slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα μπορεί να παραιτηθεί Υποψήφιος Δήμαρχος

Το Σάββατο αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παραίτηση ενός υποψήφιου Δημάρχου από την υποψηφιότητά του.

Τη δυνατότητα αυτή στους Συνδυασμούς (οι οποίοι, επί παραδείγματι, βλέπουν ότι “δεν τραβάει” ο Επικεφαλής τους και αποφασίζουν να αλλάξει...), δίνει ο νόμος στο αρ.21 του ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.20 του ν.4555/2018 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε πάλι με το αρ.53 του ν.4604/2019.
http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=27130
Η νομοθεσία, λοιπόν, ορίζει ότι η παραίτηση γίνεται υποχρεωτικά με γραπτή δήλωσή του υποψήφιου Δημάρχου, η οποία, αφού υπογραφεί, επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ή παραδίδεται ιδιοχείρως,με απόδειξη, στον Πρόεδρο του οικείου Πρωτοδικείου.

Η επίδοση ή παράδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί« μέχρι την όγδοη ημέρα, το αργότερο, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας », δηλαδή μέχρι και την 12η ώρα βραδινή της 18ης Μαΐου.



Σε περίπτωση που λάβει χώρα παραίτηση του υποψήφιου Δημάρχου, τη θέση του στο Συνδυασμό καταλαμβάνει

- είτε νέος υποψήφιος

- είτε ένας από τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους του Συνδυασμού.

Απαιτείται σχετική δήλωση της πλειοψηφίας των υποψήφιωντου Συνδυασμού, η οποία παραδίδεται με απόδειξη στον Πρόεδρο του οικείου Πρωτοδικείου, δύο ημέρες το αργότερο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, δηλαδή μέχρι τη 12η βραδινή ώρα της 24ης Μαΐου.

Μετά την παράδοση της δήλωσης και το αργότερο μέχρι την παραμονή των εκλογών, ήτοι μέχρι τη 12ηβραδινή ώρα της 25ηςΜαΐου, το αρμόδιο Πρωτοδικείο ανακηρύσσει ως υποψήφιο Δήμαρχο εκείνον που αντικαθιστά τον υποψήφιο Δήμαρχο που παραιτήθηκε.



Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που, παρά την παραίτηση, δεν προταθεί άλλοςυποψήφιος προς αντικατάστασή του, τη θέση του Δημάρχου καταλαμβάνει «ο Δημοτικός Σύμβουλος του Συνδυασμού που θα λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στο Δήμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: