slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα μηνύματα της Opinion Poll σε Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας της εταιρίας Opinion Poll αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης μετά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα σε Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μηνύματα προς την Κυβέρνηση: Μια διεξοδική ανάγνωση των αποτελεσμάτων οδηγεί κατά αρχήν σε ένα πρώτο συμπέρασμα ότι η
 Νέα Δημοκρατία είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Το δυνατό χαρτί της Κυβέρνησης είναι η οικονομία, ενώ έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης απέναντι στην διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα τυγχάνουν της αποδοχής της πλειοψηφίας, η οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη μη συμμετοχή της χώρας μας στη Σύσκεψη του Βερολίνου την κα. Μέρκελ. Επιπλέον, στα συν καταγράφεται και η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία για την παροχή ψήφου στους Απόδημους Έλληνες.
Σε γενικές γραμμές, το σχήμα που έχει στην παρούσα φάση την εξουσία μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι έχει προοπτικές για μία θετική τετραετία, αρκεί όμως να προσέξει τα εξής: πρώτον, τους χειρισμούς στο Μεταναστευτικό και δεύτερον τα σχέδια που ενδέχεται να απεργάζονται κάποιοι στα υψηλά κλιμάκια της Κυβέρνησης για πρόωρες Εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα, το Μεταναστευτικό συνιστά ένα αγκάθι, καθώς οι επιδόσεις των αρμοδίων μέχρι σήμερα δεν πέρασαν τη βάση με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη κατά πλειοψηφία (61%) να εμφανίζεται δυσαρεστημένη. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία και στο οποίο οφείλει η κυβερνητική παράταξη να αποκωδικοποιήσει και να επιδείξει περαιτέρω ευαισθησία είναι ότι ανάμεσα στους δυσαρεστημένους βρίσκονται έξι στους δέκα Νεοδημοκράτες.
Ούτως ή άλλως, η κοινωνική βάση της Κεντροδεξιάς δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το επίμαχο θέμα, το οποίο επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες στη νησιωτική χώρα αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπλέον αναμένουν μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μετά την πρόσφατη διορθωτική κίνηση και την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης.
Εκτός αυτού, οι πολίτες μετά από δέκα χρόνια Μνημόνια και οικονομική κρίση, επιζητούν πλέον σταθερότητα και ηρεμία γι’ αυτό και τάσσονται διαρρήδην κατά των πρόωρων εκλογών (83%). Συνεπώς, οι όποιες σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό πρέπει να περάσουν από πολλά φίλτρα πριν (ή καλύτερα να μην) υλοποιηθούν.
Μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι γεγονός ότι μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα του Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά φάση αναδιάταξης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει μέχρι να επανακάμψει στο πολιτικό σκηνικό. Διαθέτει μια μαγιά που καταγράφεται χαμηλότερα σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Κι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί από το ότι μόλις το 24,3% (ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες) δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασκεί σήμερα τα καθήκοντα της. Σ’ αυτό που πρέπει να εστιάσουν περισσότερο ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του είναι ότι μη ικανοποιημένο δηλώνει το 42,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρώην πρωθυπουργός χρειάζεται χρόνο, αλλά καλό θα ήταν να επανεξετάσει τη στρατηγική του από τη στιγμή που στοχεύει στο ζωτικό χώρο της Κεντροαριστέρας, διότι μέχρι στιγμής ο δρόμος που ακολουθεί δεν φέρνει αποτελέσματα. Καλό θα ήταν να μετρήσει (όχι μόνο δημοσκοπικά) τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: