slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τρεις… «χασοδίκες» σφάζονται για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η πρώτη νίκη του Σκουρλέτη, τον οποίο στολίζουν στη νεολαία η Δούρου και ο Ραγκούσης, που προμοτάρει τον εαυτό του ως τον στρατηγό της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009
Η υγειονομική κρίση με την πανδημία του covid-19 άλλαξε τα σχέδια στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ματαιώθηκαν όλες οι κομματικές εκδηλώσεις και –το κυριότερο– το συνέδριο επανίδρυσης, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τον Μάιο. Από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το πότε θα διεξαχθεί το συγκεκριμένο συνέδριο, η Προοδευτική Συμμαχία έχει μπει στον πάγο και ουδείς γνωρίζει το πότε θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει να την ξεψύξει.
Από Μ.Κ. 

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Πάνος Σκουρλέτης και η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να μην περάσει η απόλυτη ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που ο Σκουρλέτης, οι παλιές καραβάνες και οι «53» δεν επιθυμούν, ιδιαίτερα με την αθρόα εγγραφή μελών, αλλά και την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Έτσι, ο Πάνος Σκουρλέτης εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του γραμματέα του κόμματος, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα παραμένουν τυπικές. Κι αυτό διότι ο Σκουρλέτης γνωρίζει ότι όλες οι επιθέσεις που δέχεται από Λακόπουλο και Βαξεβάνη και από άλλους δημοσιογράφους προέρχονται από το περιβάλλον του πρόεδρου.
 
Προς το παρόν ο κ. Σκουρλέτης έχει πετύχει μία πρώτη νίκη, αν και ο πόλεμος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η πραγματοποίηση του συνεδρίου αφέθηκε σε εκκρεμότητα. Αυτή η φράση με την οποία αναφέρεται στο συνέδριο το σώμα του Πολιτικού Συμβουλίου, το «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», μάλλον παραπέμπουν στην εξήγηση «μία χαρά είμαστε κι έτσι».
Έτσι, ο Πάνος Σκουρλέτης παραμένει γραμματέας και φυσικά αναβάλλεται ο περίφημος σοσιαλδημοκρατικός μετασχηματισμός. Δεν αλλάζει η σύνθεση της ΚΕ, δεν αλλάζει το όνομα, και η Προοδευτική Συμμαχία μένει εκτός θεσμικού κομματικού πλαισίου. Επί της ουσίας λένε στα ορφανά του «σημιτισμού», του «τσοχατζοπουλισμού» και των «κηπουρών» του ΓΑΠ πως «εάν θέλετε να παραμείνετε στο κόμμα, θα ακολουθείτε τους δικούς μας κανόνες». Και τέλος, μπαίνει στις καλένδες το ζήτημα της εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Διότι η παλιά φρουρά ούτε που θέλει να ακούσει τέτοιο ενδεχόμενο και η ομάδα Τσίπρα δίχως την Προοδευτική Συμμαχία δεν διαθέτει τα κουκιά για να επιβάλει αυτή την σεισμική αλλαγή για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ξύπνησε η Δούρου
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για τη θέση του γραμματέα του κόμματος έχει επιδείξει και η Ρένα Δούρου, η οποία –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές– έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, ότι όταν τεθεί ζήτημα θα καταθέσει υποψηφιότητα. Και ήδη έχει ξεκινήσει… προεκλογική εκστρατεία.
Έτσι, σε πρόσφατη συνάντηση µε µέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην περιφερειάρχης στόλισε κανονικά τον νυν γραµµατέα, µιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει νέος αέρας στο κόµµα. Οι σχέσεις ΔούρουΣκουρλέτη ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλές και το πρόβλημα κορυφώθηκε μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Από την πλευρά τής τότε περιφερειάρχη Αττικής θεώρησαν ότι έμεινε ακάλυπτη από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών και κατά γενική ομολογία ήταν εξαφανισμένος.
Πάντως ακόμη και αν βάλει υποψηφιότητα η Δούρου δεν έχει τύχη, δίχως την προεδρική στήριξη, καθώς μία πιθανή εκλογή της θα δημιουργούσε νέα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού όλοι (φίλοι και αντίπαλοι) θα υπενθύμιζαν σε κάθε ευκαιρία την καταστροφή σε Μάτι και Μάνδρα, αλλά και την ατάκα της «έκατσε στη βάρδιά μου η στραβή».
Και ο Ραγκούσης
Κι επειδή «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται» στην όλη ιστορία για τη διαδοχή Σκουρλέτη εμφανίστηκε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος όπως είχαμε προβλέψει βρήκε άκρη και μιλάει απ’ ευθείας με τον κ. Τσίπρα. Ο Ραγκούσης ποντάρει στους ΠΑΣΟΚογενείς και τα πρώην ΠΑΣΟΚια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τους υπόλοιπους δεν μπορούν να συνεννοηθούν.
Ο Ραγκούσης, για να προμοτάρει τον εαυτό του, κάνει λόγο για τον στρατηγό της νίκης, επειδή ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όταν επιτεύχθηκε το 2009 η νίκη με 10 μονάδες διαφορά επί της Νέας Δημοκρατίας και ο Γιώργος Παπανδρέου διαδέχθηκε τον Κώστα Καραμανλή στη διακυβέρνηση της χώρας.
Βέβαια, ο πρώην δήμαρχος Πάρου λησμονεί ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές τότε όχι λόγω της αφεντομουτσουνάρας του. Αλλά επειδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος –ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το 2008 και το 2009– δεν είχε αφήσει σε ησυχία τους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή. Όπως επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά είχε εκμεταλλευτεί τις δικαστικές έρευνες για το Βατοπέδιο και τέλος επειδή ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανταποκρίθηκε του ρόλου του, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις άριστες σχέσεις που είχε δομήσει με το σύνολο του Τύπου ο Παύλος Γερουλάνος, ακόμη και με τις δεξιές εφημερίδες. Τουναντίον, οι τοπικές οργανώσεις για τις οποίες ήταν υπεύθυνος ο Ραγκούσης δεν ήταν αυτό που λένε ετοιμοπόλεμες για εκλογές. Απλά η προοπτική της εξουσίας ένωσε τη βάση του ΠΑΣΟΚ.
Τι λέει όμως η ηγετική ομάδα για τις επιδιώξεις ΣκουρλέτηΔούρου και Ραγκούση; Προς το παρόν, τηρεί σιγή ιχθύος. Όμως σε ανεπίσημες επαφές με τους δημοσιογράφους τονίζουν: «Το ζήτημα δεν είναι να επιλέξουμε τον καλύτερο χασοδίκη, αλλά να αποφύγουμε να τοποθετήσουμε χασοδίκη σε μία τέτοια κομβική θέση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: