slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ

Του Σεριφιώτη Οικονομολόγου - Φοροτεχνικόυ 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΕΡΙΦΟΣ στο τεύχος Νοεμβρίου -
Με το νέο πακέτο των φοροελαφρύνσεων που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής γίνεται 9% μέχρι 10.000 ευρώ από 22% είναι μια μεγάλη ανάσα για τις ατομικές επιχειρήσεις , και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μέγιστη ωφέλεια τα 1300 ευρώ. Η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα για τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2022 και ισχύει μάλιστα αναδρομικά δηλαδή από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο ΦΠΑ στις αρχές του 2006 (όσα ακίνητα κατασκευάστηκαν από το 2006 μέχρι σήμερα) μιλάμε για μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων που έχει ένα απόθεμα απούλητων ακινήτων που ανέρχονται σε 90.000.
Η παροχή έκπτωσης φόρου 40% για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων αφορά μόνο τις
δαπάνες για την εργασία και όχι για τα υλικά η έκπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσόν των 16.000 ευρώ ισόποση και κατανεμημένη σε περίοδο τεσσάρων ετών. Από την πρωτοχρονιά όσοι χρωστούν στην εφορία και δεν είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση καταβολής μπορούν να εντάξουν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους σε 24 ή 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής τους.
Συγκεκριμένα 24 δόσεις για οφειλές ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος και 48 δόσεις για φόρο κληρονομιάς . Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95 αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμα και το 5,95 αν οι δόσεις φτάνουν τις 24. Όσο αφορά τις εισφορές θα γίνει η μετάβαση από τις αρχές του χρόνου σε ένα απλό και δίκαιο σύστημα θα αποσυνδεθεί η εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων από το δηλωμένο εισόδημα και οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να επιλέγουν το ποσό της εισφοράς που θα πληρώνουν κάθε μήνα και θα είναι από 210 έως 566 ευρώ και φυσικά όσο περισσότερα πληρώνουν ως εισφορά τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρουν στο μέλλον.
Τα επίπεδα αυτά είναι το 1ο επίπεδο 210,00 ευρώ, το 2ο επίπεδο 252,00 ευρώ, το 3ο επίπεδο 302,00 ευρώ , το 4ο επίπεδο 363,00 ευρώ, το 5ο 435,00 ευρώ και το 6ο επίπεδο 566,00 ευρώ εισφορά. Τέλος όσο αφορά τις αντικειμενικές αξίες η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα πραγματοποιηθεί εντός του Α εξαμήνου του 2020 καθώς και η ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα οδηγήσουν σε μια αύξηση των αντικειμενικών σε αυτές τις περιοχές. Για να μην χαθούν οι μειώσεις του 2019 στον ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει στοχευμένη μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά το οποίο θα φανεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουμε για το 2020 σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου.
Γκιολές Δημήτριος
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός

Δημοσιευτηκε στην εφημερίδα ΣΕΡΙΦΟΣ στο τεύχος Νοεμβρίου -

Δεν υπάρχουν σχόλια: