slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Αλέκου Φλωράκη


Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18.30.
Κτίριο Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, (Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ασημάκη Φωτήλα 40).
Παρουσίαση του βιβλίου
του εθνολόγου-λαογράφου
Αλέκου Ε. Φλωράκη:

                                                                                                       
Διοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 το απόγευμα η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Αλέκου Φλωράκη με τίτλο:  «Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου», που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων στην ......
Αθήνα (Λ. Αλεξάνδρας και Ασημάκη Φωτήλα 40). 
Η προσωπικότητα του τιμωμένου κ. Φλωράκη, η ποιότητα των ομιλιών και το μεγάλο και εκλεκτό πλήθος που παρευρέθη, συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, μιας εκδήλωσης που αποτέλεσε άξια αναγνώριση της προσωπικότητας και της μεγάλης προσφοράς  του κ. Φλωράκη και στην επιστήμη, αλλά και στη μαρμαροτεχνία: είναι ένας από τους κύριους εμπνευστές και πρωτεργάτες στη δημιουργία τού εντυπωσιακού Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, ενός από τα καλύτερα Μουσεία στην Ελλάδα και αξιόλογου μέσου προβολής του νησιού της Τήνου στον τομέα αυτό.

Ας σημειωθεί ότι το Μουσείο αυτό επισκέπτονται πολλές χιλιάδες επιστημόνων και λοιπών μεταξύ των οποίων και μαθητών, που παρατηρούν και διδάσκονται από τα εκθέματα με τις αξιόλογες πληροφορίες που αποκτούν αλλά και κάπως μυούνται στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας.
Το προαναφερθέν βιβλίο του κ. Φλωράκη είναι το αποτελέσματα μιας πολυχρόνιας προσπάθειας και έργο ζωής μελέτης του του μαρμάρου και της μαρμαροτεχνίας και για τον σκοπό αυτόν ο συγγραφέας  -διέτρεξε απ’ άκρη σε άκρη το νησί της Τήνου, είδε επί τόπου τα λατομεία του νησιού, συζήτησε με τους λατόμους και μαρμαροτεχνίτες εκεί, μελέτησε πλήθος εγγράφων σε διάφορα αρχεία και βιβλιοθήκες και επίσης έφερε σε πέρας το έργο της δημιουργίας του Μουσείου με τη βοήθεια και άλλων συνεργατών του και την οικονομική και επιστημονική βοήθεια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Το βιβλίο αναφέρεται και στους εργάτες του μαρμάρου και της πέτρας στο νησί της Τήνου και στα σημεία που υπάρχουν λατομεία και σχιστήρια στο νησί. Πλήθος φωτογραφίες περιέχονται στο βιβλίο. Η πολυσχιδής προσωπικότητα του κ. Φλωράκη, η ακαταπόνητη ενασχόλησή του με τα θέματα που τον εμπνέουν, η συστηματική προσέγγιση των θεμάτων του μαζί με το γεγονός του ότι πρόκειται για άνθρωπο εξαιρετικού ήθους (και ας σημειωθεί ότι είναι και ένας πολύ σημαντικός Νεοέλληνας ποιητής) συντελούν στο να τυγχάνει της αναγνώρισης όχι μόνο μεταξύ των Τηνίων και των Κυκλαδιτών, αλλά και ευρύτερα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Χαιρέτησαν η κ. Σοφία Στάϊκου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ο κ. Μανώλης Σκαρής, Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν: ο κ. Μανόλης Κορρές, Ακαδημαϊκός, ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ, η κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Ιστορικός-Λαογράφος, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ και ο κ. Κώστας Δανούσης, Ιστορικός-Ερευνητής, Συγγραφέας. Επίσης έκανε παρέμβαση και ο κ. Ανδρέας Λαπούρτας, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ, ενώ αντιφώνησε ο κ. Αλέκος Ε. Φλωράκης, Δρ Εθνολόγος-Λαογράφος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους ομιλητές, τους παρυρισκομένους, τους εκπροσπώπους του ΠΙΟΠ και σε άλλα πρόσωπα που τον βοήθησαν με διαφόρους τρόπους στο έργο του δίνοντας και πολλά στιγμιότυπα από τη ζωή και τις δραστηριότητές του. Τη ροή του προγράμματος συντόνιζε η κ. Ουρανία Καραγιάννη, Δρ Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος, πολλοί Τήνιοι και άλλοι Κυκλαδίτες και λοιποί που κατέκλυσαν την αίθουσα της εκδήλωσης.
Μετά το τέλος της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, σε άλλη αίθουσα του μεγάρου της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, δόθηκε ευγενικά κέρασμα στους παρευρισκομένους με Τηνιακά εδέσματα και ποτά.
Η εκδήλωση άφησε άριστες εντυπώσεις σε όσους είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν και αποτελεί άξια τιμή στον εκλεκτό Τήνιο και Κυκλαδίτη επιστήμονα, διανοούμενο και οραματιστή κ. Αλέκο Φλωράκη.

Πληροφορίες για τον Αλέκο Φλωράκη ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν στους ιστότοπους:



και για το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου στο:

Γιάννης Λογαράς
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: