slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου και Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Να μη περάσει το «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο


                                                                                           

 


  Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία, την απαγόρευση συναθροίσεων και τη δυσκολία κινητοποιήσεων, νομοθετεί, το νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Ό,τι δεν πρόλαβε, λόγω των εκλογών, να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το έφερε  η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη. Οι συνέπειες  για το νησιά μας και για το περιβάλλον ολόκληρης της Ελλάδας θα είναι ολέθριες με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο - τερατούργημα που κατέθεσε άρον άρον στη Βουλή η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.
Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται να αποτελειώσει τα όποια στοιχειώδη μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος στέκονταν ακόμα όρθια. Μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

·         Προωθεί την επέκταση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων παντού. Το νομοσχέδιο «απλοποιεί» επικίνδυνα τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις γενικότερα, καταργεί την άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και την αντικαθιστά με μια απλή «βεβαίωση παραγωγού». Επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες αξιολόγησης να πραγματοποιούν διαδικασίες ελέγχου!
·         «Διευκολύνει» την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων «απλοποιώντας» τις διαδικασίες και αφαιρώντας αρμοδιότητες της Τοπικής Διοίκησης στην έγκριση των σχεδίων διαχείρισης. 
·         Διαιωνίζει την αυθαίρετη δόμηση εντός δασών και δασικών εκτάσεων, αφού «τακτοποιεί» τις κατοικίες που έχουν χτιστεί, για χρονικό διάστημα 30 ετών.
·         Προωθείται η αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών, ακόμα και όσων έχουν κυρωθεί ή αναρτηθεί μέχρι σήμερα, βάσει διοικητικών πράξεων που είχαν εκδοθεί πριν από το 1975 και με τις οποίες άλλαξε ο χαρακτήρας τους από δασικό σε αγροτικό.
·         Επιχειρείται συνολική παρέμβαση και στις Προστατευόμενες Περιοχές, όπου καταργούνται οι υφιστάμενοι φορείς διαχείρισης και αντικαθίστανται από τον «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».
·         Καταργεί ουσιαστικά τις περιοχές «Natura»  εισάγοντας 4 ζώνες «κλιμακούμενης προστασίας», βάσει των οποίων θα καθοριστούν και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών.
·         Τέλος με το άρθρο 93 («Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά»), πραγματοποιείται παρέμβαση για πολλοστή φορά στο θέμα των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ειδικά για τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου. Καταργούνται οι νησιωτικοί ΦΟΔΣΑ και δημιουργούνται αντίστοιχοι Περιφερειακοί, ως Ανώνυμες Εταιρείες υπό την πολιτική Διοίκηση των οικείων Περιφερειαρχών
Ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε  με την λογική και τις στοχεύσεις του Ν/Σ, το καταγγέλλουμε και ζητάμε την άμεση απόσυρσή του.
Διεκδικούμε την άμεση ανάκληση όλων των αδειών και των χρηματοδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά μας.
Αντιπαλεύουμε αποφασιστικά:                            
·         Κάθε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης. Όχι στις ΣΔΙΤ. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο.
·         Την οδηγία της ΕΕ και την πολιτική του "πληρώνω όσο πετάω" που οδηγεί στην απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
·         Την ανταποδοτικότητα και το χαράτσι ταφής που έρχεται.

Καλούμε τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς του Δήμου μας, σε κλιμάκωση και μαζικοποίηση των αγώνων, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής μας. Είναι στο χέρι μας και να ψηφιστεί το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο σήμερα στη βουλή να μείνει στα χαρτιά.




                                                                      Νάξος  5/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: