slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ευχαριστήριος χαιρετισμός του Γιάννη Ησαΐα φιλολόγου και συγγραφέα στη βράβευση από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη»


Εξοχότατατε Κύριε  Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποδέχομαι την εξαιρετική τιμή που επεφύλαξε στην ταπεινότητα μου το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» να απονείμει  εις εμέ το «Βραβείο Πολιτισμού», με την ονομασία της διαπρεπούς και αναγνωρισμένης συμπολίτισσάς μας Μαριάννας Β.Βαρδινογιάννη, Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, μιας Ελληνίδας της οποίας είναι διεθνώς αναγνωρισμένο το μεγάλο ανθρωπιστικό και πολιτιστικό  έργο της. Επιπροσθέτως,  το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα παρέλαβα δια χειρός του πρώτου πολίτη της χώρας μας, της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου την εξαιρετική και απαράμιλλη τιμητική διάκριση του «Βραβείου Πολιτισμού».

  Κύριε Πρόεδρε  αισθανόμαστε κατεξοχήν ευνοημένοι , γιατί επισκέπτεσθε τετράκις ως Επίτιμος Δημότης τον Δήμο Ερμιονίδας και για τρίτη φορά την ιστορική κωμόπολή μας.
Συνάμα, οφείλω να σημειώσω ότι υπηρέτησα και υπηρετώ για περισσότερες από τέσσερεις  δεκαετίες  τον πολύμορφο πολιτισμό της χώρας μας όχι μόνο στο ποικιλόμορφο έργο των τριάντα έξι ετών της εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας μου, αλλά  και στο έργο  της διδακτικής  συγγραφής με ιδιαίτερη έμφαση  στην έννοια του πολιτισμού του συνδεόμενου   αναπόσπαστα με την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας και την ένταξη των ανθρώπων σε οργανωμένες κοινωνίες. Ωσαύτως, γνωρίζουμε ότι  ιστορικότητα είναι η  ιδιότητα  και το προνόμιο του ανθρώπου να δημιουργεί ιστορία, γιατί με τη δύναμη της λογικής , αλλά και χάρη στο έναρθρο λόγο ο άνθρωπος οργανώνει τη σκέψη του και οικειοποιείται τα επιτεύγματα των προγενεστέρων γενεών και γίνεται ταυτόχρονα  δημιουργός πολιτισμού, παραδίδοντας αυτά εμπλουτισμένα στις μεταγενέστερες γενεές. Η  προσπάθεια του ομιλούντος  στη διδακτική συγγραφής συνεχίζεται  αμείωτη,  στοχεύοντας πάντα στην προβολή του πολιτισμού με τη   μετάδοση της γνώσης.
Εκτός των άλλων, τη στιγμή που ενημερώθηκα για την επιλογή μου  στην τιμητική αυτή  εκδήλωση  ,  έφερα στη μνήμη μου τη σπουδαία προτροπή προς τους νέους από την εποχή του Ομήρου, που αναγράφεται στην Ιλιάδα: «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»   (πάντα να αριστεύεις  και να γίνεσαι καλύτερος από τους άλλους). Στη συνέχεια, ως δάσκαλος  στα Λύκεια της χώρας μας , στα χρόνια της εκπαιδευτικής δραστηριότητάς  μου, ενεθυμήθην για μια ακόμη φορά ότι η ευγενής άμιλλα ήταν η κινητήρια δύναμη   της αρχαίας Ελλάδας σε όλους τους τομείς και ότι αυτή είναι ακόμη σήμερα  και στο σύγχρονο κόσμο , τουλάχιστον στις χώρες που έχουν να επιδείξουν  σημαντικά επιτεύγματα. Έτσι , διατυπώνεται η άποψη από τους ειδικούς ότι γεννήθηκε ο πολιτισμός , επειδή κάθε άνθρωπος θέλει ή έχει την τάση να γίνεται ικανότερος , να ξεχωρίζει, κατά κάποιο τρόπο , από τους άλλους , να κάνει πράγματα για τα οποία θα προκαλεί ίσως  και τον  θαυμασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση, με απώτερο στόχο  να ωφελήσει τον εαυτό του και τον κόσμο στο σύνολό του. Ως εκ τούτου, εξελίχθηκε η σκέψη , η επιστήμη,  η τεχνολογία, έχοντας, εκτός των άλλων, και ως βασικό κίνητρο την επιβράβευση.
Επιθυμώ, την επίσημη αυτή ώρα, να εκφράσω  εκ βαθέων τις θερμές ευχαριστίες μου στην ερίτιμη κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη,  στον  Δήμαρχο  κ. Δημήτριο Σφυρή , στο Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, στον Πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, καθώς και στην Οργανωτική  Επιτροπή χορήγησης των Βραβείων για την τιμητική απόφαση τους, γιατί μου έδωσαν τη  δυνατότητα  να γευτώ   στη γενέτειρά μου αυτό το σπουδαίο αντίδωρο, "εις οσμήν ευωδίας πνευματικής", κατά τη γνωστή Αγιογραφική ρήση.
Συνάμα,  εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην αγαπημένη οικογένειά μου και προς όλους εσάς, αγαπητοί και εκλεκτοί  προσκεκλημένοι και συμπολίτες, που με τιμάτε απόψε με την παρουσία σας .


Δεν υπάρχουν σχόλια: