slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα τρία μηνύματα της τοποθέτησης Σχοινά στην αντιπροεδρία της Κομισιόν

Του Διαμαντή  Σεϊτανίδη 

Αξίζει να θυμόμαστε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της ελληνικής κρίσης, οι Έλληνες πολίτες δεν έχασαν την πίστη τους στην Ευρωπαϊκή Ιδέα
Μπορεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, οι ατέλειωτοι διάδρομοι των Βρυξελλών, οι πολύωρες διαπραγματεύσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες να είναι κάτι πολύ μακρινό για τον Έλληνα πολίτη.
Ακόμα κι έτσι, όμως, το άκουσμα της τοποθέτησης του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, δημιούργησε ένα αίσθημα ικανοποίησης στην ελληνική κοινή γνώμη, ακόμα και υπερηφάνεια σε ένα μεγάλο κομμάτι της.
Συνεπώς, το πρώτο μήνυμα από αυτή την εξέλιξη είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται, πλέον, ως το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης. Το είπε στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το εισπράττει ο πολίτης και από την απόφαση του ΕΛΚ για τον Έλληνα Επίτροπο.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της ελληνικής κρίσης, μιας κρίσης πρωτόγνωρης ως προς τη διάρκειά της αλλά και το βάθος της εσωτερικής υποτίμησης (μόνο η Μεγάλη Ύφεση του 1929 ήταν χειρότερη σε καιρό ειρήνης) οι Έλληνες πολίτες δεν έχασαν την πίστη τους στην Ευρωπαϊκή Ιδέα. Υποχώρησε, ασφαλώς, στη δύσκολη περίοδο, όταν οι δήθεν «Αγανακτισμένοι» ταύτιζαν στη μια άκρη της πλατείας Συντάγματος (στην άλλη «διαδήλωνε» η Χρυσή Αυγή) τους Ευρωπαίους με τα δεινά των Ελλήνων, για να τα «ξεχάσουν» όλα αυτά όταν στην εξουσία ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ευρωπαϊσμός των Ελλήνων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, δεδομένων των συνθηκών. Κι όταν η πολιτική φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ έσπασε, όταν οι Έλληνες κατάλαβαν ότι οι δήθεν «αντισυστημικοί» μια χαρά υπέγραφαν και εφάρμοζαν μνημόνια, τότε ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την ευρωπαϊκή τους συνείδηση. Σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη αναγνωρίζει το ρόλο των Ευρωπαίων στην υπέρβαση της κρίσης στη χώρα μας και καταγράφει στις σχετικές έρευνες ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά φιλοευρωπαϊσμού, μεταξύ των λαών που συναποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτον, λοιπόν, η Ελλάδα έχει επιστρέψει, με αποκορύφωμα τις εκλογές του φετινού καλοκαιριού, στον πυρήνα των λαών που μετέχουν ενεργά στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα.


Δεύτερον, η υπόδειξη του κ. Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν δείχνει καθαρά την ευρεία στήριξη που παρέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (η οποία υπέδειξε τον κ. Σχοινά) και δικαιώνει την ως τώρα πολιτική στρατηγική του πρωθυπουργού έναντι των εταίρων μας για τα φλέγοντα θέματα της χώρας στα οποία απαιτείται ευρωπαϊκή στήριξη και συμφωνία. Το ΕΛΚ θυμάται, ασφαλώς, τη θαρραλέα και δημόσια στήριξη του Μητσοτάκη στην επιλογή Βέμπερ -που τελικά δεν τελεσφόρησε-, για την οποία λοιδορήθηκε από τους γνωστούς κύκλους στο εσωτερικό της χώρας αλλά την οποία, ως φαίνεται, έβαλε στο τραπέζι -μαζί με άλλα- ώστε να επιτευχθεί η ανάληψη αυτού του εξαιρετικά υψηλού πόστου από τον κ. Σχοινά. Είναι ένα μάθημα αυτό, για όσους σπεύδουν να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν πολιτικές στάσεις και επιλογές με κριτήρια μονοδιάστατα ή συγκυριακά. Είναι επίσης μια φανερή ένδειξη για το αυξημένο πολιτικό κεφάλαιο του Έλληνα πρωθυπουργού στα ευρωπαϊκά σαλόνια.


Το τρίτο αισιόδοξο μήνυμα είναι τα χαρτοφυλάκια που θα εποπτεύει ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι πρόκειται για τα πιο κρίσιμα πεδία άσκησης μιας αληθινά ευρωπαϊκής πολιτικής: Η εκπαίδευση, το μεταναστευτικό, η απασχόληση και η ασφάλεια είναι ίσως οι πιο σημαντικές πτυχές επιτυχίας ή όχι ενός πολιτικού σχεδίου. Και όλες αυτές, ανατίθενται στον Μαργαρίτη Σχοινά. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Η σημερινή, είναι μια από κάθε άποψη εξαιρετική εξέλιξη. Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δημιουργείται ένας αόρατος στους αδαείς, αλλά πανίσχυρος άξονας Αθήνας- Βρυξελλών, που γρήγορα θα δείξει και τις άλλες απολήξεις του: Το Παρίσι είναι η πρώτη από αυτές που φανερώθηκε. Μένει τώρα, να δούμε και το περιεχόμενο του πολιτικού σχεδίου της Κομισιόν, αλλά και την έκφραση με πράξεις της στήριξης προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μετατρέψει τη χώρα μας από χρόνιο μέρος του προβλήματος, σε πάγιο μέρος της λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: