slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Τσίπρας επαναφέρει… το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Γιάννης Τσαπρούνης
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Ο πρωθυπουργός θέλει να δείχνει εξαιρετικά ήρεμος και σίγουρος τόσο για το πότε θα στηθούν οι κάλπες όσο και για το αποτέλεσμα που θα βγάλουν.

Συγχρόνως επιχειρεί να στήσει μια παροχολογία που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2015. Από την άλλη, όμως, είναι εντυπωσιακό πως έγραψε ένα άρθρο 1.341 λέξεων, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά δεν προσφέρει ούτε μία «είδηση. Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνει πως θα φορέσει γραβάτα για το χρέος και πως η ανάπτυξη έρχεται. Πάνω-κάτω, όσα αναμασάει καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησής του.


ΑΛΛΑ μέσα στον… ενθουσιασμό του ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να διαψεύδει όσα ο ίδιος υποστήριζε μέχρι σήμερα. Γράφει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός πως «πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική καμπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που για οκτώ ολόκληρα χρόνια είχε παραδώσει την ευθύνη άσκησης της οικονομικής πολιτικής της αποκλειστικά στους δανειστές της ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής της χρεοκοπίας στις αρχές του 2010… Η εμπειρία μας άλλωστε από την προσπάθεια αριστερής διακυβέρνησης σε περίοδο μνημονιακών καταναγκασμών είναι πια πλούσια. Γνωρίζουμε καλά το κόστος. Τώρα, όμως, αρχίζουμε να μαθαίνουμε και τα οφέλη».

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας ομολογεί πως και ο ίδιος έχει παραδώσει την ευθύνη άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην τρόικα παρά τα όσα έλεγε ότι δήθεν διαπραγματεύεται διαρκώς σκληρά και πως εφαρμόζει κάποιου είδους «παράλληλο πρόγραμμα». Ενώ στη συνέχεια, αφού προς τιμήν του αναγνωρίζει πως υπήρξε κόστος για τους πολίτες στην περίοδο της διακυβέρνησής του, ομολογεί τελικά πως τα Μνημόνια πέτυχαν τους στόχους τους, καθώς «αρχίζουμε να μαθαίνουμε και τα οφέλη»!

ΕΙΝΑΙ αστείο, βέβαια, αλλά ποιος να το φανταζόταν. Ο πιο αντιμνημονιακός πολιτικός να παραδέχεται ότι εκτελεί τις εντολές των δανειστών και μάλιστα να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα των πολιτικών που του επέβαλαν.

ΑΜΕΣΩΣ μετά ο πρωθυπουργός γράφει ότι «συνεπώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει βαθμούς ελευθερίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, δίχως το διαρκή κίνδυνο ενός νέου κύκλου αστάθειας, που θα οδηγήσει εκ νέου σε εξαναγκασμό περιοριστικών πολιτικών».

ΦΤΑΣΑΜΕ έτσι και στο νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται πως «λεφτά θα υπάρξουν», πως θα δώσει αυξήσεις και θα κάνει προσλήψεις. Ολα αυτά, βέβαια, ενώ έχει ήδη προνομοθετήσει δραστικές μειώσεις των κύριων συντάξεων και περικοπή του αφορολογήτου, που θα φέρει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο για όλους τους πολίτες που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΑΠΟ όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται πως ακόμα και η εφεύρεση νέων ψευδοαφηγημάτων στέρεψε. Ο πρωθυπουργός θα πάει στις κάλπες, όποτε κι αν στηθούν αυτές, υποσχόμενος σχεδόν όσα δεσμευόταν πως θα έκανε όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015. Μόνο που είναι γραφικό να ακούγονται οι ίδιες υποσχέσεις ύστερα από τέσσερα χρόνια και όταν μάλιστα καθ’ όλη αυτή την περίοδο έκανε τα ακριβώς αντίθετα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: