΕΤΥΧΕ» κοντολογίς την ώρα που έχει ανοιχτά πολλά ζητήματα, τα οποία για να ευοδωθούν έχουν την ανάγκη της διεθνούς νομιμοποίησης και των συμμαχιών (ψευδομνημόνιο με Λιβύη, γεωτρήσεις, επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, Συρία κλπ), να μείνει μόνος με την πολιτική παραφροσύνη του. Αποκύημα μιας αυταπάτης ενός ανύπαρκτου και νοσηρού μεγαλείου. Η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τεράστια. Κι ευτυχώς έχει την τύχη να έχει έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση, που δείχνουν αποφασισμένοι να την εκμεταλλευτούν. Όχι με «ψευοτσαμπουκάδες» και «αντίποινα» που θα βοηθούσαν τον Ερντογάν να διορθώσει το ιστορικό λάθος που έκανε. Αλλά με ενεργή διπλωματία και ισχυροποίηση των συμμαχιών της. Ήδη ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεχείς τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με διεθνείς παράγοντες και οι πρώτες πληροφορίες λένε, ότι αυτό που είπε στον ΣΚΑΙ ο Στ. Πέτσας περί κυρώσεων στην Τουρκία, δείχνει να ωριμάζει αρκετά γρήγορα.
ΟΙ ΜΟΝΕΣ αντιδράσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από δυο πλευρές. Από την φασιστική δεξιά η οποία ουσιαστικά ζητάει κάποιο είδος πολέμου, που να ανταποκρίνεται στα «μπράτσα» των Κασιδιάρηδων και των Μιχαλολιάκων. Αλλά και από την αμήχανη στάση των δήθεν δικαιωματιστών, οι οποίοι δεν έχασαν καμία ευκαιρία να υπηρετήσουν την προπαγάνδα του Ερντογάν. Ούτε στον Έβρο, ούτε όταν κατήγγειλαν την χώρα τους στην ΕΕ και σε διεθνή φόρα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε όταν διαδήλωναν έξω από την Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Ούτε όταν υιοθετούσαν με υπερβάλλοντα ζήλο, όλα τα fake news που διοχέτευαν η ΜΙΤ και η τουρκική προπαγάνδα, με «αγορασμένα» δημοσιεύματα σε μεγάλα ή μικρά διεθνή ΜΜΕ.
Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ λοιπόν εκτός από μεγάλη, είναι και διπλή: Να δημιουργηθούν νέα και ευνοϊκότερα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά. Αλλά και να απομονωθούν πολιτικά οι εγχώριοι προπαγανδιστές των τούρκικων συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: