slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: «Οι Κυκλάδες δεν μπορούν να αποτελέσουν μια περιβαλλοντική όαση μέσα σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη»

 «Οι Κυκλάδες δεν μπορούν να αποτελέσουν μια περιβαλλοντική όαση
μέσα σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη»


Δελτίο Τύπου

Στις Κυκλάδες ζούμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, την ανομβρία και ξηρασία, την ερημοποίηση εδαφών, την απώλεια γης, ακτών και παραλιών, τη μείωση της τοπικής βιοποικιλότητας, την εισβολή ξενικών ειδών στη θερμότερη θάλασσα μας.  

Η  πανδημία του κορωνοϊού, που η εμφάνισή της αποδεδειγμένα συνδέεται με την κλιματική κρίση, την καταστροφή των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, κτύπησε ανεπανόρθωτα την οικονομία των Κυκλάδων και έθεσε σε προτεραιότητα την αλλαγή  του υφιστάμενου παραγωγικού προτύπου ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με σειρά νόμων, απορρύθμισε την προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος υπέρ μεγάλων συμφερόντων. Κατάργησε τον φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών NATURA των Κυκλάδων. Έδωσε κίνητρα για την ολοκλήρωση και επέκταση των αιολικών πάρκων. Ξεπουλά τα δημόσια αγαθά του νερού και των υποδομών ενέργειας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει το σήμα στις αγορές πως τα νησιά μας έχουν ανάγκη από περισσότερες επενδύσεις, σε βάρος του περιβάλλοντας φυσικά.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τους Κυκλαδίτες στο δρόμο και στα μονοπάτια των αγώνων κατά της εγκατάστασης των μεγάλων αιολικών πάρκων. Η Ημέρα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στις Κυκλάδες που οφείλουν να ακούσουν, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να παράγουμε αξίες στα νησιά μας.
Οι Κυκλάδες δεν μπορούν να αποτελέσουν μια περιβαλλοντική όαση μέσα σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη. Μπορούν να επιζήσουν μόνο μέσα σε έναν υγιή πλανήτη και πρέπει με αίσθημα ευθύνης να συμβάλουμε όλοι σε αυτό. Θέτουμε σε προτεραιότητα τον στόχο της διαφύλαξης της σπάνιας βιοποικιλότητας, την υπεράσπιση των οικοτόπων, τα θαλάσσια-παράκτια-ορεινά-αγροτικά οικοσυστήματα, το κυκλαδίτικο τοπίο με τις ήπιες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που στηρίζουν το περιβάλλον και σε δεύτερη μοίρα τη συμβολή στην ενεργειακή ουδετερότητα, κυρίως με εξοικονόμηση ενέργειας, αλλαγή καταναλωτικών προτύπων και με νέες τεχνολογίες παραγωγής που δεν θα είναι αντίθετες στον πρώτο στόχο.

Οφείλουμε να διαμορφώσουμε στις Κυκλάδες ένα νέο πρότυπο ήπιας συν-ανάπτυξης των νησιών, με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, συνδυάζοντας την τοπική περιβαλλοντική και πολιτιστική ιδιαιτερότητα με τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα.

Σε εθνικό επίπεδο, οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους πολίτες, τις συλλογικότητες, τα πολύμορφα κινήματα και τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να θέσουμε τις βάσεις για μια φιλοπεριβαλλοντική προοδευτική επόμενη
διακυβέρνηση της χώρας.


Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: