slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Βρούτσης: Τα ΣΥΡΙΖΑ statistics και η λαθροχειρία στο Ασφαλιστικό

Βιώνουμε μια κατάσταση ΣΥΡΙΖΑ statistics στο ασφαλιστικό, δηλώνει στο liberal.gr ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για συντάξεις που εμφανίζονται τεχνητά αυξημένες, μαγειρέματα με τους προϋπολογισμούς, συστηματική παραποίηση της αλήθειας, και επίμονη απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Κάνει λόγο για σειρά από παράδοξα φαινόμενα, από τις συντάξεις που δεν πληρώνονται προκειμένου οι προϋπολογισμοί στο ασφαλιστικό να εμφανίζονται πλεονασματικοί, έως την πλασματική εμφάνιση αυξημένου μέσου όρου συντάξεων, την
απόκρυψη των επίσημων στοιχείων για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000, τις αλλοιώσεις στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του ΕΦΚΑ, και άλλες αλχημείες.

«Πως είναι δυνατόν το απόλυτο νούμερο της δαπάνης για τις συντάξεις να έχει μειωθεί γύρω στα 3 δισ. ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, και την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Εργασίας Τ.Πετρόπουλος να εμφανίζει στοιχεία ότι την τελευταία τετραετία οι συντάξεις αυξήθηκαν;», διερωτάται ο κ. Βρούτσης.

Και εξηγεί ότι όσο η ηγεσία του υπ. Εργασίας θα αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τα επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών, όπως της ζητούν επίμονα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, για το πόσες ακριβώς είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, τα παιχνίδια με τους αριθμούς και η παραπληροφόρηση θα συνεχίζονται.

Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη


- Καταγγείλατε «λαθροχειρία» στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ», με αλλοίωση των στοιχείων, καθώς προκειμένου να εμφανίζεται αυξημένος ο μέσος όρος των συντάξεων, προστίθενται σε αυτόν οι κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ. Εξηγείστε μας τι έχει συμβεί…

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη την Πέμπτη στη Βουλή. Το υπουργείο Εργασίας έχει μετατραπεί σε «υπουργείο Αλχημείας», φτάνοντας να βεβηλώσει μέχρι και τα στοιχεία από το σύστημα «ΗΛΙΟΣ».

Σε μια προσπάθεια να αποκρύψει το χάος που επικρατεί με τον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος έφτασε να παραθέσει στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» που δείχνουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις αυξήθηκαν. Κάτι το απόλυτα εσφαλμένο, καθώς όλοι οι συνταξιούχοι έχουν νιώσει ήδη τις απώλειες στην τσέπη τους.

Τα στοιχεία αποτελούν προϊόν αλχημείας, καθώς από τον Ιούλιο του 2015, το υπουργείο Εργασίας άλλαξε την μεθοδολογία υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου αυτές να φαίνονται υψηλότερες σε σχέση με την πραγματικότητα.

Έκαναν το αδιανόητο, να προσθέτουν στις υφιστάμενες συντάξεις «αέρα κοπανιστό», δηλαδή τις εισφορές Υγείας, και τις κρατήσεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ. Ποσά δηλαδή που δεν καταλήγουν στην τσέπη των συνταξιούχων. Στις επικουρικές μάλιστα προσέθεσαν και την επιβληθείσα από το ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά, εισφορά υγείας 6%.

Έτσι αλλοίωσαν την εικόνα του «ΗΛΙΟΣ» όσον αφορά τα στοιχεία για τα ακριβή ποσά που λαμβάνει ο συνταξιούχος, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις συντάξεις. Σαν αποτέλεσμα η μέση κύρια σύνταξη εμφανίζεται στα 714,20 ευρώ, πλασματικά αυξημένη κατά 7,23%, η μέση σύνταξη γήρατος στα 802,64 ευρώ, πλασματικά αυξημένη 7,95%, και η μέση επικουρική στα 172 ευρώ, επίσης πλασματικά αυξημένη κατά 1,7%.

Αθροιστικά, η κυβέρνηση εμφανίζεται για το 2018 να έχει «φουσκώσει» με αέρα τις τσέπες των συνταξιούχων κατά 1,44 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν την εισφορά υπέρ υγείας, και τα 740 εκατ. ευρώ το ΑΚΑΓΕ.

Ζήτησα από τον κ. Πετρόπουλο να παρουσιάσει τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ» για το 2018, σχετικά με το πραγματικό ύψος της μέσης σύνταξης, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ. Εάν ο κ. Πετρόπουλος κάνει αυτό που του ζήτησα, τότε θα διαπιστώναμε μειώσεις και όχι αυξήσεις στις συντάξεις.

Εκτιμώ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε μια ολόκληρη κύρια σύνταξη, καθώς έχει υπάρξει μείωση πάνω από 60 ευρώ το μήνα και πάνω από 750 ευρώ το χρόνο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Πολλαπλασιάζοντας την χαμένη αυτή σύνταξη των 750 ευρώ, με τα 2,9 εκατομμύρια των συνταξιούχων, προκύπτει μια απώλεια άνω των 2 δισ. ευρώ. Στην μείωση αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η απώλεια του 1 δισ. ευρώ από το ΕΚΑΣ, αλλά και η αφαίμαξη από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου του ΣΥΡΙΖΑ.

- Ζούμε, θα λέγατε, μια επιστροφή των Greek Statistics στο Ασφαλιστικό; Καταβάλλεται δηλαδή μια προσπάθεια ευπρεπισμού των στοιχείων, προκειμένου να παρουσιασθεί μια εικόνα ευμάρειας, ώστε να δικαιολογηθούν οι παροχές;

Όπως ακριβώς σε όλα τα επίπεδα, συντελείται μια προσπάθεια αλλοίωσης στοιχείων, έτσι και στο ασφαλιστικό επιχειρείται μια παραποίηση της αλήθειας.

Πρόσφατα είχα αποκαλύψει ότι έγιναν παρεμβάσεις στον ηλεκτρονικό κωδικό υπαλλήλων του υπ. Εργασίας, προκειμένου να αλλοιωθεί το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του ΕΦΚΑ, και να διαγραφούν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης από το σύστημα, οι οποίες τέθηκαν τελικά στο αρχείο. Αποτέλεσμα, να μειωθεί ο επίσημος αριθμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ, και το Ταμείο να εμφανίζει πλεόνασμα. Οι καταγγελίες ουδέποτε απαντήθηκαν, ωστόσο στην πορεία επιβεβαιώθηκαν.

Επίσης η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, όπως αυτή που κατέθεσαν πρόσφατα 55 βουλευτές της ΝΔ, ως προς το πόσες ακριβώς είναι σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις.

Εάν δεχόταν να το κάνει, θα είχαμε επιτέλους μια εικόνα, καθώς θα υποχρεούνταν να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα των υπηρεσιών του υπ. Εργασίας. Έτσι συνέβαινε επί ημερών μου, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Προφανώς επειδή αυτό δεν βολεύει την κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτιμά να απαντά μέσω δηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης.

Εδώ και χρόνια έχει να δοθεί απάντηση στη Βουλή για να μάθουμε επιτέλους, μέσα από επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών, πόσες ακριβώς είναι οι εκκρεμείς συντάξεις.

-Σε αυτό ακριβώς το θέμα, το οποίο ανέδειξε χθες και η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", εξηγείστε μας πόσες είναι ακριβώς σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις ;

Εδώ επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ. Εμείς εκτιμούμε ότι ανέρχονται σε 250.000, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 αφορούν στον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από τα ίδια τα έγγραφα του Ταμείου.

Επιπλέον 100-110.000 είναι ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών και εφάπαξ, και 30-40.000 οι εκκρεμείς συντάξεις του Δημοσίου, όπου υπάρχει η απόλυτη διάλυση, καθώς αυτές δεν καταγράφονται με ακρίβεια ούτε καν στα σχετικά πρωτόκολλα.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αν σκεφτεί κανείς ότι η ίδια υπουργός Εργασίας έχει δεσμευθεί κατ’ επανάληψη να μηδενίσει τις εκκρεμότητες και να απονέμει συντάξεις εντός 3μήνου. Εντούτοις αυτό που έχει καταφέρει σήμερα η υπουργός, είναι ουδείς να γνωρίζει επακριβώς τον ακριβή αριθμό των συντάξεων σε εκκρεμότητα.

- Με βάση όλα τα παραπάνω, πως σχολιάζετε τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς που επικαλείται η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό;

Είναι προϊόν αλχημειών, αρκεί να δει κανείς τα νούμερα. Εκ των συνολικά 28 δισ. ευρώ της ετήσιας δαπάνης για το ασφαλιστικό, όπως αυτή καταγράφεται στον προϋπολογισμό, και στο σύστημα "ΗΛΙΟΣ", μόνο τα 12 δισ. ευρώ αφορούν εισφορές, αφού τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ είναι η κρατική δαπάνη.

Ερωτώ, είναι ποτέ δυνατόν ένας προϋπολογισμός όπου σχεδόν το 60% προέρχεται από κρατική δαπάνη, να έχει πλεόνασμα; Τακτοποιούν δηλαδή τα έσοδα και τα έξοδα, μαγειρεύοντας τα νούμερα, αφού όσο δεν πληρώνουν συντάξεις, οι δαπάνες θα εμφανίζονται μειωμένες. Να πως προκύπτουν τα πλεονάσματα.

Εξάλλου, όπως σας είπα, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ, ποσό που από εδώ και πέρα θα μεγαλώσει κι άλλο, όταν ενσωματωθούν και οι πολύ χαμηλές συντάξεις που καταβάλλονται πλέον με το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και πέντε ολόκληρους μήνες το υπουργείο Εργασίας έχει πάψει να δημοσιεύει στοιχεία του συστήματος "ΗΛΙΟΣ". Εαν το κάνει, θα αποτυπωθεί η αρνητική επίδραση των πολύ χαμηλών συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, και επομένως η ωραιοποιημένη εικόνα θα αλλάξει επί τα χείρω.

Πως είναι επομένως δυνατόν το απόλυτο νούμερο της δαπάνης για τις συντάξεις να έχει μειωθεί, και την ίδια στιγμή ο υφυπ. Εργασίας Τ. Πετρόπουλος να εμφανίζει στη Βουλή στοιχεία ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις αυξήθηκαν
https://www.liberal.gr/apopsi/ta-syriza-statistics-kai-i-lathrocheiria-sto-asfalistiko/251312

Δεν υπάρχουν σχόλια: