slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


Με μια σειρά υπουργικών αποφάσεων με διατάξεις πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δελτίων τύπου, ορίστηκαν αρκετά φορολογικά μέτρα για την ελάφρυνση των φορολογούμενων λόγω του COVID-19. Τα οποία έχουν ως εξής:
• Αναστολή πληρωμής οφειλών επιχειρήσεων. Αναστέλλονται έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις οι κάτωθι πληρωμές
- Η καταβολή ΦΠΑ και φυσικά η είσπραξη κάθε είδους οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
- Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή σε ελεγκτικά κέντρα.
- Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων ή τμηματικών διευκολύνσεων, βεβαιωμένων οφειλών.
Τα ανωτέρω αφορούν επιχειρήσεις με συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε αυτές μένουν ανοιχτές, είτε λειτουργούν με κάποιο μέρος της δραστηριότητας τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν μόνοι τους, είτε είναι πληττόμενες .
• Τα μέτρα αυτά αφορούν οφειλές που λήγουν ή έληξαν από 11/3/2020 έως 30/4/2020.
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις . Για τις παραπάνω κατηγορίες επιτηδευματιών που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται αναβάλλονται όλες οι φορολογικές τους υποχρεώσεις έως 31/8/2020, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 30/4/2020. Επίσης αναστέλλονται οι πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά τους ταμεία μηνών Φεβρουαρίου – Μαρτίου για τρείς μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Όσοι όμως εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές Φεβρουαρίου – Μαρτίου εμπρόθεσμα έχουν έκπτωση 25% επί των εισφορών αυτών κι αυτό αποτέλεσε μια σημαντική έκπτωση που την επέλεξαν στις 10 Απριλίου ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
- Τώρα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό αναστέλλεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών αυτών του μηνός Φεβρουαρίου – Μαρτίου για τρείς μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Το ίδιο ισχύει για τις ρυθμίσεις εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση όμως για την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για την χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
- Η μείωση συντελεστών ΦΠΑ για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας. Μειώνονται στο 6% (από 24%), ο ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους 2020, σε προϊόντα όπως μάσκες, και γάντια, αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια, σαπούνια.
- Μείωση μισθώματος σε επαγγελματικές μισθώσεις και μισθώσεις κύριας κατοικίας. Σε όσες επιχειρήσεις διακόπτεται υποχρεωτικά η δραστηριότητα τους, θα καταβάλουν στους εκμισθωτές για τους μήνες Μάρτιο το 60% του επαγγελματικού τους μισθώματος της έδρας της επιχειρήσεως τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των ως άνω επιχειρήσεων των οποίων αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας, ομοίως λοιπόν και για εκείνους, καταβολή του 60% του ενοικίου τους για την πρώτη κατοικία.
- Την δυνατότητα συμψηφισμού 25% ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές. Όσες επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία για το ΦΠΑ Ά τριμήνου 2020 και όσες έχουν διπλογραφικά βιβλία για το ΦΠΑ μηνός Μαρτίου 2020 το εξόφλησαν μέχρι 30/4/2020 θα έχουν το ευεργέτημα να συμψηφίσουν το 25% του ΦΠΑ αυτού με άλλες μελλοντικές οφειλές που θα δημιουργηθούν και θα λήγουν μετά την 1/5/2020.
- Ενίσχυση 800 ευρώ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν κλείσει λόγω δημόσιας αρχής ή πλήττονται καθώς σε αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα. Επίσης δόθηκε ενίσχυση 600 ευρώ σε επιστήμονες έξι κλάδων. Στις 21 Απριλίου έληξε η προθεσμία για όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν κρατικό δάνειο μέσω του νέου μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων που ονομάζεται «Επιστρεπτέα προκαταβολή» και τα κονδύλια που διατίθενται έχουν ύψος 1 δις. ευρώ.
- Τέλος στις 15/4/2020 Μεγάλη Τετάρτη άνοιξε η εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου και η πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Ιουλίου. Εδώ η πολιτεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει περισσότερες δόσεις, αλλά μόνο για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Τέλος όσο αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2020, ο υπολογισμό του θα γίνει με το προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές αξίες Θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

ΓΚΙΟΛΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΕΡΙΦΟΣ στο τεύχος Μαρτίου - Απριλίου στο φύλλο 548

Δεν υπάρχουν σχόλια: