slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Του Γιώργου  Μιχαήλ Δημητροκάλλη*
      Σε όλες της φάσεις της Ελληνικής ιστορίας υπάρχουν τραγικές   στιγμές  που αφορούν τη μοίρα των πρωταγωνιστών αυτής.   Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι του ναυάρχου και νικητή των περσικών πολέμων Θεμιστοκλή που κατάντησε επαίτης στην αυλή του Πέρση αυτοκράτορα Δαρείου, όπως επίσης του αναμορφωτή πρώτου κυβερνήτη της νεώτερης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος δολοφονήθηκε. Παρακάτω θα αναφέρουμε τρείς περιπτώσεις  πρωταγωνιστών της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας.

   Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Αρχιστράτηγος  της Ελληνικής επανάστασης. Καταδικάστηκε δύο φορές σε φυλάκιση και  μάλιστα σε θάνατο από  Ελληνικές διοικήσεις.
    Ελευθέριος Βενιζέλος:  Εθνάρχης και Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτός που με την πολιτική του τριπλασίασε την Ελλάδα δέχθηκε δύο δολοφονικές απόπειρες σε βάρος του από ¨έλληνες¨ Απεβίωσε στην εξορία.
    Μανώλης Γλέζος: Αυτός που πραγματικά ξεκίνησε την εθνική αντίσταση στη Γερμανική κατοχή διότι ένα μήνα αφότου μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα κατέβασε την ναζιστική σημαία.  Ήταν αυτός που με τη στάση της  ζωής του μας δίδαξε τη σημαίνει η άμεση δημοκρατία. Καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τα Ελληνικά  δικαστήρια. Είναι φαίνεται  στη μοίρα των μεγάλων του  Ελληνισμού. Και μάλιστα από δύο φορές.  Υπήρξε ιδρυτικό  και  επίτιμο μέλος  της Ένωσης  Κυκλαδικού Τύπου. Η ζωή του θα αποτελεί ιερή παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες.                               


Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  (Ταμίας) της Ένωσης  Κυκλαδικού Τύπου

1 σχόλιο:

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΩΡΑ είπε...

Έτσι, ακριβώς είναι.Ένας ρομαντικός και ουμανιστής φιλόσοφος που μας δίδαξε ότι η: «Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο ο άνθρωπος νοιάζεται πρωτίστως για τον συνάνθρωπό του».