slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Κονιτόπουλου «Η τέχνη της μουσικής στη Νάξο»




Η παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του Βαγγέλη Κονιτόπουλου «Η τέχνη της μουσικής στη Νάξο» (19ος και 20ος αιώνας) θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Στη συλλεκτική αυτή έκδοση ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος επιχειρεί να αναδείξει την τέχνη της μουσικής παράδοσης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Νάξου και παράλληλα τους πρωτοπόρους συντελεστές (οργανοπαίχτες και βιολάτορες) αυτής της περιόδου.

Εκτός από τα κείμενα, το συλλεκτικό εικονογραφικό υλικό και τις παρτιτούρες, το εν λόγω βιβλίο συνοδεύεται και από τρία cd που περιέχουν τα 52 τραγούδια της έκδοσης.
«Είναι πράγματι ευχής έργο η καταγραφή της παράδοσης του λαού μας και, μάλιστα, με τρόπο μεθοδικό. Ο συγγραφέας μάς χαρίζει με το παρόν πόνημα όχι μόνο τα τραγούδια και τις μουσικές, αλλά και σημαντικές πληροφορίες για τους εργάτες αυτής της παράδοσης. Θεράπων και ο ίδιος αυτής της τέχνης, μάς ξεναγεί και μας παρουσιάζει με ευδιάκριτη αγάπη, με παιδεμό και λαχτάρα, όπως σημειώνει, τους ακριβούς θησαυρούς και τον πλούτο της κληρονομιάς μας...» αναφέρει στο σημείωμά του ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας για το βιβλίο, αλλά και για τον καταξιωμένο μουσικό και τραγουδιστή του νησιώτικου τραγουδιού μας, ο οποίος υπογράφει μια, πραγματικά, πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά.
Στο βιβλίο ο αναγνώστης, εκτός από τη μεγάλη και λαμπρή ιστορία των Κονιτοπουλαίων (η οποία ως σήμερα αριθμεί οκτώ γενιές μουσικών και αρχίζει το 1772 από τον Κρητικό Γιώργη Προκοπάκη, που είχε το παρατσούκλι «Κουνιτός», γιατί ήταν χορευταράς και έπαιζε τσαμπούνα), πληροφορείται για τους βιολάτορες, όπως κατονομάζονται, οι οποίοι τους δύο τελευταίους αιώνες άφησαν τη σφραγίδα τους στο ναξιώτικο τραγούδι.
Η εκδήλωση της παρουσίασης που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Γαλατσίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26, Νοεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Γαλατσίου «Καμίνι» (επί της οδού Καραϊσκάκη και Ρεθύμνης).
Στο τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει καλλιτεχνική εκδήλωση.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:
*Μάνος Ελευθερίου, Εκπαιδευτικός, Αντιδήμαρχος Παιδείας – Δια βίου μάθησης & Πολιτισμού – Αθλητισμού και νέας γενιάς το Δήμο Γαλατσίου
*Αχιλλέας Τίγκας, Μουσικολόγος
*Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
*Ανθή Απ. Σαχά Εκπαιδευτικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημοσιογραφικός συντονισμός: Άννα Ματθαίου



Δεν υπάρχουν σχόλια: