slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Κάτι τρέχει» με την ΟΝΝΕΔ

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου 
Φαίνεται πως η ΟΝΝΕΔ, πρώτη απ’ όλη τη Νέα Δημοκρατία, απάντησε στο στρατηγικό δίλημμα που έχουν τα κόμματα όταν βρεθούν στην εξουσία και μάλιστα αυτοδύναμα: πως τοποθετούνται απέναντι στην κυβέρνηση έτσι ώστε να μην χάσουν τη δυναμική τους; Παλαιότερα, όταν το πελατειακό σύστημα ήταν ακόμα κραταιό, αυτά τα διλήμματα ήταν μόνο προσχηματικά: το κόμμα τροφοδοτούσε την κυβέρνηση με στελέχη και διεκπεραίωνε μικρά και μεγάλα ρουσφέτια των πολιτών.

Θεωρητικώς και επισήμως, η Νέα Δημοκρατία αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας μάλιστα το πελατειακό σύστημα που επιχείρησε να ανασυστήσει από τις στάχτες του ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της. Είναι βέβαια ακόμα και νωρίς.
Η ΟΝΝΕΔ αντιθέτως, «σαν έτοιμη από καιρό» σαρώνει την επικράτεια με ένα καταιγισμό δράσεων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, κοινωνικών πρωτοβουλιών. Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θα λάβουμε κάποιο δελτίο τύπου που θα ανακοινώνει κάποια ενέργεια.
Κάποιοι θα σπεύσουν να επισημάνουν ότι έτσι ήταν πάντα η ΟΝΝΕΔ λόγω του φοιτητικού, της δυναμικής και κραταιάς ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μόνο που πλέον η ΔΑΠ και αριθμητικά, ως προς τον αριθμό μελών, δεν είναι το ισχυρότερο κομμάτι της νεολαίας. Νέοι μηχανικοί, νέοι δικηγόροι, νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες απαρτίζουν κατά πλειοψηφία τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ. Οι ΟΝΝΕΔίτες, στην πλειοψηφία τους, είναι ήδη στην αγορά εργασίας, έχουν δικές τους δουλειές, έχουν άποψη για τα πράγματα, έχουν συσπειρωθεί κι εκείνοι γύρω από το όραμα (αλλά και το brand και το στυλ) του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδημονούν να πρωταγωνιστήσουν στα πράγματα.
Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα προς μελέτη αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ΟΝΝΕΔ, μια τάση που είχε ξεκινήσει επί των ημερών του μηχανικού Κώστα Δέρβου στην ηγεσία της οργάνωσης και συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά από τον νέο δικηγόρο Παύλο Μαρινάκη.
Μας έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ δείχνει να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ρόλο της με τη ΝΔ στην κυβέρνηση: δεν αισθάνεται την ανάγκη να παραστήσει ότι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση για να μην την κατηγορήσουν ως άβουλο όργανο ούτε όμως την ακολουθεί κατά πόδας, πειθήνια. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα αντλούν θεματική από το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο σε πολλές περιπτώσεις το τραβάνε ένα βήμα παρακάτω, στο πιο προοδευτικό.
Πιστεύουμε στο ρόλο του κομματικού συστήματος και στην καθοριστική συμβολή του στην ποιότητα της Δημοκρατίας οπότε δεν μπορούμε να χαιρετίσουμε την πολιτικοποίηση των νέων μέσα από τα κόμματα. Βλέπουμε, επίσης, ένα ρόλο στη νεολαία στο να κινητοποιεί, να «ξεκουνάει» το κόμμα και να το υποχρεώνει να υπερβαίνει την πεπατημένη.

Αναγνωρίζουμε όλα τα παραπάνω στοιχεία στη στρατηγική και τη δράση της ΟΝΝΕΔ σήμερα γι αυτό και βρίσκουμε μια αξία στο να τα επισημάνουμε δημόσια και βέβαια να τα χαιρετίσουμε. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πάντα κριτικά με την ευχή να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: