slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκοε Συρμαλένιος: Συνυπογραφή 5 ερωτήσεων



Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μια σειρά από ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο.
Η πρώτη ερώτηση, που συνοδεύεται από αίτημα κατάθεσης εγγράφων έχει θέμα τη δέσμευση από την κυβέρνηση 11 εκατομμυρίων Ευρώ για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών» για τον κορωνοϊό.
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργίος ερωτώνται
για ποιους λόγους θέσπισε και ενεργοποιεί η Κυβέρνηση την κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό και μάλιστα επ' αμοιβή των ΜΜΕ που θα την μεταδώσουν, επιβαρύνοντας με 11 εκατομμυρία Ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για μια καμπάνια ενημέρωσης για την δημόσια υγεία η οποία κατά τη νομοθεσία μας θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν. Δείτε την ερώτηση:
2020-03-27 Γεροβασίλη
Η δεύτερη ερώτηση έχει θέμα: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις δημόσιες σχολές Εμπορικού Ναυτικού
 Λόγω της πανδημίας του COVID-19 το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αποφάσεις του έχει αναστείλει την εκπαιδευτική λειτουργίας όλων των δημοσίων σχολών εμπορικού ναυτικού (ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων) ως τουλάχιστον τις 10 Απριλίου. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των σπουδαστών των δημόσιων σχολών εμπορικού ναυτικού, κατ' αντιστοιχία με την πολιτική της κυβέρνησης στις άλλες δομές και βαθμίδες εκπαίδευσης στη χώρα.Δείτε την ερώτηση:
2020-03-27 Μιχαηλίδης_εξ αποστάσεως εκπαίδευση_ΑΕΝ (1)

Η τρίτη ερώτηση  αφορά τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Παρά το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΕΙΖΑ έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη δανειοδότηση των κομμάτων, δεν πήραν κάποια ικανοποιητική απάντηση. Οι πρόσφατα δημοσιευμένοι ισολογισμοί των πολιτικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για το έτος 2018, όπου ο συνολικός δανεισμός των παραπάνω κομμάτων ανέρχεται στα  533 εκατ. ευρώ, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Για αυτό το λόγο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η ανάγκη διερεύνησης  της υπέρογκης δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων αποτελεί χρέος των εκπροσώπων του κοινοβουλίου. Δείτε την ερώτηση:
ΔΤ_δανειοδότηση_26_03

Η τέταρτη ερώτηση, η οποία συνοδεύεται από αίτηση κατάθεσης εγγράφων, αφορά την τιμολογιακή πολιτική απορριμμάτων και ειδικότερα την ανυπαρξία κινήτρων και αντικινήτρων για την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση
Η κυβέρνηση ερωτάται εάν θα στηρίξει την εφαρμογή κινήτρων και αντικινήτρων για τους ΟΤΑ με βάση την απόδοση στην διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση. Επίσης πώς εφαρμόζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τους Κανονισμούς Τιμολόγησης και η εφαρμογή της περιβαλλοντικής εισφοράς κυκλικής οικονομίας. Δείτε την ερώτηση:
2020-03-27 Τιμολογιακή Πολιτική Απορριμμάτων X

Η πέμπτη ερώτηση αφορά τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων στα βασικά κοινωνικά αγαθά την περίοδο της πανδημίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους, είναι προφανές ότι η καθολική πρόσβαση στο νερό και την ενέργεια πρέπει να εξασφαλιστεί, αυτήν την περίοδο, και μάλιστα με μέριμνα της πολιτείας. Αντίστοιχα μέτρα έχουν υλοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων και των αντίστοιχων ρυθμιστικών αρχών. Είναι ακόμη παγκοσμίως παραδεκτή η αδήριτη ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών  της πανδημίας και τη στήριξη της κοινωνίας. Δείτε την ερώτηση:

2020-03-27 Φάμελλος Πρόσβαση σε νερό και ενέργεια Χ


Δεν υπάρχουν σχόλια: