slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτηση Νίκου Μανιού προς τον κ.Υπουργό Υγείας ​σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα.


«Αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα».

Είναι γνωστό ότι ο τομέας της υγείας είναι υψίστης σημασίας για την  κυβέρνησή μας. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στον τομέα της υγείας.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα το 2016 ανέρχεται στο 56,8% τη στιγμή που ο ίδιος οργανισμός ορίζει  ως επιτρεπτό όριο το 15%. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που έχουν δοθεί κατά καιρούς στη δημοσιότητα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα ποσοστά των καισαρικών τομών στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας είναι
ακόμα υψηλότερα για το 2017. Πρόσφατο δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας αναφέρει ότι οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 83% σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το Νοσοκομείο Αγρινίου με 83% καισαρικές τομές, των Χανίων με 74,8 %, της Σύρου με 69%, της Πάτρας με 67,4% και των Ιωαννίνων με 62.5%. Επίσης, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο  στην Αττική οι καισαρικές άγγιξαν το 61%.
Οι επιστημονικές αιτιάσεις που διατυπώνονται θέλουν να μας πείσουν ότι οι Ελληνίδες αποτελούν παγκόσμια κοινωνιολογική και επιστημονική εξαίρεση και για αυτό το λόγο οδηγούνται στη καισαρική τομή σε αυτά τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη έρευνα με δεδομένα από την ελληνική επικράτεια που να επιβεβαιώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς. Αντίθετα, στην έκθεση του ΠΟΥ, αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών γίνεται στο ωράριο 08.00 π.μ- 16.00 μμ, ενώ παρατηρείται αύξηση των ποσοστών καισαρικών κατά τις ημέρες πριν από επίσημες αργίες. Ενδεικτικά, σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε Νοσοκομείο της Αθήνας, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των καισαρικών κατά τις ημέρες που προηγούνταν αργιών, ενώ τις ημέρες των αργιών υπήρχε μόλις μια ή καμία καισαρική τομή.
Εξάλλου είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η καισαρική τομή κοστίζει στο σύστημα υγείας 66% περισσότερο από ένα φυσιολογικό τοκετό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.       Θεωρεί ως πρόβλημα το Υπουργείο Υγείας το μεγάλο ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα? Και αν ναι έχει μελετήσει ή έχει κάποιες επιστημονικές εκτιμήσεις για  την αύξηση αυτή και τους πιθανούς λόγους στους οποίους οφείλεται?
2.       Σε τι μέτρα θα προβεί ώστε να ελέγξει επιστημονικά τον αριθμό των καισαρικών τομών και το πότε πρέπει να γίνονται? Θα εκπονήσει κάποιο πρωτόκολλο ή θα εκδώσει κανονισμούς που θα πρέπει να τηρούνται πριν καταφύγουν οι γιατροί στην καισαρική?
Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανιός Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: