slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νάξος - Απόλλωνας: Παραμένει στα ...τυφλά και χωρίς τηλεοπτικά κανάλια

Πως σας φαίνεται η κεντρική φωτογραφία; Είναι ο Απόλλωνας. Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Νάξου. Παραθαλάσσιο και μακριά από τον… πολιτισμό. Οι περισσότερο τον θυμόμαστε σε εθνικές επετείους όταν γίνεται η παρέλαση του ενός ή των δύο μαθητών του σχολείου. Κάποιοι άλλοι τον θυμούνται όταν πάνε για να απολαύσουν φαγητό την καλοκαιρινή περίοδο σε ένα από τα ωραία καταστήματα που διαθέτει, ενώ το κράτος τον θυμάται τον Απόλλωνα όταν πρέπει να εισπράξει χρήματα. Κοινώς όταν γίνονται έλεγχοι όλων των ειδών… Ποτέ όμως όταν έχει την υποχρέωση να προσφέρει έστω και τα πιο απλά προς τους λιγοστούς κατοίκους. Το ίδιο ισχύει και για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Όταν είναι για .. πανηγύρια, όλοι οι δημοτικοί άρχοντες πρώτοι και καλύτεροι για να σύρουν τον χορό. Όταν είναι για να λύσουν κάποιο πρόβλημα των κατοίκων, απλά σηκώνουν τα χέρια ψιλά και αναζητούν στο … γραφείο του μία από τις δεκάδες έξυπνες δικαιολογίες με πρώτη και καλύτερη (την λιγότερη έξυπνη), την γραφειοκρατία..
Τώρα θα μου πείτε, τι σε έπιασε μεσημέρι Κυριακής.. Ε έκανα το λάθος να βρεθώ στον Απόλλωνα απόγευμα Σαββάτου για ένα καφεδάκι… Και ζήτησα από τον επιχειρηματία να ανοίξει την τηλεόραση για να δω .. ποδόσφαιρο. Γέλασε με ήρεμο ύφος και μου είπε «γιατί δεν απολαμβάνεις καλύτερα την θάλασσα;» Τι να του πω; Ότι θέλω να δω «το ντέρμπι του Μάντσεστερ;»… Και συνέχισε «Τηλεόραση έχουμε. Κανάλια δεν πιάνουμε… Μόνο δύο που και που. Κρατικά κατά προτίμηση. Ααα και όταν έχει βοριά και μας έρχεται το …σήμα από Ικαρία, μπορεί να δούμε και κανένα ΣΚΑΙ ή Alpha”… ..
Αντικειμενική και σοβαρή πληροφόρηση .. μουρμούρισα από μέσα μου αλλά τι να πω… Ο κύριος σταμάτησε… Τι άλλο να πει; Ότι εν έτη 2019 ο Απόλλωνας δεν έχει ούτε καν τηλεόραση;  Και έτσι η εικόνα που βλέπετε εσείς με το σκοτάδι από τον Απόλλωνα, είναι η ίδια που βλέπουν οι κάτοικοι όταν ανοίγουν την τηλεόραση τους το βράδυ. Για να περάσει η ώρα… Αλλά τίποτα. Παρακαλάνε να χαλάσει ο καιρός, να φυσήξει ο άνεμος και να φέρει έστω και …ΣΚΑΙ στο σπίτι τους. Από το τίποτα όμως;
Και βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι:  «Ποιος ευθύνεται αλήθεια για το γεγονός ότι ο Απόλλωνας είναι εκτός ψηφιακού μπουκέτου; Γιατί η Digea δεν καλύπτει και τον Απόλλωνα;»  Προφανώς οι αιρετοί έχουν και τον πρώτο λόγο αποό τη στιγμή που υπάρχουν προγράμματα για ένταξη του Απόλλωνα, ενώ είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι γνωστό από τον Μάρτιο του 2015 και τον Ιούλιο του 2017 έφτασε έως και τη Βουλή… Όταν και το ζήτημα μετά από ανοιχτή επιστολή των έξι προέδρων της Ορεινής Νάξου είχε φτάσει στην Ελληνική Βουλή μέσω ερώτησης από τον Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση… Τότε οι πρόεδροι ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν «Ανέκαθεν αντιμετωπίζαμε αυτά τα προβλήματα, λόγω της γεωγραφικής θέσης και της παραμέλησης λύσης του προβλήματος από την πολιτεία. Έτσι αισθανόμαστε σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού, απομονωμένοι, αφού δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα τεχνικά σε προσωπικό επίπεδο, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των κατοίκων και των φτωχών πόρων της περιοχής. Απευθυνόμαστε σε σάς, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δωρεάν χορήγησης δορυφορικού εξοπλισμού στα νοικοκυριά των νησιών που δεν καλύπτονται από το σήμα της Digea. Η περιοχή μας είναι κλασική περίπτωση περιοχών, μέσα στο ίδιο το νησί μάλιστα, που έχουν αδύναμο ή καθόλου τηλεοπτικό σήμα και έτσι δε βλέπουμε ελληνικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, δεν έχουμε πρόσβαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την ενημέρωση, όπως δηλώσατε τελευταία στην Τήλο για κάποια νησιά του νομού».
Τι έγινε; Το γνωστό, απόλυτο τίποτα.. Η μάλλον πιο σωστά, μπήκαν κάπου κεραίες (προφανώς στην Κωμιακή) που όμως δεν προσφέρουν τίποτα στον Απόλλωνα καθότι έχουν αναλογικό σήμα. (σ.σ. εάν έχει βέβαια δικό σου πιάτο μπορείς να έχεις όλα τα κανάλια. Αλλά πόσο μπορούν να πληρώνουν κι αυτό όταν θεωρητικά μπορούν να το έχουν μέσω του κρατικού μηχανισμού όπως προβλέπετε;)
Εμείς να σημειώσουμε εδώ ότι τον περασμένο Φεβρουάριο μέσω του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έγινε πρόταση για ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη σε οικισμούς του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και καλύπτονται, με τοπικούς αναλογικούς αναμεταδότες που όμως συχνά παρουσιάζουν βλάβες και τεχνικά προβλήματα ενώ προβλέπεται το κλείσιμό τους. Σε αυτό το πρόγραμμα ενώ μπήκαν 21 οικισμοί, ο Απόλλωνας δεν μπήκε… Κάτι που δεν συνέβη για περιοχές όπως ο Δανακός, ο Κλειδός, η Κόρωνος, ο Λιώνας, η Κεραμωτή ή το Σκαδό και η Μουτσούνα..  Και το ερώτημα είναι και πάλι «γιατί εκτός ο Απόλλωνας;» Ποιες αμαρτίες τελικά πληρώνει αυτή η περιοχή; Θα πάρουμε ποτέ απάντηση; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: