slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης για την εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για το Brain Drain

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης απέστειλε χαιρετισμό στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για το Brain Drain, τη φυγή των νέων επιστημόνων μας στο εξωτερικό.  «Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου με θέμα τη φυγή των νέων επιστημόνων μας στο εξωτερικό. Που αποτελεί πράγματι μία σύγχρονη απειλή. Αλλά οριοθετεί και ένα μεγάλο κίνητρο, ένα μεγάλο στοίχημα για την
Παράταξή μας.
Η χώρα μας, χάρη στην επιμέλεια και τις θυσίες της ελληνικής οικογένειας έχει το πανευρωπαϊκό προνόμιο και την ευλογία να έχει τα περισσότερα πτυχία σε αναλογία πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυστυχώς, η πολύχρονη οικονομική κρίση οδήγησε ένα μεγάλο τμήμα από τα πιο λαμπρά νέα μυαλά της Πατρίδας μας να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος.
Μεγάλο ζητούμενο της νέας διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι η επιστροφή ενός μεγάλου μέρους αυτών των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πραγματικότητα με ευχολόγια και παραινέσεις.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την επιστροφή στην πραγματική Ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτές, όμως, για να δημιουργηθούν θα απαιτηθούν γιγαντιαίες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Και αυτές μπορεί να τις εγγυηθεί μόνο η Παράταξή μας που δεν διακατέχεται από τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της σημερινής κυβέρνησης που –κατά δήλωσή της- κλαίει όταν υπογράφει την προώθηση μίας επένδυσης.
Στην Ελλάδα ο δρόμος για την Ανάπτυξη. Για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για την επιστροφή των νέων παιδιών που βρήκαν καταφύγιο στο εξωτερικό.
Είναι μονόδρομος. Απαιτεί ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Απαιτεί ένα κράτος φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία. Χωρίς αιφνιδιασμούς και φορομπηχτικές πολιτικές.
Αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε κάτι ακόμη, επίκαιρο και λόγω των ημερών και με το θέμα του Brain Drain. Με την ακατανόητη ιδεοληπτική εμμονή της σημερινής κυβέρνησης στην άρνηση της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό –με οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους-, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την ίδρυση στη χώρα μας μη κερδοσκοπικών Ιδιωτικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στερώντας από τη χώρα πόρους και από τα νέα παιδιά την ευκαιρία να φοιτήσουν στην χώρα τους και στον τόπο τους.
Είμαι βέβαιος ότι από την επιστημονική προσέγγιση που θα κάνετε στο μεγάλο αυτό θέμα της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό δεν θα εξαχθούν μόνο χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και ιδέες και προτάσεις για να καταστεί εφικτή η επιστροφή των νέων λαμπρών επιστημόνων μας στην Πατρίδα μας σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφάλεια και εργασιακής σταθερότητας»


Δεν υπάρχουν σχόλια: