slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ετικέτα του “καινούργιου” κατοχυρώθηκε και δεν παραχωρείται…


       Εάν μου ζητούσαν να αριθμήσω  τα μεγαλύτερα επιτεύγματα  της  σημερινής περιφερειακής αρχής, πολύ ψηλά θα ήταν το γεγονός, πως η κοινωνία των νησιών, έμαθε επιτέλους να ακούει, να αξιολογεί, να τοποθετεί στη σωστή θέση τα πράγματα και να διαχωρίζει το σημαντικό από το ασήμαντο. Η “απονεύρωση” της αδιαφορίας για τα κοινά, έχει αιτία: την διαπίστωση ότι κάτι κινείται, κάτι αλλάζει. Βίαια τις περισσότερες φορές, αλλά… πώς αλλιώς;
       Κοινές λέξεις, όπως πολιτικό ήθος και ύφος, δεν απέκτησαν μόνο ουσία, αλλά έχουν και ονοματεπώνυμο και τις περισσότερες φορές, έχουν και αντίλογο. Άκομψο, αλλά αντίλογο. Γιατί ο αντίλογος, προϋποθέτει αδιάσειστα  στοιχεία και επίσης πολιτικό αντίμετρο. Δεν υπάρχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Μόνο μια αμήχανη προσπάθεια άρθρωσης πολιτικού λόγου, με αντιγραφές, χωρίς πρόταση, χωρίς............
περιεχόμενο.
      Είναι στ’ αλήθεια δύσκολο για τους αντιπάλους τέσσερα χρόνια τώρα να μην βρίσκουν ένα τομέα για να καταλογίσουν έλλειμμα πολιτικής. Δύσκολο, άβολο και στενάχωρο.  Οι γενικότητες και οι ανακρίβειες δεν πείθουν.
     Η συνεχής διεκδίκηση κεκτημένων για τα νησιά μας, έχει καταστήσει την Περιφέρεια μας την πιο φασαριόζικη από όλες. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τις παροχές από το κεντρικό κράτος και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εξάλλου, αυτό δεν ήταν το ζητούμενο; Διεκδίκηση και φασαρία μόνο; Όχι. Κυρίως αξιοπιστία. Πιάνουν τόπο τα χρήματα.  Οι νησιώτες δεν συγκαταλέγονται πια στους επαίτες και τους φτωχούς συγγενείς. Ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς, αλλά έχει ανοίξει.
     Η καινοτομία με την οποία λειτουργεί η περιφερειακή αυτή αρχή, έβαλε τέλος στην επίπλαστη ασφάλεια της πεπατημένης. Το καινούργιο αντιμετωπίστηκε φοβικά πριν τέσσερα χρόνια . Το καινούργιο όμως επικράτησε και καθιερώθηκε. Οι επικριτές θα πρέπει να βρουν άλλο “καινούργιο”,   ή να επιστρέψουν στα σίγουρα μονοπάτια του παλαιοκομματισμού. Είναι ζήτημα πολιτικής παιδείας και θάρρους. Στη συνείδηση του κόσμου το “καινούργιο” ταυτίστηκε με την παράταξη μας. Κατοχυρώθηκε η ετικέτα και δεν παραχωρείται. 
      Και όλα αυτά για όλους. Γιατί άνθρωποι διαφορετικών ιδεολογιών, από διαφορετικούς χώρους, συγκρότησαν το ψηφοδέλτιο μας και ανέλαβαν τις τύχες των νησιών. Ο στόχος όλων παραμένει κοινός: Η ευημερία των νησιωτών και στα 48 νησιά του Νότιου Αιγαίου. Η κοινή συνείδηση κατακτήθηκε και διατηρείται.  
       Όσο εύκολες είναι οι καλές προθέσεις  και ανακοινώνονται και εύκολα, τόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή τους. Δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη για την ομάδα Χατζημάρκου.
       Παράδειγμα η υγεία. Το μεγάλο κερδισμένο στοίχημα. Ας μην παραβλέπεται το γεγονός ότι το σχέδιο επιδότησης των γιατρών των ακριτικών νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , θεσπίστηκε και εφαρμόστηκε από την Περιφέρειά μας,  πρώτη σε όλη την Ελλάδα, πέρα και έξω από τις αρμοδιότητές της, που αντιγράφτηκε και υιοθετήθηκε ατόφιο από άλλες περιφέρειες και έδωσε λύσεις.   
      Όσον αφορά τον τουρισμό, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς. Τα λένε όλα οι επίσημοι δείκτες των τουριστικών φορέων της χώρας και η Τράπεζα της Ελλάδας.
     Στο ΕΣΠΑ, στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, είμαστε δεύτεροι σε απορρόφηση στη χώρα. Σε μια Περιφέρεια τραγικά υποστελεχωμένη που επιπλέον στηρίζει τους μικρούς νησιωτικούς δήμους, για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΠΑ και  να επωφεληθούν από αυτό.
     Τρία μόνο παραδείγματα στα δεκάδες που θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε, στην παιδεία και τη σχολική στέγη, στον αθλητισμό και τις υποδομές του, στον πολιτισμό, στις μεταφορές και πόσα ακόμη.
      Όλοι οι διεκδικητές της εξουσίας, οφείλουν να αναδείξουν και να ορίσουν κάτι ως σημαντικό και να το προτάξουν και ως οδηγό. Το διαφορετικό τους όμως, επιβάλλεται να μην ταυτίζεται με τα δικά μας πεπραγμένα. Και βέβαια, να ορίσουν και τον τρόπο που θα το καταστήσουν πραγματοποιήσιμο. Το χαοτικό κενό μεταξύ σκέψης και δράσης, γεφυρώνεται μόνο με σχεδιασμό και στρατηγική. Έτσι συνηθίσαμε τους νησιώτες και αυτό περιμένουν από όλους.
      Προχωράμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκλογική περίοδο. Ευτυχώς, ζούμε όλοι σε μια γειτονιά. Είναι απόλυτα γνωστοί οι κύκλοι που κινούμαστε και μας επηρεάζουν. Είναι γνωστές και οι εξαρτήσεις μας και οι άνθρωποι μας. Η Περιφερειακή αυτή αρχή, εγγυάται ότι ο διάλογος θέσεων και στόχων, μόνο θετικό αποτέλεσμα θα έχει. Εγγυάται, όπως ακριβώς εγγυήθηκε και πριν τέσσερα χρόνια, όταν δεν φοβήθηκε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη  των καταστάσεων.                      
  
Μπάρδος Γ. Χρήστος
Εντεταλμένος  Περιφερειακός  Σύμβουλος
 στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδ/σου
της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: