slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Διακοινοβουλευτική συνάντηση της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Βελγίου


 
Aντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Βελγίου αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, κ. Νίκο Μανιό και μέλη της συναντήθηκε, κατά το διήμερο 16-17 Μαΐου, με τη διμελή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Βελγίου – Ελλάδας, με επικεφαλή τον κ. Luk Van Biesen.




Κατά τη πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης τους, η αντιπροσωπεία του Βελγίου ενημερώθηκε για τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης, του προσφυγικού και για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας, ενόψει της 4ης αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος. Ο κ. Μανιός ζήτησε τη συμπόρευση των δύο Κοινοβουλίων για την επίλυση των προβλημάτων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Βελγίου, κατά την τοποθέτησή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική πορεία της οικονομίας της Ελλάδας και συμφώνησε για την από κοινού συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών των δύο Κοινοβουλίων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν συναντήσεις της ξένης αντιπροσωπείας με μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη όπου μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο τουρισμός, οι επενδύσεις και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής τους, η αντιπροσωπεία του Βελγίου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νάσο Ηλιόπουλο. Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα στοιχεία της ανεργίας στη χώρας μας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της και ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσοστό θα πέσει κάτω από το 20% λέγοντας ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται. Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το 2012 έως σήμερα, είπε, είχε ως αποτέλεσμα αύξηση του ποσοστού της αδήλωτης εργασίας. Όμως με ψηφισμένο νόμο επανισχύουν με το κλείσιμο του προγράμματος, οι δύο βασικές αρχές: της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αναφέρθηκε στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που στόχο έχουν την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, στα προγράμματα κατάρτισης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς καθώς και σε στοχευμένα προγράμματα για τους νέους που πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: