slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χριστουγεννιάτικες δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Νάξο!

Μύρισαν... Χριστούγεννα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, διοργανώνει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους! Δείτε αναλυτικά...


Εργαστήρι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής!
 
Η γαστρονομική παράδοση της Νάξου την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
 
Δευτέρα 3, Τρίτη 4 & Τετάρτη 5  Δεκεμβρίου 2018, 11:30,  στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου (οδός Κοντολέοντος, Περιφερειακός Νάξου). 
Από Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου –Κυκλάδων.

 7, 8, 9 Δεκεμβρίου 2018 
«Παραμυθομέρες»
 
Για δεύτερη χρονιά οι  «Παραμυθομέρες» ξεκινούν στη Νάξο. Από 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2018 μικροί και μεγάλοι είναι προσκεκλημένοι  σ’ ένα τριήμερο χαράς και δημιουργίας με αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές  και σεμινάριο αφηγηματικής Τέχνης.  Τις «Παραμυθομέρες» οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την καλλιτεχνική οργάνωση και επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
 
Εργαστήριο δημιουργίας παραμυθιού 
και αφήγησης
«Λόγος –Τρόποι και μορφές επικοινωνίας»
7 - 8 & 9 Δεκεμβρίου 2018 
 
Πρακτικές χειρισμού του λόγου (Παραμύθι - θεατρικό κείμενο, παραστατικές παρουσιάσεις, ομιλίες, αφηγήσεις κλπ) εξοικείωση και ανάπτυξη εκφραστικών μέσων.
 Βιωματικό εργαστήριο γνώσης και αυτοβελτίωσης ως προς την μετάδοση μηνυμάτων και καλής επικοινωνίας . Ποίο είναι το πλαίσιο για μια καλή επικοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η γλώσσα του σώματος; Πως χειριζόμαστε τον προφορικό λόγο  για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση; Πως αξιοποιούμε την Λαϊκή προφορική Παράδοση και το Παραμύθι;
 
«Αφήγηση και λογοτεχνία-Πρώτη προσέγγιση»
Η αφήγηση ιστοριών από τη λογοτεχνία μπορεί τελικά να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, ως εργαλείο προώθησης της φιλαναγνωσίας, ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας, ως τρόπος ανάπτυξης της γλωσσικής δεξιότητας, ως τρόπος συνύπαρξης πολλών και διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών και, κυρίως, ως τρόπος «συμφιλίωσης» της λογοτεχνίας για παιδιά και της λογοτεχνίας για ενήλικες.
 
Το πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου: «Δράσεις Ενημέρωσης, Επιμόρφωσης και Κατάρτισης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», θα υλοποιηθεί στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου (οδός Κοντολέοντος, Περιφερειακός Νάξου), είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όλους, ενήλικες ανέργους και εργαζομένους, ανεξάρτητα  από φύλο, μορφωτικό επίπεδο, χώρα καταγωγής, θρησκεία, τόπο διαμονής, νέους, φοιτητές, κ.λ.π., με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον τους για γνώση και ενεργό συμμετοχή.
   Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από ίδιους πόρους και υλοποιείται από το πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ  Γ.  ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ  ΑΕ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔΝΑ).
 
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, 19:30:  Δαμαριώνας (ΑΝΔΡΟΝΙΚΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ. «Το τραγούδι με τον τρύγο, το Δεκέμβρη παραμύθι».
Πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες νιφάδες; Ζει το κοριτσάκι με τα σπίρτα;
Πώς γεννήθηκε ο γαλαξίας; Τι ετοιμάζουν οι καλικάντζαροι;
Ένα ανθάκι γεννιέται στο χιόνι λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Παραμύθια για χειμώνες, νιφάδες, αγγελάκια και χριστουγεννιάτικα όνειρα.
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα. Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου.
 
Σάββατο 8  Δεκεμβρίου, 12:00: Χώρα (Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»:  ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ  KAI  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ  ΚΑΛΑΝΤΑ  «Χριστουγέννα προτούγεννα».
 Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για ξωτικά, νεράιδες, και άτακτα  καλικαντζαράκια από την ελληνική λαϊκή παράδοση μπλεγμένα με μουσικές και παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα. 
Αφήγηση: Ευη Γεροκώστα, Γιώργος Ευγενικός, Ειρήνη Νικολακοπούλου. 
Μουσική: Εμανουήλ Παλιάκης, (Τραγούδι, Κρητική Λύρα, Νέι, Μαντολίνο)
Ειρήνη Νικολακοπούλου (Βιολί, κρουστά).
 
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, 19:00, Κωμιακή (Πνευματικό Κέντρο):  ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ KAI  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ  ΚΑΛΑΝΤΑ  «Βράσε ένα αυγό, τον Καλικάντζαρο να βρω».
Οι Κωλοβελόνηδες έρχονται, κλείστε τις καμινάδες! Άραγε θα τα καταφέρουν να τρυπώσουν μέσα στο σπίτι; Είναι αλήθεια ότι οι Καλικάντζαροι έφτιαξαν τους κουραμπιέδες; Βράσε ένα αυγό, το Καρκαντζέλι για να βρω κι αν το βρεις να το ταΐσεις και να το εξωπορτίσεις. Παραμύθια και ευτράπελες ιστορίες από την ελληνική λαϊκή παράδοση μπλεγμένα με μουσικές και παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 
Μετά την παράσταση ακολουθεί εργαστήριο κατασκευής καλικαντζάρου. 
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική: Εμανουήλ Παλιάκης, (Τραγούδι, Κρητική Λύρα, Νέι, Μαντολίνο)
Ειρήνη Νικολακοπούλου (Βιολί, κρουστά).
 
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, 12:00: Κυνίδαρος (Δημοτικό Σχολείο): ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «Ο τόπος με τα χρυσά κλαδιά». 
Ένα μουσικό παραμύθι. Η ιστορία του Γιάννη αρχίζει τη στιγμή που πίνει νερό από το απαγορευμένο. Μια πόρτα κλείνει, μια καινούρια ανοίγει και το ταξίδι ξεκινά. Ένα ταξίδι που φτάνει πέρα από τα σύνορα του κόσμου, στον τόπο με τα χρυσά κλαδιά. Εκεί θα βρει την όμορφη του κόσμου κι ό,τι για κείνον σημαίνει ομορφιά! 
Αφήγηση – Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου (live loop recording-βιολί-τραγούδι.
 
Δημιουργούμε στολίδια και δώρα με απλά  και πρωτότυπα υλικά!
 
Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 11:30, στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου (οδός Κοντολέοντος, Περιφερειακός Νάξου).
 
Θεατρική παράσταση

“Καισάρεια… Έχεις Ταλέντο!”
 
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 19:00: στην Απείρανθο

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, 11:00: στις  Μέλανες 
                                                                                    
                                               19:30: στο  Φιλώτι 
 
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 17:00: στις  Τρίποδες 
                               
                                          19:00: στο Γλινάδο 
 
Μια διασκεδαστική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους! Ηθοποιοί, Μάγοι, Dj  ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με το κοινό, για να επιλέξουν το καλύτερο τραγούδι των φετινών Χριστουγέννων!
 
Οι μέρες των Χριστουγέννων έφτασαν!
Ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά δουλεύουν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν τα δώρα για τα παιδιά. Τα ξωτικά, όμως, φέτος έχουν ένα μυστικό...
Ετοιμάζουν μια μεγάλη γιορτή έκπληξη για τον Άγιο Βασίλη γιατί κάθε χρόνο ο καημένος δουλεύει πολύ και είναι ο μόνος που δεν προλαβαίνει να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Έτσι αποφάσισαν να του ετοιμάσουν μια γιορτή που θα του μείνει αξέχαστη!
Έχουν όμως ένα μικρό προβληματάκι... Δεν μπορούν ν’ αποφασίσουν ποιο είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι για να τραγουδήσουν στη γιορτή και τσακώνονται για μέρες! Μέχρι που κάποιος έχει μια φοβερή ιδέα: Γιατί να μην κάνουν ένα διαγωνισμό? Έτσι, με την παρουσία της κυρίας Αγιοβασιλίνας στην κριτική επιτροπή, αλλά και τη βοήθεια του κοινού, παρουσιάζουν το «Καισάρεια… έχεις ταλέντο!». 
Η αγωνία είναι μεγάλη... Αλήθεια ποιο θα είναι το τραγούδι που θα κερδίσει στον τελικό?
 
Μια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση γεμάτη θετική ενέργεια, με πολύ χιούμορ, τραγούδι και χορό, που θα μας κάνει να θυμηθούμε ξανά όλα τα υπέροχα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, και θα προσφέρει ένα ξεκίνημα με αισιοδοξία για την καινούρια χρονιά!
 
Αφήγηση παραμυθιών από την Ομάδα αφηγητών ΠαραμυθιάΖΩ:
 
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου: 18:00: Αγερσανί
Καλικάτζαροι μικροί, καλικάτζαροι μεγάλοι! Παραμύθια με καλικατζάρους!
 
Μια μέρα παρέα με τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά του!
 
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου

10:00: Ζωγραφική προσώπου (face painting).
           Εργαστήρι του Αη –Βασίλη (Ζωγραφική και χειροτεχνίες).
           Συζήτηση και φωτογράφιση με τον Άγιο Βασίλη.

11:00: «Καλικάτζαροι μικροί, καλικάτζαροι μεγάλοι!» Παραμύθια με καλικατζάρους! Αφήγηση παραμυθιών από την ομάδα αφηγητών ΠαραμυθιάΖΩ.

12:00: 
- Γλυκές, απολαυστικές γεύσεις. Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής.
- «Τα φυτά των Χριστουγέννων και η σημασία τους». Παρουσίαση των «Χριστουγεννιάτικων φυτών».

12:30: «Καισάρεια… έχεις ταλέντο!». Μια διασκεδαστική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους! Ηθοποιοί, Μάγοι, Dj  ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με το κοινό, για να επιλέξουν το καλύτερο τραγούδι των φετινών Χριστουγέννων!
- Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα!
- Κεράσματα!
- Πολλές εκπλήξεις και δώρα!!!

Παράλληλα θα λειτουργούν:
 
Πίνακας ευχών!     

 Έκθεση με θέμα: «Φάτνες με διάφορα υλικά»   
 
Δωμάτιο μυστηρίου!
 
Παραδοσιακά παιχνίδια με τα ξωτικά! 
 
Παζάρι Συλλόγων και Σχολείων!
 
Περιηγητική εκδρομή

Ανηφορίζοντας στο σπήλαιο της Γέννησης στις Εγγαρές!
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 12:00
 
Όλες οι δράσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: