slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις στην επικαιρότητα


Α. Για το δημοσίευμα του BBC και τη Συμφωνία των Πρεσπών  
Το ρεπορτάζ αυτό έρχεται αμέσως μετά την κύρωση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους προθύμους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και επιβεβαιώνει όσα λέγονται περί επιζήμιων αποτελεσμάτων της συμφωνίας. Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Μέχρι και σήμερα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει έστω με μια δήλωσή του καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Και αυτό γιατί, το ρεπορτάζ του BBC επικαλείται ακόμη και απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή. Γιατί άραγε δεν το κάνει και εκφράζει την όχλησή του μέσω πηγών; Τόσο σοβαρά ζητήματα απαιτούν άμεση και επίσημη αντίδραση. Πόσο μάλλον όταν το BBC δεν είναι Ντοκουμέντο, ούτε Αυγή καθώς δεν το διαβάζουν μόνον οι ελάχιστοι εναπομείναντες οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλη η διεθνής κοινότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε εγκαίρως και επανειλημμένως μιλήσει για τα αρνητικά τετελεσμένα που παράγει η κύρωση της Συμφωνίας, και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να ήδη να πρέπει να διαχειριστούν οι συνέπειες που δεν άργησαν να φανούν. Η κυβέρνηση έστω σε αυτό το θέμα πρέπει να σοβαρευθεί και να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως θέμα «μακεδονικής» μειονότητας δεν υπήρχε και φυσικά δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Β. Για τη «γέφυρα» προς την κεντροαριστερά

Όσοι συγκεντρώθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που έγινε είναι εδώ και καιρό πιο ΣΥΡΙΖΑ και από τον Αλέξη Τσίπρα. Και για κακή τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκπροσωπούν και κανέναν πλην του εαυτού τους.
Όσοι επιχειρούν συνειδητά ή ασυνείδητα να κανονικοποιήσουν και να εξωραΐσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις σε μία σειρά από απλά ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες:
● τι είδους κεντροαριστερή στροφή είναι αυτή όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στηρίζει πλήρως τις καθημερινές χυδαιότητες του κ. Πολάκη;
● πως είναι δυνατόν να παριστάνει ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε ένα κανονικό κόμμα όταν και σήμερα επιτίθεται και προσπαθεί να ελέγξει κομματικά όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς: από τη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές μέχρι την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.
● Και ποιοι κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι μπορούν να πεισθούν να στηρίξουν μία κυβέρνηση που εξακολουθεί να στηρίζει στα μισά στελέχη των ΑΝΕΛ καθώς και άλλων αχαρακτήριστων περιπτώσεων όπως είναι η κ Παπακώστα και η κ. Μεγαλοοικονόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί για κανέναν λόγο να απευθυνθεί στο ευρύτερο χώρο του κέντρου όχι μόνο λόγω των δικών του πεπραγμένων. Αλλά επειδή η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη πείσει με τις πολιτικές τους προτάσεις τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που προέρχονται και εκφράζονται μέσα από αυτόν τον χώρο. Δείτε για παράδειγμα το ενδιαφέρον που υπάρχει για πρώτη φορά για το κυβερνητικό πρόγραμμα για την παιδεία και την υγεία. Τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει στην Οικονομία και τη Δημόσια Διοίκηση. Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί σύγχρονες λύσεις που ανταποκρίνονται στα αιτήματα της μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών οι οποίοι μπορούν να διαχωρίσουν αυτούς οι οποίοι υποστηρίζουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις από αυτούς που όψιμα και μάταια τις επικαλούνται για ψηφοθηρικούς λόγους.

Γ. Για τους υπολογισμούς των αναδρομικών των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων

Ο εντοπισμός λαθών στο ύψος των αναδρομικών για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που καταβλήθηκαν πριν τα Χριστούγεννα είναι το τελευταίο κρούσμα στη σειρά των λαθών, που επιβεβαιώνουν την κυβερνητική ανικανότητα και το χάος στον ΕΦΚΑ. Είναι απαράδεκτο να καταβάλλονται χρήματα και μετά από δύο μήνες να διαπιστώνουν οι υπηρεσίες ότι έκαναν λάθος και να τα ζητάνε πίσω. Τα λάθη και η ανικανότητα της κυβέρνησης σημαίνουν ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους, που θα κληθούν να επιστρέψουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία ζητά επίσημη απάντηση για την έκταση του προβλήματος και για τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθούν τυχόν επιστροφές.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Καθημερινά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και νέες υποθέσεις που είναι ενδεικτικές της απόλυτης αποδιοργάνωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης: Δεν εκδίδονται συντάξεις παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης, Δημοσίου, ΝΠΔΔ και εξωτερικού. Δεν έχουν κοινοποιηθεί οι επανυπολογισμοί των συντάξεων. Δεν γνωρίζει κανείς πόσες συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα και πόσες "κλείνουν" εικονικά, λόγω μη συμπλήρωσης του φακέλου. Ύστερα από όλα αυτά, ας πάψουν πια οι ηγεσίες του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ να παρουσιάζουν μια εξωραϊσμένη και πλασματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξαπατηθούν γιατί βιώνουν οι ίδιοι τις συνέπειες των αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών πολιτικών.

Δ. Για τις προωθούμενες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης

Ακόμη και τώρα, ο Υπουργός Παιδείας συνεχίζει ακάθεκτος το καταστροφικό του έργο στην ανώτατη εκπαίδευση, αγνοώντας προκλητικά τις αντίθετες φωνές. Το σχέδιό του δεν αποτελεί προϊόν πραγματικής διαβούλευσης, δεν λαμβάνει υπ' όψιν εκθέσεις αξιολόγησης και δεν εξασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Υπηρετεί αποκλειστικά μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κατήργησε συλλήβδην τα ΑΤΕΙ, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ξεκίνησε από τα ιδρύματα της Αττικής και συνεχίζει στα ιδρύματα ολόκληρης της επικράτειας. Στη συνέχεια, έβαλε στο στόχαστρό του το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Το μόνο ίδρυμα που παρέχει προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου, αποκλειστικά στα αγγλικά, προσελκύοντας ξένους φοιτητές, αλλά και καθηγητές διεθνούς φήμης. Πιο πρόσφατο θύμα του, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το μοναδικό ίδρυμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με προγράμματα προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού, θα συγχωνευθεί με ακόμη ένα υπό κατάργηση ΑΤΕΙ.

Απέναντι σε όλα αυτά, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπως και σε άλλα ιδρύματα, χωρίς επεξεργασία και μακρόπνοη στόχευση, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτό που θα κάνει είναι η ουσιαστική και όχι η εικονική αναβάθμιση των ΑΤΕΙ. Θέλει τα πτυχία των τεχνολογικών σχολών να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Δηλαδή να προσφέρουν εφόδια που θα δίνουν αμέσως ευκαιρίες εργασίας όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο που αναβαθμίζει στην πράξη τις τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση, και όχι κατ' όνομα.

Κατεβάστε το ενημερωτικό σημείωμα εδώ.










Δεν υπάρχουν σχόλια: