slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προκλητική επιστολή της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη περί οριοθέτησης ΑΟΖ που παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας»



«Ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προκλητική επιστολή της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη περί οριοθέτησης ΑΟΖ που παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την επιστολή που απέστειλε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και ζητά οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο κόντρα σε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και τη σημερινή συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Τουρκία σύμφωνα με την επιστολή που κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος και της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την επιστολή αυτή η Τουρκία προσπαθώντας να εκμηδενίσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος κατέθεσε  συγκεκριμένες συντεταγμένες οι οποίες προσδιορίζουν τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ισχυριζόμενη ότι τα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου δίνουν στην Ελλάδα θαλάσσιες ζώνες μόνο στα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων και στην Κυπριακή Δημοκρατία των 12 ναυτικών μιλίων προβάλλοντας το επιχείρημα πως όλη η υπόλοιπη υφαλοκρηπίδα στην περιοχή θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Ενώ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Άρθρο 121), μία Σύμβαση που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη.
Η Τουρκία, μία υπό  ένταξη χώρα, οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:
-          Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί απέναντι στην τουρκική προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να εκμηδενίσει τις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου που αποτελούν και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
-          Σε τι πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που με τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: