slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

,Και οι σμυριδορύκτες θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού Η απόφαση για τα 800 ευρώ σε 160.000 νέους δικαιούχους!

Μαίρη Λαμπαδίτη,
Aλλοι 160.000 εργαζόμενοι αναμένεται να μπουν στην ασπίδα προστασίας των 800 ευρώ σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα (δείτε εδώ την ΚΥΑ). Το επίδομα θα καλύψει και εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση, που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή από όλους τους εργοδότες.
Ειδικότερα, προϋπόθεση για να λάβει ένας μισθωτός με πολλαπλή απασχόληση την αποζημίωση ειδικού σκοπού κι εφόσον δεν έχει τεθει σε αναστολή από όλους τους εργοδότες του είναι προφανώς να εργάστηκε κατά κύριο λόγο με μερική απασχόληση στον εργοδότη που συνεχίζει να τον απασχολεί και να τον διατηρεί εκτός αναστολής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν λόγω ΚΥΑ, στη διαδικασία λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προστίθενται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020".

Ο πήχης δηλαδή για να καταστεί δικαιούχος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ο εν λόγω πολλαπλώς απασχολούμενος μισθωτός είναι να μην ξεπερνούν σε εβδομαδιαία βάση οι ώρες εργασίας του το 30% των συνολικών ωρών εργασίας του με βάση τις συμβάσεις του. Το ποσοστό αυτό ελέγχεται για την περίοδο 15/3 έως και 20/4.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων των εν λόγω εργαζόμενων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καθώς και η ημερομηνία πληρωμής τους.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ οι κάτωθι κατηγορίες εργαζομένων: Λατόμοι, ασβεστοποιοί, σμυριδορύκτες, δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες - κεραμοποιοί - πλινθοποιοί, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, μουσικοί - τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές - βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου - θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου - θεάτρου, τεχνικοί - κινηματογράφου & τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων, χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, μισθωτοί τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου και τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων καθώς και οι φορτοεκφορτωτές, οι ξεναγοί, οι αποκλειστικές νοσοκόμες κ.α.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΥΑ δικαιούχοι θα είναι: Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: