Ο δήμαρχος Μήλου έκανε πάλι το θαύμα του. Πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου (σχετικό βίντεο στο cyclades24), αποκάλεσε τους βουλευτές (προφανώς του κυβερνώντος κόμματος) γυρολόγους, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση απαιτώντας από τα αρμόδια υπουργεία να εγκρίνουν και να εκτελούν όλα τα έργα που απλώς... θα αποφασίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολύ βολική λοιπόν η αποποίηση των ευθυνών του, αλλά και αρκετά πρωτότυπη η ερμηνεία για το ρόλο των ΟΤΑ και ιδιαίτερα των Δήμων. Και για να εξηγούμαστε, το Π.Δ. 123/2017 που επικαλείται ο δήμαρχος Μήλου, αφορά τον Οργανισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στον οποίο φυσικά περιγράφεται το αντικείμενο του υπουργείου, που προφανώς έγκειται και στην ανάθεση μελετών και κατασκευών έργων ανά την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται οι φορείς υλοποίησης των αρμοδιοτήτων και ευθυνών τους.
Φυσικά μέσα από αυτή την ερμηνεία, προφανώς προσπαθεί να κρύψει την απραξία του για τα ουσιαστικά έργα που δεν έχει κάνει για τη Μήλο από το 2011 μέχρι σήμερα που είναι αιρετός δήμαρχος, έργα ζωτικής σημασίας για το νησί, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η κατασκευή ΧΥΤΥ, η διάθεση των λυμάτων και η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων, η κάλυψη των αναγκών σε νερό και η ολοκλήρωση δικτύων διάθεσης και διανομής στους οικισμούς, η ολοκλήρωση του τοπικού χωρικού σχεδιασμού, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, οι υποδομές πρωτογενούς παραγωγής, η ουσιαστική στήριξη των δημόσιων δομών της δημόσιας υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας… και σειρά άλλων ελλειμμάτων ων ουκ έστι αριθμός....
Επειδή λοιπόν είμαι γυρολόγος και αρέσκομαι να κόβω βόλτες στις Κυκλάδες επί 30 περίπου συναπτά έτη, έτυχε πριν λίγες μέρες να κάνω δύο επισκέψεις μόνο και μόνο για να πληροφορηθώ επιτέλους γιατί δεν προχωρούν και τι πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουν ορισμένα θέματα της Μήλου.
Έτσι λοιπόν επισκέφθηκα:
Α) την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ) στον Πειραιά, όπου συνομίλησα με τον Συντονιστή της υπηρεσίας Νίκο Θεοδωρίδη καθώς και με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Σύρου Πολύκαρπο Πολυχρονάκη και ζήτησα να μάθω τι ενέργειες και από ποιους πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί το περίφημο έργο της διάθεσης των λυμάτων, αφού ήδη ανανεώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι με την από 24-9-2018 Απόφαση των 62 σελίδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, απόφαση που βάζει δεκάδες όρους και προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίησή του. Εκεί λοιπόν έμαθα ότι η πρώτη υπηρεσία που είναι αποδέκτης της απόφασης και που πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα είναι πάλι ο Δήμος της Μήλου και στη συνέχεια η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που, αφού ολοκληρώσουν τη μελέτη, θα πρέπει στη συνέχεια να αναζητήσουν χρηματοδότηση από πρόγραμμα είτε της Περιφέρειας, είτε του κεντρικού κράτους από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.
Β) την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπου συνομίλησα με στελέχη της τεχνικής διεύθυνσης για το επί πολλά χρόνια εκκρεμές ζήτημα της επιμήκυνσης του διαδρόμου προσαπογείωσης του αεροδρομίου της Μήλου, δηλαδή για την επέκτασή του μέχρι τα 1200 μέτρα από τα σημερινά 1050 περίπου. Είναι σαφές ότι η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων που εκδηλώνεται σε ακόμα ψηλότερους ρυθμούς στο νησί μας, απαιτεί γρήγορη ολοκλήρωση του έργου, έτσι ώστε η λειτουργία του αεροδρομίου να γίνει ακόμα πιο ασφαλής και αποτελεσματική. Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι η Υπηρεσία έχει εντάξει το έργο στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 5,00 εκατ. €, με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αερολιμένα, λαμβάνοντας υπόψη τους νέους τύπους αεροσκαφών που διαθέτουν σημαντικά βελτιωμένη επιχειρησιακή ικανότητα. Παράλληλα, ανέφεραν ότι απαιτούνταν και βρίσκονται εγκεκριμένες ή σε τελικό στάδιο, Μελέτη σκοπιμότητας, Κτηματολόγιο και απαλλοτριώσεις, Περιβαλλοντική αδειοδότηση, Σύνταξη τεχνικής μελέτης για όλα τα απαραίτητα έργα. Για το σκοπό αυτό είχαν αναθέσει στο Δήμο Μήλου να συνδράμει στην τοπογραφική μελέτη, σε κτηματογραφικά στοιχεία και πίνακες, σε υδραυλική μελέτη αποχέτευσης ομβρίων, στην εξεύρεση χώρων για την απόθεση των προϊόντων της εκσκαφής. Λόγω καθυστερήσεων στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δήμου, τελικά οι εργασίες αυτές ανατέθηκαν στο Πολυτεχνείο
Τα παραπάνω προφανώς αποτελούν ένα μικρό δείγμα των ενεργειών που ο κάθε θεσμικός παράγοντας, είτε δήμαρχος, είτε έπαρχος, είτε περιφερειάρχης, είτε βουλευτής, οφείλουν να κάνουν, έτσι ώστε η προώθηση και επίλυση των ζωτικών θεμάτων του κάθε τόπου να υλοποιούνται στην ώρα τους και χωρίς περιττές καθυστερήσεις. Όταν όμως αντί για την κοινή προσπάθεια, επιλέγεται η αντιπαλότητα και τελικά η αντιπαράθεση, μόνο και μόνο για λόγους μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς, τότε και αποτέλεσμα δεν υπάρχει και τα έργα δεν προωθούνται με τελικό θύμα την τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στη Μήλο, κυρίως λόγω της στάσης του δημάρχου να αποδεχθεί ότι τη χώρα κυβερνά μια πολιτική δύναμη που δεν είναι της αρεσκείας του. Έτσι σε κάθε ευκαιρία μεταθέτει την ανικανότητα και ανεπάρκεια του, είτε στους βουλευτές, είτε στα υπουργεία και την κυβέρνηση, που οφείλει -όπως ισχυρίζεται και με τις πρόσφατες δηλώσεις του- ανεξάρτητα από διαδικασίες και νομοθετημένους κανόνες να εκτελεί και να υλοποιεί τα σχέδια του. Ευτυχώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δυστυχώς για το νησί που πρέπει υπομονετικά να περιμένει μια νέα δημοτική αρχή, που χωρίς κομματικές παρωπίδες και με ευρύτητα σκέψης, να προχωρήσει επιτέλους στην επίλυση όλων αυτών των συσσωρευμένων προβλημάτων της Μήλου που τελικά δυσφημούν αυτό καθεαυτό τον τουρισμό, που αποτελεί ούτως ή άλλως ένα βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του νησιού.
24/11/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου