slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι δραστηριότητες της Άννα-Μισέλ Aσημακοπούλου



Βιομηχανική πολιτική, το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου και οι
γεωπολιτικές εξελίξεις στο Ετήσιο Δημόσιο Φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Φίλες και Φίλοι,

Με την ιδιότητά μου ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχα στο Ετήσιο Δημόσιο Φόρουμ (WTO Annual Public Forum) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Οκτωβρίου, στη Γενεύη. Εκεί, ήμουν ομιλήτρια σε εκδήλωση με θέμα «Βιομηχανική πολιτική έναντι ελεύθερου εμπορίου; Επιπτώσεις στο μέλλον του εμπορικού συστήματος», η οποία διοργανώθηκε από το ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung.


Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική της βάση με επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις για καινοτομία, ψηφιακό εκσυγχρονισμό και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό υποστήριξα στην ομιλία μου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής αυστηρότερης πολιτικής απέναντι στην Κίνα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αθέμιτες πρακτικές τους και σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Ευρώπης-Η.Π.Α.






Οι άδικοι δασμοί σε Ελληνικά προϊόντα βασικό θέμα σε θεσμικές συναντήσεις





Συγχρόνως, είχα σειρά θεσμικών συναντήσεων ενημέρωσης και εργασίας, σε θέματα που αφορούν στο παγκόσμιο εμπόριο, με στελέχη του Π.Ο.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως και διεθνών οργανισμών.


Στην ομιλία μου στο Φόρουμ του Π.Ο.Ε. όπως και σε όλες τις θεσμικές συναντήσεις στη Γενεύη, προέταξα το θέμα της απόφασης του Π.Ο.Ε. για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις στην Airbus,τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τους άδικους δασμούς που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ σε Ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα, σε συνέχεια της σχετικής παρέμβασής μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, στις 9 Οκτωβρίου.
Δείτε το βίντεο της παρέμβασης μου εδώ.





Παγκόσμιο εμπόριο και Ευρώπη





Με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αποστολής της Ε.Ε. στον Π.Ο.Ε., κ. Paolo Garzotti, συζητήσαμε για τις θέσεις της Ε.Ε. σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του Οργανισμού στην ψηφιακή εποχή. Με τον Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Π.Ο.Ε. και τον Διευθυντή Εμπορικών Διαπραγματεύσεων του Π.Ο.Ε., κ. Bernard Kuiten και κ. Victordo Prado, αντίστοιχα, μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές διαστάσεις του παγκόσμιου εμπορίου και για τη στρατηγική τοποθέτηση της Ευρώπης στην «σκακιέρα» των εμπορικών σχέσεων με έμφαση στο ρόλο και στις επιδιώξεις των Η.Π.Α. και της Κίνας.


Με τους νομικούς συμβούλους του Π.Ο.Ε., κ. Ιωάννη Ζέρβα και την κ. Gabrielle Marceau, αναλύσαμε το νομικό αδιέξοδο που θα αντιμετωπίσει ο οργανισμός λόγω της λήξης της θητείας των εφετών και την άρνηση των ΗΠΑ να ορίσουν αντικαταστάτες.

Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για τις τελευταίες εξελίξεις στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και τις επενδύσεις (UNCTAD), από τον αρμόδιο της, κ. Joerg Weber και από τον Οικονομικό Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου (ITC), κ. Marios Jansen.



Ακολουθεί κολλάζ φωτογραφιών
Τέλος, είχαν την τιμή να συναντήσω τον νέο μας Πρέσβη και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη και στους Διεθνείς Οργανισμούς στην Ελβετία, κ. Παναγιώτη Στουρνάρα.

 
Καλό χειμώνα!
Φιλικά,
Άννα-Μισέλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: