slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Όποιος απομακρύνεται από τη ΝΔ απομακρύνεται και από τον Καραμανλή

 
Προσθήκη λεζάντας

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Όποιος απομακρύνεται από τη ΝΔ απομακρύνεται και από τον Καραμανλή

NewDemocracy.gr

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Όποιος απομακρύνεται από τη ΝΔ απομακρύνεται και από τον Καραμανλή....
Συνέντευξη στον Σπύρο Μουρελάτο
http://xn--mxabhm3av4a.gr/index.php/site/article/kwstas-ax-karamanlhs-opoios-apomakrynetai-apo-th-nd-apomakrynetai-kai-apo-ton-karamanlh

Βαθιά ανησυχία για την τροπή των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπιών εκφράζει ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, Κώστας Αχ. Καραμανλής, και προειδοποιεί πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να «κάψει» τα ισχυρά εθνικά διαπραγματευτικά όπλα της.


Τάσσεται υπέρ της συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα, ωστόσο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιζητεί τον διχασμό».


Εκτιμάτε πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Σκοπιανού;


Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι αν υπάρχει σήμερα ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για το Σκοπιανό, αυτό οφείλεται στο μεγάλο «όχι» του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, που οδήγησε την ΠΓΔΜ στη διεθνή απομόνωση.


Τότε η Ελλάδα έκανε μια πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης, την οποία τα Σκόπια απέρριψαν, άρα πλέον προφανώς δεν δεσμεύει καμία πλευρά.


Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έπειτα από μια δεκαετία σε τόσο δύσκολη θέση, λοιπόν, οι γείτονες μας σήμερα θα μπορούσαν να έρθουν κοντά στις εθνικές θέσεις μας. Αρκεί, φυσικά, να πιέζονταν κι άλλο.


Δυστυχώς, όμως, από αυτά που ακούμε προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τον εντελώς αντίθετο δρόμο… Ειλικρινή δεν μπορώ να πιστέψω ότι όσα ακούγονται ισχύουν.


Είναι ποτέ δυνατόν ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει δεχτεί την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας», να έχει εγκαταλείψει την εθνική θέση ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να αυτοαποκαλούνται εσωτερικά «Μακεδονία», να έχει συμβιβαστεί με τις επικίνδυνες αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα των γειτόνων και από πάνω -το χειρότερο από όλα- να έχει δώσει το «ΟΚ» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ;


Είναι δυνατόν να «κάψουμε» το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί μας, χωρίς να έχουμε τίποτα στα χέρια μας; Μα τα Σκόπια καίγονται, όχι εμείς.


Το να τους τα δώσει η κυβέρνηση όλα, χωρίς η Ελλάδα να πάρει τίποτα, είναι στάση εθνικά επικίνδυνη και πολιτικά ύποπτη.


Είναι κάτι που θα μπορούσε να κάνει μόνο μια κυβέρνηση που έχει άλλες προτεραιότητες, όχι το καλό του τόπου. Υπάρχει πλέον περιθώριο συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα;


Υπηρετώ μια σχολή σκέψης που πιστεύει στη συναίνεση και μια παράταξη που την έκανε πράξη ήδη από το 1974 με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και τη λύση του πολιτειακού. Ιδίως στα εθνικά θέματα θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Όμως, σε ποια συναίνεση μπορείς να ελπίζεις με τον ΣΥΡΙΖΑ του «ή εμείς ή εσείς»;


Τον ΣΥΡΙΖΑ του δημοψηφίσματος του ‘15, της πιο εμβληματικής πράξης λαϊκισμού; Τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να καταδικάσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, μέχρι και πρώην πρωθυπουργούς, γιατί έτσι του κάπνισε;


Λυπάμαι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην επιζητεί τη συναίνεση, αλλά τον διχασμό.

Ποιες είναι οι απτές υποσχέσεις της ΝΔ για την οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας;


Από τότε που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις, τις έχει μειώσει και έχει αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές 21 φορές!


Και τώρα που οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει να τις ξανακόψουν, έχουν το θράσος να υπαινίσσονται ότι μπορεί και να το… επαναδιαπραγματευτούν;


Θα μου πείτε, βέβαια, τι άλλο θα περίμενε κανείς από αυτούς που έλεγαν ότι θα σκίσουν το μνημόνιο και τελικά μας έφεραν άλλα δύο μνημόνια, κατάδικά τους, και φόρτωσαν κόστος δεκάδων δισ. στις πλάτες του ελληνικού λαού…
Και την ίδια ώρα, μάλιστα, δεν απορροφούν ούτε καν τους αδιάθετους πόρους του δανείου, που εκτιμώνται στα 27,4 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος! Από την άλλη, η ΝΔ, κ. Μουρελάτο, δεν λέει μεγάλα λόγια.


Λέμε μόνο όσα μπορούμε να κάνουμε: Μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, για να δημιουργηθούν νέες δουλειές.


Μπορούμε να μειώνουμε σταδιακά τη φορολογία που έχει τσακίσει τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.


Μπορούμε να επεκτείνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να στηρίξουμε 8οο.οοο συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.


Μπορούμε, με άλλα λόγια, να κάνουμε και αυτό που θεωρητικά διακηρύσσει η Αριστερά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να πράξει: να προστατεύσουμε τους μη προνομιούχους.


Σήμερα, το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που δείχνει στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλύπτει η ΝΔ.


Η επιδίωξη ευρύτερων πολιτικών συνθέσεων -ανεξαρτήτως της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας- απευθύνεται μόνο στο ΚΙΝΑΛ;


Θα μπορούσε η ΝΔ να συνεργαστεί με ένα πιθανό νέο «δεξιό» κόμμα ή ακόμη και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες;


Η αυτοδυναμία είναι ρεαλιστικός στόχος. Από εκεί και πέρα, πράγματι θα είναι καλό για τον τόπο αν κι άλλες δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό συμφωνήσουν ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και ρεαλιστικό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση.


Δεν γνωρίζουμε από τώρα, όμως, τη σύνθεση της επόμενης Βουλής.
Για να είμαι ειλικρινής, πάντως, δεν βλέπω πιθανό ένα νέο «δεξιό», όπως λέτε, κόμμα, να μετέχει σε αυτήν.


Όσο για τον κ. Καμμένο, δεν βλέπω κανένα περιθώριο συνεργασίας.


Ανησυχείτε για τις αποσχιστικές διεργασίες στις παρυφές του κόμματός σας, όταν μάλιστα εμπλεκόμενα πρώην στελέχη της ΝΔ επικαλούνται την πολιτική παράδοση του καραμανλισμού;


Δεν ανησυχώ γιατί απλούστατα δεν βλέπω αποσχιστικές διεργασίες. Αντιθέτως, η ΝΔ είναι ανοιχτή στην κοινωνία και κάθε μέρα έρχονται κοντά μας και περισσότεροι πολίτες που μας εμπιστεύονται για την επόμενη μέρα.
Τώρα, αν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα στελέχη -τα οποία στο παρελθόν μάλιστα τιμήθηκαν από την παράταξη- που έχουν προσωπικές πικρίες, νομίζω ότι, αν σκεφτούν με καθαρό μυαλό, θα δουν ότι η πραγματικότητα είναι απλή: η πολιτική παράδοση του καραμανλισμού είναι το μέτρο και η αρχή ότι το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα πάνω από το προσωπικό.


Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ.


Ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε επί 13 χρόνια πρόεδρός της και σήμερα είναι εν ενεργεία βουλευτής της.


Συνεπώς, όποιος απομακρύνεται από τη ΝΔ απομακρύνεται και από τον Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: