slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Δήμος Νάξου και οι Δημοτικές εκλογές ή "το κάρο μπροστά από το άλογο"




Του Κώστα Βερνίκου
Έχουν ενδιαφέρον οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τους υποψήφιους δημάρχους για τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 19ης Μαΐου 2019. Κυρίως για τον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων.
Ήδη ο νυν αντιδήμαρχος Δ Λιανός εκλέχτηκε από τη δημοτική παράταξή του «Στροφή στο Μέλλον - Δημοτική Δράση» ως υποψήφιος δήμαρχος, μετά την απόφαση του δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη να αποσυρθεί από το δημοτικό προσκήνιο. Όπως είναι γνωστό, την
υποψηφιότητα Λιανού υποστηρίζει η Ν.Δ.

Σήμερα ανακοινώθηκε από τον Ναξιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μανιό η υποψηφιότητα του Λ. Χατζηανδρέου, πριν καν ο ίδιος την ανακοινώσει. Ο Ν. Μανιός ανέφερε τα εξής στον δημοσιογράφο Π. Καρανίκα, στον Μεσόγειος 105,4 στο κόκκινο:
"Την υποψηφιότητα του Λεονάρδου Χατζηανδρέου θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Νάξου μετά από διαδικασίες και συζητήσεις έλαβε την οριστική του απόφαση την Κυριακή " και επιπλέον πρόσθεσε "το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου και την κατεύθυνση του προγράμματος της δημοτικής κίνησης του κ. Χατζηανδρέου".

Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ Νάξου έχρισε κομματικό υποψήφιο τον κ. Χατζηανδρέου, πριν μιλήσει ο ίδιος για την απόφασή του, θα προβεί σε ενέργειες για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου του και επιπλέον θα κατευθύνει το πρόγραμμα της δημοτικής κίνησής του.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν επιδιώξεις κομματικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών από το κυβερνών κόμμα και το πισωγύρισμα σε πρακτικές που οι τοπικές κοινωνίες έχουν καταδικάσει και απαξιώσει. Έβαλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «το κάρο μπροστά από το άλογο», ανακοίνωσε τον υποψήφιο δήμαρχο, πριν καν οριστικοποιηθούν οι συνεργασίες σε ισότιμη βάση και οι βασικές τουλάχιστον προγραμματικές θέσεις, και καλεί τους άλλους να συμπαραταχθούν με την κομματική απόφαση 27 ατόμων!

Είναι αυτό Αυτοδιοίκηση; Είναι τρόπος εκλογής υποψήφιου που θα συσπειρώσει όλο τον προοδευτικό δημοκρατικό κόσμο; Ή είναι μια κομματική επιλογή που ανακοινώνεται σαν οριστική απόφαση και μάλιστα με άγαρμπο και απροκάλυπτο τρόπο; Οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τη φύση τους πρέπει να παραμείνουν έξω από τις στενά κομματικές και πελατειακές σκοπιμότητες, να συσπειρώνουν, να συνθέτουν, να κινητοποιούν όσο το δυνατό περισσότερους σε κοινές θέσεις προτάσεις, στόχους.

Πρέπει να αφήνεται η τοπική κοινωνία να αποφασίζει με τους δικούς της όρους και προσδοκίες, όχι μόνο με κομματική στήριξη, αλλά με ευρύτερη συμμετοχή και ανοιχτές διαδικασίες. Αν οι ανοιχτές διαδικασίες δεν αρμόζουν στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως στην κουλτούρα όσων εμπιστεύονται την κοινωνία, την ευρύτατη συμμετοχή των πολιτών στις κοινές αποφάσεις και τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι στις συμφωνίες κορυφής και στα μονοκομματικά και μικροκομματικά καπελώματα.

Να μη βγαίνει ο κάθε τοπικός βουλευτής να ανακοινώνει τη στήριξη σε κάποιον που δεν έχει ο ίδιος ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και να υποψιάζει για παρασκηνιακές συμφωνίες και πρόσκληση στους μη μετέχοντες στις διαδικασίες να ακολουθήσουν τον κομματικά εκλεκτό. Πού είναι οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Δεν τους πέφτει λόγος; Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας;

Το ζήτημα δεν είναι κυρίως διαδικαστικό. Είναι ουσιαστικό. Αφορά τον τρόπο που κινητοποιούμε την τοπική κοινωνία, την επιλογή των καλύτερων με δημοκρατικό τρόπο, τη σύνθεση προτάσεων, σχεδίων, αντιλήψεων. Με τον απογοητευτικό τρόπο που έγινε η χθεσινή επιλογή και η σημερινή ανακοίνωση δείχνουμε στους πολίτες πώς εννοούμε τη δημοκρατία και πώς θα λειτουργήσουμε, αν ο λαός μάς εμπιστευτεί τις τοπικές τύχες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: