slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κέντρο πολιτισμού η Νάξος καθώς θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 18 έως Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

ΙΒ’ Γενική Συνέλευση
Νάξος και Δήλος

Ύστερα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η οποία ελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2017, η 12η Γενική Συνέλευση του Σωματείου θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 18 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νάξο και τη Δήλο.

Η επιλογή του νησιού σχετίζεται με την προσπάθεια που καταβάλλει το Σωματείο μας να οικοδομήσει και στο νησί της Νάξου μια πολιτιστική διαδρομή με επίκεντρο τα σπουδαία μνημεία πολιτισμού του νησιού. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ των πολιτών, των φορέων και των θεσμών του κράτους, των χορηγών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, τα οποία έχουν ως στόχο την ένταξη των μνημείων στο
κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Νάξος αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, καθώς είναι πλούσια σε μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων που αποτυπώνουν τη διαχρονική ιστορία της.

Μάλιστα, το Σωματείο μας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί, πρόκειται να αναθέσει στο έμπειρο μελετητικό γραφείο, τη ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε., τη μελέτη (masterplan) για την πολιτιστική διαδρομή της Νάξου. Η μελέτη αυτή θα αποτυπώσει το πολυετές έργο του καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού νησιού. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση στη Νάξο και θα προσφερθεί στους κατοίκους και τις αρχές του νησιού, με προοπτική την ένταξη του προγράμματος στο επόμενο Ε.Σ.Π.Α. που αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου αυτού θα επισκεφθούμε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον νησί της Νάξου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Ναό του Απόλλωνα στα Παλάτια (Πορτάρα) στη Χώρα Νάξου, το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, το Ιερό της Δήμητρας στο Σαγκρί, το Ιερό των Υρίων, το αρχαίο λατομείο και το άγαλμα του Διονύσου στον Απόλλωνα.

Επιπλέον, στον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα σύντομο μουσικό δρώμενο από τον ταλαντούχο μουσικό και Ιδρυτή της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, κ. Διονύση Γραμμένο. Το οδοιπορικό μας στη Νάξο θα συνοδευτεί από την επίσκεψη στο γραφικό χωριό της Απειράνθου.

Επίσης, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 θα σαλπάρουμε για το πανέμορφο νησί της Δήλου, όπου θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του νησιού. Στο αρχαίο θέατρο της Δήλου θα πραγματοποιηθεί το διαδικαστικό μέρος της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος (διαπίστευση απαρτίας – εκλογή προεδρείου). Στον αρχαιολογικό χώρο θα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε και την έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης από τον Βρετανό καλλιτέχνη, Antony Gormley, προϊόν σύμπραξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του οργανισμού ΝΕΟΝ. Την επίσκεψή μας στο θέατρο θα συνοδεύει ένα ακόμη μουσικό δρώμενο από τον κ. Διονύση Γραμμένο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το «ΔΙΑΖΩΜΑ», μετά τη συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και αξιοποιώντας την επιστημονική εργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα, ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δήλου στο μελετητή Κωνσταντίνο Ζάμπα. Το κόστος της ανάθεσης καλύφθηκε από τα χρήματα δωρητών που έχουν συγκεντρωθεί στον κουμπαρά (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) του θεάτρου και κυρίως από την ευγενική χορηγία της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα γίνεται προεργασία για την ένταξη της υλοποίησης της μελέτης αποκατάστασης σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Το κύριο μέρος των εργασιών της Γενικής μας Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 9:00 π.μ. με 16:00 π.μ. στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο του Δημαρχείου της Νάξου. Το απόγευμα του Σαββάτου θα απολαύσουμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του νησιού από τοπικούς συλλόγους και μουσικούς στην κεντρική πλατεία του λιμανιού (πλατεία Μανδηλαρά) στη Χώρα της Νάξου. Εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να γευτούμε παραδοσιακά εδέσματα που θα μας προσφέρουν οι παραγωγοί του νησιού.
Tη διοργάνωση της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος θα αναλάβει το ταξιδιωτικό γραφείο SOMEWHERE WE KNOW.

Δεν υπάρχουν σχόλια: