slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι αθλητές σε πρώτο πλάνο



Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για τον νέο αθλητικό νόμο, αλλά και τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα για την αλλαγή του σκηνικού στον αθλητισμό κατά την επίσκεψή του στη Σύρο

Αναλυτική ενημέρωση, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την παρουσία του στη Σύρο, με αφορμή τα εγκαίνια για τη λειτουργία του Νεωρίου υπό την ΟΝΕΧ.
Ο υφυπουργός βρέθηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Κυκλάδων στο κέντρο της Ερμούπολης, μαζί με τον
Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση και τους βουλευτές Κυκλάδων της Ν.Δ., κ.κ. Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππο Φόρτωμα, όπου μίλησε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, για τον νέο αθλητικό νόμο, αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες που έχει θέσει, για την αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα.
«Να επιτύχουμε την ανανέωση που χρειάζεται το αθλητικό κίνημα»
Αρχικά ο υφυπουργός, κ. Αυγενάκης απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, κ. Χρήστο Καφτηράνη, για την προσφορά και την αποτελεσματικότητά του από το “τιμόνι” της Επιτροπής, τόσο προεκλογικά, όσο και στη συνέχεια.
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης θέλησε να επισημάνει πως καθημερινά αυξάνεται η στήριξη των πολιτών στη νέα κυβέρνηση, ενώ δήλωσε, πως «η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μία πραγματικά αξιόπιστη κυβέρνηση, που πραγματικά εκπροσωπεί τη χώρα με υπερηφάνεια σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου και που φέρνει αποτελέσματα».
Περνώντας στο χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, ο υφυπουργός παραδέχτηκε, πως «είναι γεγονός, ότι η η κρίση και η μνημονιακή περίοδος, που δημιούργησε μία γενικότερη απαξίωση, μία απογοήτευση, μεταφέρθηκε και στο χώρο του ποδοσφαίρου και το χώρο του αθλητισμού συνολικότερα».
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «με το νομοσχέδιο που ήδη έχουμε ψηφίσει και αποτελεί νόμο του κράτους, προχωράμε με βήματα πολύ μετρημένα και πολύ στοχευμένα, για να επιτύχουμε την ανανέωση που χρειάζεται το αθλητικό κίνημα συνολικότερα. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στο ποδόσφαιρο, που βεβαίως μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο “βασιλιάς” των αθλημάτων, αλλά σε όλα τα αθλήματα, χωρίς καμία εξαίρεση».
Όπως τόνισε, «δίνουμε προτεραιότητα ως νέα κυβέρνηση στα θέματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του μαζικού αθλητισμού. Δεν υπάρχουν μόνο οι ΠΑΕ ή οι ΚΑΕ, υπάρχουν και οι δεκάδες ποδοσφαιρικές, μπασκετικές ομοσπονδίες, ομοσπονδίες όλων των υπολοίπων αθλημάτων, αλλά κυρίως ομοσπονδίες και σωματεία, τα οποία δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης. Πόσο μάλλον στις νησιωτικές περιοχές, αυτά τα προβλήματα τα έχετε σε πρώτο πλάνο», και ως εκ τούτου «προσφάτως ψηφίσαμε την ανανέωση των διοικήσεων των ομοσπονδιών, με ένα όριο θητειών και όριο ηλικιακό σε θέσεις διοικητικές».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κύρωση της σύμβασης Magglingen/Macolin, με την οποία όπως εξήγγειλε, «σε τρεις μήνες από τώρα, θα έχουμε και την πλατφόρμα, όπου θα λειτουργεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης, αλλά και εξερεύνησης και απόδοσης ευθυνών στα θέματα των στημένων παιχνιδιών», σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό, αναμένεται ο σαφής περιορισμός αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε, ότι «πήραμε πρωτοβουλίες νομοθετικές για τα θέματα της αντιμετώπισης της βίας. Έτσι, ο καθένας θα γνωρίζει ότι έχει ευθύνες ερχόμενος στο γήπεδο και όχι μονάχα δικαιώματα. Ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει το ελεύθερο να αποτυπώσει, να καταγράψει και στη συνέχεια, αυτό το οπτικοακουστικό υλικό να το χρησιμοποιήσει για τις περαιτέρω ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει, εφόσον καταγραφούν περιστατικά βίας».
«Πρέπει να αγκαλιάσουμε τους αθλητές μας»
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, προτεραιότητα δίνεται στους αθλητές και δη εκείνους που έχουν λάβει διακρίσεις, τονίζοντας πως το βλέμμα του Υπουργείου βρίσκεται στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως υπογράμμισε, «σε πρώτο πλάνο πρέπει να βρίσκονται οι αθλητές. Πολύ περισσότερο δε, οι αθλητές μας οι οποίοι έχουν διακριθεί, οι ολυμπιονίκες μας. Μέχρι σήμερα, οι ολυμπιονίκες, πέρα από το ότι τους δόθηκε, δικαίως, η δυνατότητα να προσληφθούν στο δημόσιο, ή στα Σώματα Ασφαλείας, δεν είχαν αξιοποιηθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Με μία νομοθετική διάταξη την οποία περάσαμε, όλοι οι ολυμπιονίκες, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και από το Υπουργείο Αθλητισμού, ώστε να βγουν μπροστά, να μιλήσουν με τα νέα παιδιά, να δημιουργήσουν πρότυπα, να τους μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες, να τους μάθουν ότι πρέπει να παλεύουν για τη νίκη, αλλά να ξέρουν και να χάνουν. Να παλεύουν, όμως, έχοντας και ένα πνεύμα ομαδικότητας, πειθαρχίας, οργάνωσης. Να βάζουν δηλαδή πρώτα απ' όλα στο μυαλό τους την αξιοσύνη, τη μαχητικότητα, τη διεκδίκηση, αλλά και τη συνεργασία».
Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε βέβαιος, ότι «πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά και είναι επίσης βέβαιο ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε τους αθλητές μας, να τους εμψυχώσουμε και πολύ σύντομα να δούμε πολλές διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο», εξαγγέλλοντας μάλιστα και νέα μεγάλη καμπάνια που θα “τρέξει” εντός των επόμενων εβδομάδων, σχετικά με την “υιοθεσία” αθλητών, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας, πως απαιτείται η στήριξη στο αθλητικό δυναμικό της χώρας, προκειμένου να συνεχίσουν να έρχονται διακρίσεις για τη χώρα μας.
Ο νέος αθλητικός νόμος
Τέλος, αναφερόμενος στον αθλητικό νόμο που έρχεται, ο υφυπουργός σημείωσε, ότι «την επόμενη εβδομάδα, ανακοινώνεται και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για τη μεγάλη τομή στο χώρο του αθλητισμού, τον νέο αθλητικό νόμο. Εκεί, υπάρχει συνεργασία όλων των θεσμικών συνομιλητών μας, που είναι σαφέστατα οι ομοσπονδίες, αλλά και τα κατά τόπους σωματεία και οι τοπικοί αθλητικοί παράγοντες. Φυσικά και οι συνάδελφοι βουλευτές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, όπως και στην υπεράσπιση, αλλά και την ψήφισή της στη συνέχεια».
Για τον κ. Αυγενάκη, «σε αυτό το διάλογο, είναι αυτονόητο ότι έχουμε συνεργασία με όσους έχουν κομματική ιδιότητα αφενός, αλλά αφετέρου έχουν και μία προέλευση από τον αθλητισμό, ή έχουν υπηρετήσει τον αθλητισμό τα προηγούμενα χρόνια και έχουν εμπειρίες και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουν να συνδράμουν». Όπως ξεκαθάρισε, «η σχέση κόμματος και κυβέρνησης σαφέστατα είναι στενή, ωστόσο η κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά χωρίς καμία διάκριση, χωρίς καμία προκατάληψη. Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις, θα καταγράψουμε όλες τις προτάσεις και στη συνέχεια η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα είναι αυτή που θα επεξεργαστεί και φυσικά, την τελική πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση για το νομοθέτημα που θα φέρουμε σχετικά με τον νέο αθλητικό νόμο».
https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-ellada/2019/12/05/oi-athlites-se-proto-plano.html?fbclid=IwAR1pO2y3clOoLmrpUs4PmhjHxUynOC6YFiv3IGkV8Gitv8IK-6p2S1nKTlI

Δεν υπάρχουν σχόλια: