slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μανόλης Λυκουρόπουλος Κορυφαία διάκριση της Ευρωπαϊκής ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά.



 Μανόλης Λυκουρόπουλος
Κορυφαία διάκριση της Ευρωπαϊκής ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά. Το έργο έχει λάβει και το βραβείο «Europa Nostra», για τη συντήρηση και αποκατάσταση του ναού.
Η προσπάθεια αποκατάστασης του ναού ξεκίνησε το 1993, όταν μέλη Ελβετικών φιλελληνικών συλλόγων χρηματοδότησαν την προμελέτη αποκατάστασης και κατόπιν, το 2005, ο ελβετικός Σύλλογος Association Hagia Kyriaki Naxos κατέθεσε την πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σε συνεργασία, από το 2010, με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το οποίο βρήκε χορηγούς για το έργο, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την εποπτεία της 2ας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τη
βοήθεια τοπικών φορέων και κατοίκων, το έργο ολοκληρώθηκε. Ο ναός αναστηλώθηκε και οι σπάνιες ανεικονικές τοιχογραφίες του καθαρίστηκαν και προστατεύονται από τη φθορά του χρόνου. Ένας ναός σπάνιας ομορφιάς, χτισμένος πριν από 12 αιώνες, ανάμεσα στους πάμπολλους βυζαντινούς ναούς της Νάξου, που καθιστούν τη Νάξο παράδεισο βυζαντινών αρχαιοτήτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: