slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Άκαρπη συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σμύριδα είδε ο Νίκος Συρμαλένιος : Φέτος δεν ανοίγουν τα ορυχεία


Άκαρπη ουσιαστικά υπήρξε η σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μεταξύ του Γ.Γ. κ Αραβώση και πολυπληθούς αντιπροσωπείας του Δήμου Νάξου, των σμυριδεργατών, των προέδρων της Κορώνου και της Απειράνθου, καθώς και της Ομοσπονδίας των μεταλλεργατών.


H πολιτική ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε για άλλη μια φορά τα περί εφαρμογής της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης, που επιβάλλει τη διαλογή για φέτος της ήδη εξορυγμένης από παλαιότερα χρόνια σμύριδας, χωρίς άνοιγμα των ορυχείων. Υπήρξε η δέσμευση για συνέχιση της εξόρυξης από του χρόνου, αφού θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας και αφού θα μελετηθεί συνολικά μια βιώσιμη λύση για τη σμύριδα, αλλά και για την αξιοποίηση της ορεινής Νάξου, όμως τα παραπάνω ακούστηκαν περισσότερο ως ευχή και όχι ως δρομολογημένη πολιτική απόφαση.

Ο Νίκος Συρμαλένιος που παραβρέθηκε στη συνάντηση, αφού τοποθετήθηκε στο συνολικό πρόβλημα, συνηγόρησε με τη θέση του σωματείου για άμεσο άνοιγμα των ορυχείων και εξέφρασε την αντίθεση του στην απόφαση του υπουργείου. Υπενθύμισε ότι και το 2012 η τότε κυβέρνηση επεδίωξε το κλείσιμο των σμυριδορυχείων, αλλά δεν τα κατάφερε. Σε ό,τι αφορά την προοπτική των ορυχείων σμύριδας, τάχθηκε υπέρ συνολικής και βιώσιμης λύσης, που όμως εναπόκειται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία μένει να επαληθευτεί εντός των προσεχών μηνών.

Είναι φανερό ότι η μόνη ουσιαστική εγγύηση για τις εξελίξεις, είναι η επαγρύπνηση των σμυριδεργατών και των φορέων της ναξιακής κοινωνίας.

11/11/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: