slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δελτίο Τύπου της Απεργιακής Επιτροπής Νάξου για την Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση


ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον Κλάδο των Κατασκευών χαιρετίζουμε τη σημερινή Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ.
Θα θέλαμε από αυτό το βήμα να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο συναδέλφων μας. Εργατών καθαριότητας στο δήμο της Τήνου, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας, ο ένας εκ των οποίων συμβασιούχος και απλήρωτος από τον Ιούνη του 2017 και να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στον τρίτο εργαζόμενο ο οποίος βρίσκεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο εργάζονταν   έπεσε σε χαράδρα βάθους 100 μέτρων.

Απαιτούμε τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό εργατικό ατύχημα και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα υποστήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η 1η ΜΑΗ είναι μέρα των εργατών όλου του κόσμου και ως τέτοια σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, μέχρι την τελική νίκη απέναντι στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις του που έχουν μετατρέψει τη ζωή μας σε κόλαση.
Ημέρα τιμής στους νεκρούς του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 Κομμουνιστές της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του '44. Στους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της τάξης μας, της εργατικής τάξης. 
Τιμάμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, για να έχουμε δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή. Με μισθούς που θα ικανοποιούν  τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση. Για να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.
Η ιστορία της Πρωτομαγιάς δείχνει πως κανένας νόμος, καμιά κυβέρνηση δεν παραχώρησε οικιοθελώς ποτέ κανένα δικαίωμα στην τάξη μας.
Στην εργατική τάξη δεν  χάρισε ποτέ κανείς τίποτα. Διαχρονικά επέβαλλε τα δίκια της, με τον δικό της νόμο. Το νόμο της ταξικής πάλης, της οργάνωσης, των δικών της εξεγέρσεων.
Ταυτόχρονα μας διδάσκει πως, οι όποιες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού είναι προσωρινές, αν στο επίκεντρο δεν έχεις τον στόχο για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος.
Η κόκκινη σημαία της Πρωτομαγιάς δείχνει το δρόμο:
Η εργατική τάξη πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος, να κάνει δικό της τον πλούτο που παράγει, να πάρει την εξουσία και την οικονομία στα δικά της χέρια.
Η 1η Μάη είναι η μέρα που φωτίζει την ανειρήνευτη πάλη ανάμεσα στον κόσμο του κεφαλαίου, που μέρα τη μέρα γίνεται σε όλο και περισσότερους αντιληπτός ο παρασιτισμός του, και στον κόσμο της εργασίας που δημιουργεί όλο τον πλούτο της κοινωνίας.
Παράλληλα φωτίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο αυτόν. Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να δουλεύει σε καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο εργάσιμο χρόνο, αλλά με μισθό και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Να έχει μόνιμη δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, να ζει χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας. Να απολαμβάνει σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας, Περίθαλψης, Παιδείας. Με προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Ελεύθερο χρόνο και υποδομές δημιουργικής αξιοποίησης του.
Αντί γι αυτό όμως, ο λαός και η νεολαία σήμερα ζει μέσα στη διαρκή αβεβαιότητα. Τσακίζονται όσα δικαιώματα έχουν απομείνει. Ζούμε και εργαζόμαστε σε χειρότερες συνθήκες από αυτές των προηγούμενων γενεών.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς γίνεται μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου.
Την ίδια ώρα, που οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ματώνουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους αντεργατικούς νόμους που δεν έχουν ημερομηνία λήξης, τα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστές ακονίζουν τα μαχαίρια τους, γυαλίζουν τα κανόνια τους για τα συμφέροντά τους, ενώ μεγάλο μέρος του πλανήτη φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος που τη «λυπητερή» την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η κυβέρνηση τιμά τη φετινή πρωτομαγιά για λογαριασμό του κεφαλαίου…
Τρανή απόδειξη γι αυτό είναι τα 88 προαπαιτούμενα που ετοιμάζεται να ψηφίσει για την 4η αξιολόγηση και που έρχονται να προστεθούν στην εργασιακή ζούγκλα που ήδη βιώνουμε, ενώ προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο». Ένα σχέδιο που έχει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του κεφαλαίου.   
Επέλεξε να αφιερώσει την Πρωτομαγιά στους πλειστηριασμούς, αφού σήμερα ξεκινάει η πλήρης απελευθέρωση τους καθώς και των κατασχέσεων για χρέη στο δημόσιο, ακόμα και για 500€!
Υλοποιεί μέχρι κεραίας όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα. Η κυβερνητική ρητορική για έξοδο από τα μνημόνια, που θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση μιας «δίκαιης» ανάπτυξης, δεν είναι παρά ένα ακόμη ψέμα που θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα.
«Δίκαιη» ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει.
«Δίκαιη» ανάπτυξη και μέτρα περιορισμού του δικαιώματος της Απεργίας και των αγώνων δεν μπορεί να υπάρξει.
Δεν ξεγελιόμαστε, όσο κι αν υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι τελειώνουν τα μνημόνια, γιατί γνωρίζουμε ότι τα μνημόνια, η αντεργατική πολιτική στη συνέχεια θα βαφτιστούν «επιτήρηση των θεσμών», «διαρκής εποπτεία» και «εθνικοί στόχοι», που θα συνοδεύονται με καλέσματα συμβιβασμού και αποδοχής της βαρβαρότητας για πολλές δεκαετίες.
Η δική μας επιλογή είναι ο αγώνας με επίκεντρο τα δικά μας συμφέροντα σε σύγκρουση με τη γραμμή του κεφαλαίου. Ξέρουμε από πρώτο χέρι, ότι μόνο με καλά οργανωμένο αγώνα  μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα προς όφελός μας. Τα λόγια, οι υποσχέσεις των αφεντικών και των κυβερνήσεων γίνονται αέρας.
Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις εξελίξεις που τρέχουν γρήγορα και τους κινδύνους των πολεμικών συγκρούσεων που πολλαπλασιάζονται.
Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αποδεικνύεται το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όσων κομμάτων πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βάζοντας πλάτη στην τριπλή επίθεση ΗΠΑ-Αγγλίας-Γαλλίας στο λαό της Συρίας.
Έχει μεγάλη ευθύνη που μας εμπλέκει όλο και πιο βαθειά στο κουβάρι των ανταγωνισμών και του καυγά μεταξύ των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Εκθέτει, έτσι, το λαό σε επιζήμιες για τα συμφέροντά του συνέπειες.
Έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, που προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου με το αφήγημα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» και της συμμετοχής σε πολεμικές Νατοϊκές  επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς.
Όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε μόλις δύο χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες νατοϊκές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, στην Λάρισα, στη γειτονιά μας τη Σύρο!
Μας βάζει σε μεγάλους κινδύνους βαφτίζοντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα, σε δυνάμεις σταθερότητας. Αυτούς που έχουν κάνει το Αιγαίο ένα απέραντο υγρό τάφο για πρόσφυγες και μετανάστες, γυναίκες, μητέρες και μικρά παιδιά. Το έχουν μετατρέψει σε θαλάσσιο στρατόπεδο Νατοϊκών πολεμικών πλοίων και όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, σε ένα απέραντο πεδίο βολής και βάσεων.
Ταυτόχρονα, και όσο μπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στις αντιθέσεις, στους ανταγωνισμούς γύρω από το μοίρασμα της πίτας, εντείνει τον αυταρχισμό, την καταστολή απέναντι στο εργατικό κίνημα. Το απέδειξε το προηγούμενο διάστημα με την τιμωρία του Έλληνα φαντάρου επειδή μίλησε σε αντιπολεμική συγκέντρωση, καθώς και στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όταν αποθρασυμένοι ΜΑΤατζήδες υπό τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας, επιτέθηκαν, έβριζαν, χτυπούσαν στο ψαχνό στέλνοντας  νέα παιδιά τραυματισμένα στο νοσοκομείο και προχωρώντας στη σύλληψη άλλων δύο τραυματιών, με βαρύτατες, ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες. Και όλα αυτά τα έκανε ξεδιάντροπα αυτή η δήθεν «αριστερή κυβέρνηση» για να προστατεύσει το άγαλμα του Τρούμαν, του γνωστού μακελάρη που έριξε τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, που εγκαινίασε στην Ελλάδα τις βόμβες Ναπαλμ, πριν το Βιετνάμ, σκοτώνοντας άμαχους και αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, καίγοντας βουνά και ολόκληρα ελληνικά χωριά. Όμως δεν είναι μόνο το άγαλμα. Είναι ότι αυτό συμβολίζει ακριβώς τον αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδινε εξετάσεις στους Αμερικανούς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Και με αφορμή όλα τα παραπάνω θα θέλαμε και από αυτό το βήμα να καταγγείλουμε και την Περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου και τις άλλες παρατάξεις οι οποίες αρνήθηκαν να συζητήσουν και να ψηφίσουν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Αντίθετα αναλώθηκαν αρκετές ώρες σε μια άνευ ουσίας φραστική αντιπαράθεση για το αναπτυξιακό κλπ.
Δεν είχαμε βέβαια καμιά αμφιβολία πως η αντιπαράθεση τους είναι πέρα για πέρα ψευδεπίγραφη και αποπροσανατολιστική.
Διαχρονικός οδηγός για τις θέσεις που παίρνουν είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και το πώς αυτά διασφαλίζονται καλύτερα, γι αυτό συμφωνούν και με την κυβέρνηση στην ίδια κατεύθυνση της ανάπτυξης, που οδηγεί σε κέρδη πολυεθνικές και μονοπώλια με κατάργηση εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και στον κυβερνητικό θίασο που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα ανά την Ελλάδα με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που διοργανώνει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαφημίσει την «δίκαιη ανάπτυξη», επιχειρώντας να πείσουν τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις των νησιών ότι δήθεν τα μνημόνια τελειώνουν, ότι θα φέρουν μια ανάπτυξη που θα είναι "δίκαιη" και από την οποία θα ωφεληθούν όλοι, ενώ παράλληλα ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εξασφαλίζει την προστασία της!
Ο στόχος τους βέβαια δεν είναι άλλος από το  να αποσπάσουν τη στήριξη ή την ανοχή στην πολιτική τους που ισοπεδώνει τα λαϊκά δικαιώματα και εκθέτει τη χώρα σε μεγάλους κίνδυνους προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Με αυτούς τους στόχους συμφωνούν και τα άλλα αστικά κόμματα. Για αυτό οι εκπρόσωποί τους στην Περιφέρεια, στις Δημοτικές Αρχές και σε άλλους φορείς  συμμετέχουν σε αυτά το συνέδρια.
Η αλήθεια είναι ότι δίκαιη ανάπτυξη για το λαό στον καπιταλισμό δεν γίνεται να υπάρχει. Τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων θα συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν και να τα κλιμακώνουν, όπως έχουν ήδη δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ και στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι εκπρόσωποι των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, της FRAPORT  έχουν κάθε λόγο να υποδέχονται τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης  με ενθουσιασμό.
Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές δυνάμεις των νησιών όμως πρέπει να σταθούν απέναντί τους. Η ίδια η ζωή μας αποδεικνύει τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη:
  • Ο τουρισμός και μέσα στα χρόνια της κρίσης είχε μεγάλη άνοδο. Τα έσοδα των μεγαλοξενοδόχων του Νοτίου Αιγαίου από 1.3 δις που ήταν το 2011, το 2017 τριπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν το απίστευτο ποσό των 3,64 δισ.! Όμως οι εργαζόμενοι, σε τουρισμό – επισιτισμό, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είχαν μείωση σε μισθούς και επιδόματα, εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, συντριβή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αβεβαιότητα για το αν και πότε θα πάρουν το μειωμένο επίδομα στο τέλος της σεζόν.
  • Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι, οι αυτοπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες των νησιών δοκιμάζονται σκληρά από τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια, από το φούντωμα της ακρίβειας με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ.
  • Οι οικογένειες με άνεργους και χρέη είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας.
  • Με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε το κόστος  και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα ενώ οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια δουλεύουν με μισθούς 500€, χωρίς ωράρια, χωρίς συλλογική σύμβαση.
  • Τα εισιτήρια των πλοίων παραμένουν πανάκριβα ενώ υπάρχουν νησιά που δεν έχουν για μέρες σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα ή τα υπόλοιπα νησιά.
·         Για όλους τους νησιώτες και κύρια των μικρών νησιών παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα της κάλυψης των βασικών αναγκών στην Υγεία. Τα Κέντρα Υγείας ή δεν λειτουργούν ή όπου λειτουργούν είναι υποστελεχωμένα από γιατρούς και προσωπικό. Το βιώνουμε καθημερινά και στο νησί μας.
Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιος θα είναι ο ωφελημένος από μια τέτοια ανάπτυξη! Αυτή θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων από τη μια και φρούδων ελπίδων από την άλλη που θα μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση.
Συνάδελφοι. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τον ερχόμενο Αύγουστο τελειώνουν τα μνημόνια και ότι έρχεται μια «δίκαιη» ανάπτυξη είναι μια απάτη.
Ο κλάδος μας, ο κλάδος των κατασκευών αποτελεί ζωντανό παράδειγμα απόκρουσης αυτής της απάτης. Για παράδειγμα, ενώ πολύ μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανακαινίζονται, ενώ εκατοντάδες μικρά και μεγάλα εργοτάξια ξεπηδούν σε όλη την Αττική, στα οποία κατασκευάζονται γήπεδα, μεγάλα εμπορικά καταστήματα κ.ά. η πλειοψηφία των ημερομισθίων κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ, η τζάμπα υπερωριακή εργασία οργιάζει, η ανασφάλιστη εργασία θεριεύει. Μήπως και εδώ στη Νάξο δε συμβαίνει το ίδιο; Ανασφάλιστη εργασία στις περισσότερες των περιπτώσεων και μεροκάματα πείνας. Ενώ η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα χωριά του νησιού τσακίζει κόκαλα. Αλήθεια; μήπως στο νησί μας δεν υπάρχουν ανάγκες για έργα υποδομών τα οποία θα καλύπτουν βασικές ανάγκες των κατοίκων και που θα έδιναν θέσεις εργασίας σε συναδέλφους του κλάδου μας, αλλά και άλλων κλάδων; Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, δρόμοι στο εσωτερικό του νησιού που στην πλειοψηφία  τους είναι σε άθλια κατάσταση, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, λιμάνια και πόσα ακόμα μπορούμε να αναφέρουμε. Αυτά δεν είναι αναγκαία για τον τόπο μας σήμερα; Γιατί δεν γίνονται; Γιατί αυτά τα έργα δεν είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, γιατί δεν προσφέρουν ζεστό χρήμα για τα κέρδη τους. Άλλωστε η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια αυτό έχει δείξει. Πως έργα και υποδομές γίνονται μόνο σε κερδοφόρους για το κεφάλαιο τομείς. Τέτοια χαρακτηριστικά θα έχει η ανάπτυξη που προσδοκούν και από τον κλάδο μας.
Εμείς ως Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Κλάδο των Κατασκευών και από αυτό το βήμα απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους του κλάδου μας, αλλά και των άλλων κλάδων. Τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία, που ζουν και βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που κατανοούν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, να οργανώσουμε την πάλη μας. Όχι μόνο για αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, αλλά και για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέτρα προστασίας των ανέργων, να διεκδικήσουμε τη ζωή που πραγματικά δικαιούμαστε.
Καλούμε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αφτιά τους στις σειρήνες της ηττοπάθειας και του εφησυχασμού που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και εδώ στον τόπο μας, οι οποίες συνεχίζουν τον υπονομευτικό τους ρόλο.
Άλλωστε η ΓΣΕΕ στήριξε χωρίς προσχήματα την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας! Πριν λίγες μέρες έτρεξε στα κρυφά κατά παραγγελία της μεγαλοεργοδοσίας να υπογράψει για άλλη μία χρονιά το πάγωμα των μισθών νομιμοποιώντας τον επαίσχυντο διαχωρισμό σε μισθό 586 ευρώ και 511 για κάτω των 25 ετών, για να μην έχει εμπόδια η ανάπτυξη που έρχεται!
Με όσα διαφορετικά «καπέλα» και αν εμφανιστούν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι ήταν και παραμένουν οι βασικοί εκφραστές και στυλοβάτες της γραμμής του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα.
Εμείς λέμε καθαρά! Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας.
Το δρόμο τον δείχνουν σήμερα τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, οι αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώνουν την πάλη για όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Πρωτοστατούν στον αγώνα για κλαδικές συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για την υγεία και την παιδεία των παιδιών του λαού, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες.
Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων. Το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Είναι ανάγκη να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα με την νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να σπάσουμε το απόστημα του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού!
Ο αντίπαλος μας είναι ίδιος. Το κεφάλαιο που τσακίζει τη ζωή μας και στον πόλεμο και στην ειρήνη.
Τιμάμε την 1η Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε τους εθνικιστές φασίστες.
Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των συντρόφων μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.
Συνεχίζουμε ανυποχώρητα στον αγώνα για να γίνει πράξη το δίκιο του εργάτη, με σιγουριά ότι θα μετρήσουμε αποτελέσματα και νίκες.
Έχουμε καθήκον να αντιδράσουμε οργανωμένα. Επιβάλλεται η ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι σε ΕΕ-κυβέρνηση και μονοπώλια.
Πυκνώνουμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Απαιτούμε εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
·         Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς.
·         Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.
·         Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!
·         Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά.
·         Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
·         Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!
·         Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Και όπως λέει και το σύνθημα: Λεφτά σε παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!
Το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες και εξεγέρσεις μας οδηγεί σήμερα περισσότερο από ποτέ:
Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!
ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΞΟΥ
(Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις Κατασκευές- Ένωση Συνταξιούχων Νάξου- μεμονωμένοι συνδικαλιστές)

Νάξος, 1-5-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Απεργιακή Επιτροπή Νάξου χαιρετίζει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, που σήμερα, 132 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, τίμησαν τους  ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος, με το σύνθημα «ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».
Η 1η Μάη μας καλεί να μείνουμε ανυπότακτοι! Είναι χρέος και ανάγκη, να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, για την ανάκτηση των απωλειών που δέχτηκε ο εργαζόμενος λαός, για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Στη χώρα μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τιμά την Πρωτομαγιά, απελευθερώνοντας από σήμερα τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο, ακόμα και για 500 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στο ένα χέρι κρατάει τα αιματοβαμμένα σύμβολα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ εμπλέκοντας το λαό μας στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στο άλλο το μαστίγιο και τα ρόπαλα για να χτυπάει και καταστέλλει το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, που διαδηλώνει ενάντια στους φονιάδες των λαών.
Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τα σύνορα και τη λεία, δολοφονούν εν ψυχρώ τους λαούς για να αυγατίζουν τα τεράστια κέρδη τους, για τον έλεγχο των πετρελαίων και των δρόμων μεταφοράς τους. Εδώ και τώρα να κλείσει η βάση της Σούδας κι όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο που είναι ορμητήρια θανάτου. Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να αγωνιστούμε για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που είναι βασικοί μοχλοί αποσταθεροποίησης  της περιοχής και του ξαναχαράγματος των συνόρων! 
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν περιμένοντας καλύτερες μέρες από τα αφηγήματα της "μεταμνημονιακής εποχής" και τη "δίκαιη ανάπτυξη" που τους λέει η κυβέρνηση. Η σημερινή αρνητική κατάσταση δεν αλλάζει κάνοντας νέες θυσίες και καταπίνοντας νέα παραμύθια. Οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, πέρα και έξω από τον καπιταλιστικό μονόδρομο, της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.
Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα εναντίον του κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού του, της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπερασπίζονται το σύστημα της εκμετάλλευσης, ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμού που είναι οι άνθρωποι της εργοδοσίας στις γραμμές μας, των νέων και παλιών αντεργατικών μνημονίων, στην πάλη με προοπτική να κάνουν οι εργαζόμενοι δικό τους τον πλούτο που παράγουν.
Ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική!
Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη!










Πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση της Απεργιακής Επιτροπής Νάξου, στην οποία συμμετείχαν η
Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Κλάδο των Κατασκευών, η Ένωση Συνταξιούχων Νάξου, ο πρόεδρος του Σωματείου Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα και μέλος της Ομοσπονδίας Μετάλλου Μιχ. Πάσουλας και μεμονωμένοι συνδικαλιστές, αγρότες, αυτοαπασχολουμενοι γυναίκες και νεολαίοι. 
Η κεντρική ομιλία του ΠΑΜΕ έγινε από τον Δημήτρη Κορρέ μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον Κλάδο των Κατασκευών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: