Πολιτική Συγκυρία και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε πάγιο αίτημα όλων των προοδευτικών και δυνάμεων της χώρας για πολλές δεκαετίες. Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε απέχει πολύ από τις διακηρυκτικές θέσεις για ένα θεσμό ισχυρό, κυρίαρχο πολιτικά και ανεξάρτητο από το κεντρικό κράτος. Μετά από οκτώ χρόνια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο το συμπέρασμα είναι ότι η αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού παραμένει χωρίς ουσιαστικό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών για την ευημερία των πολιτών. Επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια υποχρεώθηκε να διαχειρίζεται ένα μέρος της κρίσης και των περικοπών του μνημονίου με βάση τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων και να είναι εξαρτημένη ιδεολογικά από τη κεντρική κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, η απόλυτη πλειοψηφία που έδινε ο εκλογικός νόμος χρησιμοποιήθηκε από τον Περιφερειάρχη για την κατάληψη όλων των λειτουργιών της Περιφέρειας και την άσκηση της εξουσίας με συγκεντρωτισμό, αδιαφάνεια, υπεροψία και ύφος και ήθος που προσβάλλει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι πολίτες των νησιών ιδιαίτερα οι νέοι δεν προσέγγισαν ποτέ τον θεσμό, ως αντιπροσωπευτικό θεσμό δημοκρατικής λειτουργίας, ως θεσμό που τους αφορά, ώστε με την συμμετοχή τους να ορίσουν τις συνολικές πολιτικές σε επίπεδο του νησιωτικού συμπλέγματος και με βάση αυτές την επίλυση τοπικών προβλημάτων.
Σήμερα με το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, με την εμβληματική δημοκρατική τομή της απλής αναλογικής δημιουργούνται προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής και αποτύπωσης της κοινωνικής απαίτησης για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Δίνεται η ευκαιρία, και είναι πλέον στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε, να αρθούν οι στρεβλώσεις, να γίνει η αρχή για προοδευτικές συγκλίσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο και να συμβάλει στην εμπέδωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ως θεσμός δημοκρατικός, λειτουργικός προς όφελος των πολιτών.
Συγχρόνως, πρέπει να σταθούμε απέναντι στις νεοφιλελεύθερες απόψεις διάλυσης της αυτοδιοίκησης, της εκχώρησης των βασικών λειτουργιών της σε ιδιώτες, της διατήρησής της ως εξάρτημα της κεντρικής εξουσίας, ενάντια στην επαναφορά της υπερεξουσίας του Περιφερειάρχη, απέναντι στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στην καταπάτηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των κατοίκων, απέναντι στο ρατσισμό και το φασισμό.
Στις επόμενες περιφερειακές εκλογές αναμετράται ένα μοντέλο μετατροπής της αυτοδιοίκησης σε αυταρχικό, δήθεν «τεχνοκρατικό» και βαθιά νεοφιλελεύθερο θεσμό με την επικοινωνιακή διάσταση να επισκιάζει την ουσία της πολιτικής, μια αυτοδιοίκηση «κέλυφος» δημοσίου δικαίου με ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο: αυτό της δημοκρατίας, της συνεργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τους νησιώτες και τις νησιώτισσες στο κέντρο της πολιτικής και προς όφελος όλων μας.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα μεταξύ των διακοσίων εξήντα έξη (266) περιφερειών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: αυτή των 48 κατοικημένων νησιών, 24 ακατοίκητων και των 178 βραχονησίδων. Αποτελεί μοναδικό μνημειακό σύνολο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα έπρεπε από χρόνια να έχει ανακηρυχθεί ως σύνολο προστατευόμενη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Ουσιαστικές πολιτικές συνοχής και σύγκλισης βρίσκονται στον πυρήνα των αναγκών της Περιφέρειάς μας. Η μετατροπή της νησιωτικότητας σε πλεονέκτημα και η άρση ή άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων με ενεργές πολιτικές ανάπτυξης και υποδομών (σφαγεία, λιμενικές υποδομές, εκπαιδευτικές υποδομές, υποδομές υγείας κλπ), η έμφαση στην βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα οφείλουν να τεθούν ως προτεραιότητες την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.
Οι προκλήσεις και η μέχρι τώρα αντιμετώπιση τους
Η πολυνησιακή μας περιφέρεια, μέχρι σήμερα βιώνει διαχρονικά τις πολιτικές της άναρχης και άνισης ανάπτυξης, της συνέχισης της απομόνωσης ιδιαίτερα των μικρών νησιών-ορεινών περιοχών, καθώς τις επιπτώσεις της έλλειψης σταθερών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών, που καθιστούν τους κατοίκους, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και οδηγούν στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων, με αποτέλεσμα ο τουρισμός που αποτελεί και την κύρια πηγή απασχόλησης, να απαξιώνεται και να κινδυνεύει να βρεθεί σε οριστική τροχιά φθίνουσας πορείας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κάθε είδους ελαστική απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων και γυναικών, καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της χώρας
Δέκα χρόνια μετά την Περιφερειακή Συγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, ήρθε η ώρα να ωριμάσει πολιτικά και θεσμικά η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και για να γίνει αυτό πρέπει να σταθεί μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες με στιβαρό όμως πολιτικό στίγμα: αυτό της βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συν-ανάπτυξης των νησιών ως νησιωτικό σύνολο και ξεχωριστά, επιμεριστικά για κάθε νησί. Να απομακρυνθεί από προσωπικές φιλοδοξίες και αρχηγισμούς, να ανατραπούν τα εγκατεστημένα δίκτυα και να δημιουργηθούν οργανικές σχέσεις με τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πνευματικά κινήματα των νησιών μας.
Ήρθε η ώρα να μπουν οι σχέσεις Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης σε μια κατεύθυνση συνοδοιπόρων και συνεργατών με όρους ισονομίας και αυτονομίας πάντα προς όφελος των νησιωτών.
Όραμα, Δράσεις και Προτάσεις της Πρωτοβουλίας
ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Αποτελεσματικότερη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά μέσα. Αξιοποίηση της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης για την εξειδίκευση των πολιτικών της για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την ανάδειξη της μοναδικότητάς τους και τις προκλήσεις που υφίστανται.
2. Ανάπτυξη με διαγενεακή δικαιοσύνη και αειφορία. Μετατροπή του αναπτυξιακού μοντέλου της Περιφέρειας, – αλλαγή της αναπτυξιακής πολιτικής στα μεγάλα νησιά με ανάσχεση της μεγέθυνσης που οδηγεί σε υποβάθμιση της ζωής και του περιβάλλοντος – ενίσχυση των τοπικών πλεονεκτημάτων των μεσαίων και μικρών νησιών και υιοθέτηση εναλλακτικών μοντέλων ανάπτυξης ανά ομάδες νησιών με βάση γεωγραφικά-ιστορικά-γεωπολιτικά κριτήρια (πχ Κυκλάδες, Μικρές Κυκλάδες, βόρεια Δωδεκάνησα), που δεν θα προσομοιάζουν στο είδος της ανάπτυξης των τουριστικών ή μεγάλων νησιών αλλά θα δημιουργούν νέα ομαδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και νέες ομαδικές ταυτότητες.
3. Έξυπνο δίκτυο ενδοαιγιακής επικοινωνίας (οριζόντιας, κάθετης, διαγώνιας, κυκλικής) και συνδυασμένων μεταφορών, συγχρονισμένο με τις κεντρικές ακτοπλοϊκές γραμμές και τις αεροπορικές πτήσεις. Ενίσχυση της ενδο-κυκλαδικής και δωδεκανησιακής μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων έναντι της ακτινικής εξάρτησης του κάθε νησιού από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των αιγιακών (Ρόδος, Κρήτη) ή ηπειρώτικων κέντρων. Συνεργασία με όλους τους θεσμικούς παράγοντες για τη βελτιστοποίηση συγκοινωνιών και επικοινωνιών.
4. Νέο Μοντέλο (Ηλεκτρονικής) Διακυβέρνησης – Δημοκρατικός Προγραμματισμός - Συμμετοχή του πολίτη-Εμβάθυνση της δημοκρατίας-ισονομίας και ισοπολιτείας (ορθή λειτουργία επιτρόπων Περιφέρειας, σεβασμός στην διαφορετική άποψη, κτλ.)
5. Χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, λειτουργικά επαρχεία με πάταξη της γραφειοκρατίας, απλούστευση των διαδικασιών και μετάβαση στην ηλεκτρονική νησιωτική διακυβέρνηση με δωρεάν ψηφιακές υποδομές σε όλα τα νησιά και αντίστοιχες εύχρηστες υπηρεσίες για τους νησιώτες και τις νησιώτισσες. Ουσιαστικές παρεμβάσεις στα ξεχωριστά προβλήματα των νησιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της Περιφέρειας.
6. Ουσιαστική συνεργασία με Δήμους, θεσμικούς φορείς, δημόσιες υπηρεσίες κτλ με κριτήρια το σεβασμό, την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα για τους πολίτες.
7. Παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα από την οπτική της νεολαίας και του φύλου.
ΤΟΜΕΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8. Αναβάθμιση του τουρισμού σε ένα ποιοτικό, ήπιο, βιώσιμο πρότυπο με ανασύνθεση των φυσικών, ιστορικών, πολιτιστικών, παραγωγικών, διατροφικών, βιωματικών χαρακτηριστικών των νησιών μας.
9. Ουσιαστική προώθηση του πρωτογενούς τομέα, της γεωργικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, αλλά και της μεταποίησης με εξασφάλιση της διακίνησης των προϊόντων σε μια διευρυμένη νησιωτική αγορά.
10. Προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός μοντέλου βιώσιμης αλιείας που θα στηρίζεται στην αντιμετώπιση των απειλών της υπερ-αλίευσης και των δυναμικών εργαλείων, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ειδών και της κλιματικής αλλαγής. Δράσεις προστασίας των θαλάσσιων βιολογικών πόρων και θέσπιση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στο πλαίσιο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
11. Έμφαση στην υγιή, καινοτόμα και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα με διανησιακές συνέργειες και οριζόντιες κλαδικές ή κάθετες συνεργασίες.
12. Δημιουργία νέων τοπικών δομών και αξιοποίηση των δομών Παιδείας - Υγείας- Πρόνοιας - Κοινωνικής Υποστήριξης – Αθλητισμού – Πολιτισμού ώστε να αποτελούν κοινό κτήμα όλων των νησιωτών ενδοαιγιακής συγκοινωνίας. Ιδιαίτερη υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των νοσοκομείων των νησιών.
13. Συνεργασία με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εφαρμογή του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού όπου αυτός υπάρχει (πχ ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων).
14. Πλήρης υιοθέτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών και οδηγιών για το περιβάλλον – υδάτινών πόρων, γεωργικής γης, της θάλασσας, υγρών και στερεών απόβλητων. Προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των μη διασυνδεμένων νησιών με ήπιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Προστασία των ορεινών όγκων και της ορνιθοπανίδας από τα αιολικά πάρκα. Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
15. Προστασία του μνημειακού αποθέματος, του πολιτιστικού και φυσικού τοπίου, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, του άυλου πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης των νησιών.
16. Υπεράσπιση των εργαζομένων από τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Εξασφάλιση της νησιωτικής δημόσιας στέγης για τους εργαζομένους στα νησιά.
17. Υπεράσπιση των αποκλεισμένων κοινωνιών των μικρών νησιών και των ορεινών περιοχών με κατάλληλα μέτρα και πολιτικές.
18. Ολοκλήρωση της αναθεώρησης του βαλτωμένου χωροταξικού του Νοτίου Αιγαίου, συμμετοχή στην εκπόνηση ή βελτίωση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων του τουρισμού, ΑΠΕ, θαλάσσιου χώρου, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός αξιόπιστου εργαλείου Περιφερειακού Σχεδιασμού για την βιώσιμη ανάπτυξη στο Ν. Αιγαίο.
19. Προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ενεργειακών κοινοτήτων και συνεταιρισμών.
20. Ευρωπαϊκές και Διεθνείς πρωτοβουλίες, κτήμα όλων των πολιτών, αξιοποίηση του γεωστρατηγικού ρόλου της Περιφέρειας για προώθηση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ουσιαστική Συμβολή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Παραμένοντας πιστοί στον αγώνα για μία αυτοδιοίκηση εναρμονισμένη με τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις των καιρών, ανοιχτή στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των νησιωτικών κοινωνιών, δημοκρατική, στηριγμένη σε διαφανείς διαδικασίες άσκησης των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών της, μια αυτοδιοίκηση που επιδιώκει τη συμμετοχή και την παρέμβαση των πολιτών και στοχεύει στη συλλογική πρόοδο και ευημερία της κοινωνικής πλειοψηφίας, αποφασίζουμε την συμμετοχή και ενεργητική μας παρουσία σε μια ευρύτερη συνεργασία κοινωνικών δυνάμεων και συμπολιτών που μοιράζονται τις απόψεις, τα οράματα και τις στοχεύσεις μας για τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στη δεκαετία που ξημερώνει.
Εμείς που συντάξαμε και υπογράφουμε αυτό το κείμενο απόψεων, θέσεων και στόχων, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, πολίτες από τον ευρύ δημοκρατικό χώρο που στήριξαν τον θεσμό, πολίτες από τον χώρο της αριστεράς, της οικολογίας, του πολιτισμού, των κινημάτων, των δικαιωμάτων, ενεργοί πολίτες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, που μοιραζόμαστε κοινές διαπιστώσεις και κοινό όραμα για το Νότιο Αιγαίο, πιστεύουμε ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να εκφραστεί δυναμικά μέσω της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Μανώλη Γλυνό.
Για το λόγο αυτό, δηλώνουμε παρόντες, συμπράττουμε και εργαζόμαστε με σθένος για την επιτυχία αυτής της συλλογικής προσπάθειας που, με την ενεργή συμμετοχή όλων μας, θα αλλάξει τα δεδομένα και θα χαράξει νέα πορεία στην ιδιαίτερη και πολλαπλώς τραυματισμένη Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου - τη δική μας νησιωτική Περιφέρεια.
Οι υπογράφοντες (Αλφαβητικά):
Αναστασιάδου Ρόνια, Σίφνος
Αποστολόπουλος Ηλίας, Μήλος
Αργυροπούλου Αναστασία, Σύρος
Βαδαλούκα Αθηνά, Ρόδος
Βακράτση Δέσποινα, Πάτμος
Βασαλάκης Δημήτρης, Νάξος
Βασιλάκη Άννα, Νάξος
Βελαλόπουλος Βαγγέλης, Τήνος
Βενιζέλος Λευτέρης, Μήλος
Βερύκοκκος Λευτέρης, Νάξος
Βερυκόκκου Νεφέλη, Νάξος
Βόλος Δημήτρης, Κάλυμνος
Γάβρας Ηρακλής, Άνδρος
Γαβριελάτου Βαλεντίνα, Τήνος
Γεωργαλλίδου Μαριάνθη, Ρόδος
Γιάνναρος Νίκος,Αστυπάλαια
Γιάνναρου Στέλλα, Αστυπάλαια
Γκόλφος Γιάννης, Νάξος
Γλέζος Γιώργος, Νάξος
Γλέζος Φλώριος, Νάξος
Γρηγοράσκου Φιλία, Πάρος
Γρηγοριάδης Δημήτρης, Ρόδος
Γωγούλης Ηλίας, Ρόδος
Δαλέζιος Θέμης, Τήνος
Δενδρινός Νίκος, Αμοργός
Δεσποτίδης Μάρκος, Αμοργός
Διακομανώλης Ιωάννης, Θήρα
Δρύλλη Έλλη, Νάξος
Ζάννες Δημήτρης, Άνδρος
Ζηδιανάκης Μανόλης, Ρόδος
Ζιάβρας Κώστας, Πάτμος
Θαλασσινός Γιάννης, Πάρος
Θεωνάς Βασίλης, Νάξος
Ιωάννου Κώστας, Κως
Ιωάννου Μαρία, Κως
Καβαδάκης Μανόλης, Κως
Κάβουρας Νίκος του Ιωάννου, Νάξος
Καλαϊτζής Μιχάλης, Νάξος
Καντζέλης Χρήστος, Θήρα
Καπάκης Γιάννης, Άνδρος
Καραβίας Αθανάσιος, Νάξος
Καραπάτη Ευδοκία, Νάξος
Κασσιώτη Γεωργία, Κως
Κασσιώτη Διονυσία, Κως
Καστρουνής Σωτήρης, Πάρος
Κατσάβαρος Γιώργος, Κως
Κίζη Θέκλα, Νάξος
Κοντοπίδης Γιώργος, Νάξος
Κουβάς Κώστας, Λέρος
Κούλικας Γιώργος, Νάξος
Κουλλιάς Μανόλης, Κάλυμνος
Κούλουθρος Γιάννης, Άνδρος
Κουμανούδη Άννα-Μαρία, Νάξος
Κουτρής Κώστας, Αμοργός
Κουτσοβασίλης Αργύρης, Σύρος
Κουτσογιαννάκη Αντωνία, Νάξος
Κουτσογιαννάκη Κατερίνα, Νάξος
Κρητικού Σοφία, Νάξος
Λαζανάς Νίκος, Ρόδος
Λάζος Σωτήρης, Αστυπάλαια
Λεγάκης Αντώνης, Νάξος
Λιάπης Παύλος, Κάλυμνος
Μαγκλής Γιάννης, Πάτμος
Μακρή Μαρίνα, Σύρος
Μαμουζέλος Φίλης, Νάξος
Μαμώλης Θεολόγος, Νίσυρος
Μανιός Ιωάννης, Νάξος
Μανιός Στυλιανός, Νάξος
Μανιού Παρή, Νάξος
Μαντούκος Τάκης, Κως
Μαργαρίτης Χρυσόστομος, Νάξος
Μαρινάκης Στέλιος, Νάξος
Μαρώτης Αντώνης, Σύρος
Ματθαίου Κώστας, Πάτμος
Ματθαίου Χρυσή, Πάτμος
Μαυρουδή Άννα, Κέα
Μαυρουδή Ελένη, Κως
Μελισσουργός Δημήτρης, Νάξος
Μοσχονά Άννυ, Λέρος
Μουσούρης Νίκος, Αστυπάλαια
Μπαλή Τίλλα, Φολέγανδρος
Μπαρμπαντώνης Τσαμπίκος, Ρόδος
Μπίλλης Αντώνης, Κως
Μπίρμπα Γιούλα, Θήρα
Μπόζη Πασχαλιά, Λέρος
Μπουζιώτας Σωτήρης, Κως
Μπουργάνης Σωτήρης, Ίος
Ντέλιος Δημήτρης, Κως
Ξενιός Τάκης, Ίος
Ξυπολυτάς Μιχάλης, Κως
Παγκαλίδης Δημήτρης, Θήρα
Παγκαλίδης Κύρος, Θήρα
Παναγάκη Μαριαλένα, Πάρος
Παντελιάς Ευάγγελος, Νάξος
Παπαδημητρίου Γιάννης, Κάλυμνος
Παπαδοπούλου Άννα, Αστυπάλαια
Παπαδούλης Χρήστος, Σύρος
Παπαϊωάννου Γιώργος, Θήρα
Παπαϊωάννου Μανώλης, Θήρα
Παρασσός Δημήτρης, Ρόδος
Παράσχος Θεοδόσης, Κως
Πατραμάνη Ανθή, Θήρα
Πάττα – Αποστολίδη Ευδοκία, Ρόδος
Πέντε Μαρία, Πάτμος
Πιτταράς Γεώργιος, Νάξος
Πόγιας Μιχάλης, Κως
Πουλόπουλος Νίκος, Θήρα
Ραμπαούνης Βασίλης, Κως
Ρήγας Γιάννης, Άνδρος
Ρουσσάκη Μαργαρίτα, Θήρα
Σάββας Βασίλης, Αμοργός
Σάββας Χαράλαμπος, Αστυπάλαια
Σαπουνά Αναστασία, Άνδρος
Σαρούκος Μικές, Ρόδος
Σαρρής Νίκος, Πάρος
Σατρατζέμης Ματθαίος, Νάξος
Σέργης Αντώνης, Νάξος
Σιατούνης Κώστας, 'Ιος
Σκανδάλης Ματθαίος, Πάρος
Σκανδαλιάρης Ζαφείρης, Ρόδος
Σκορδιαλός Βασίλειος, Νάξος
Σκορδιαλός Στέλιος, Νάξος
Σπανός Πέτρος, Ρόδος
Σπόντης Αλέξανδρος, Σύρος
Σταθάκης Λεωνίδας, Άνδρος
Στέλλας Σταύρος, Πάρος
Στεργίου Παναγιώτης, Νάξος
Στρούβαλης Στέλιος, Νάξος
Συνοδινού Άννα, Αμοργός
Τζαννίνη Ζωή, Νάξος
Τορναζάκης Μανώλης, Σύρος
Τουμπακάρη Γαρυφαλιά, Νάξος
Τριανταφύλλου Μαρία, Κως
Τσακογιάννης Μανόλης, Ρόδος
Φερεντίνου Αμαλία, Πάρος
Φλεριανός Νίκος, Νάξος
Φουρτούνης Κώστας, Κως
Φραγκίσκος Μιχάλης, Νάξος
Φραγκίσκος Νίκος, Νάξος
Φωλίνα Ιωάννα, Άνδρος
Χατζηανδρέου Λεονάρδος του Μιχαήλ, Νάξος
Χατζηκωνσταντίνου Λευτέρης, Ρόδος
Χατζημάρκος Μιχάλης, Ρόδος
Χατζηπέτρος Ματθαίος, Νάξος
Χατζούλης Βασίλειος, Ίος
Χουζούρης Νικόλαος, Νάξος
Χρηστάκης Σωτήρης, Κως
Ψιλοπούλου Αλκμήνη, Σύρος
Ψυχογιός Παναγιώτης, Αμοργός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου