slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τέλος στο χάος: Έτοιμο το νομοσχέδιο που ξηλώνει την απλή αναλογική η οποία φέρνει ακυβερνησία σε Δήμους και Περιφέρειες (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή,
περιλαμβάνεται και η επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει σε Δήμους και Περιφέρειες η απλή αναλογική.

Το πρόβλημα, εντοπίζεται σε δήμάρχους και περιφερειάρχες, που επειδή κέρδισαν στον δεύτερο γύρο, δεν διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.


Αυτό οδηγεί σε ακυβερνησία και αδυναμία λήψης αποφάσεων, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την αδράνεια, ώσπου να πραγματοποιηθούν ακόμη και παζάρια ή εκβιασμοί για να επιτευχθούν οι πλειοψηφίες που επιτρέπουν τη συλλογική λήψη αποφάσεων.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ΥΠΕΣ, ψάχνει για λύσεις που θα δώσουν αυξημένες εξουσίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες, καθώς και στις αρμόδιες επιτροπές δήμων και περιφερειών με σκοπό να διασφαλίζεται η δυνατότητα της λήψης αποφάσεων με το σύννομο της διαδικασίας.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον δήμαρχο Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Κων/νο Ζέρβα, ο οποίος λόγω απλής αναλογικής διαθέτει μόλις 7 συμβούλους στο σύνολο των 49, πράγμα που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη λήψη αποφάσεων, πόσο μάλλον την εφαρμογή του προγράμματός του. Ο Τ.Θεοδωρικάκος θα συναντηθεί κατόπιν και με άλλους δημάρχους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλάκις καταδικάσει την απλή αναλογική, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το ότι θέλει να την «ξηλώσει».

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους δήμους» είχε δηλώσει ο νέος πρωθυπουργός.

«Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να έχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας. Ούτε από την πλειοψηφία εκλέγεται ο δήμος και να έχει και ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο από πίσω θα τον στηρίζει σε αυτήν την επιλογή».

Δυστυχώς αυτή η αλλαγή έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν θα κρατήσει πολύ. Ο Κυριάκος όμως δεν φαίνεται να σταματά εκεί, αφού όντας αυτοδύναμος, θέλει να ξηλώσει την χαοτική απλή αναλογική και από την ίδια τη Βουλή, με σκοπό να μην ισχύσει στην επόµενη εκλογική αναµέτρηση.


Προεκλογικά είχε δηλώσει σχετικά σε συνέντευξη του στο ρ/σ News 24/7 : «Την απλή αναλογική θα την καταργήσουμε αμέσως. Και θα προτείνω έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα είναι δίκαιος και θα εξασφαλίζει και κυβερνησιμότητα. Θα το κάνω, αμέσως, αφού μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».

Το ίδιο είχε επαναλάβει επανειλημμένως από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως:
https://www.el.gr/ellada/kommata/telos-sto-chaos-etoimo-to-nomoschedio-po/?fbclid=IwAR2Mt8I4AEIIlplXrFtl7bHuZYv7eJ5FAzRQQjPEHYNsLI8BLY3pB-5UTDE
(φώτο: Eurokinissi)

Δεν υπάρχουν σχόλια: