slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Θανάσης Παπαμιχαήλ- Επικοινωνιολόγος: Το Νέο Χανγκόβερ της Αυτοδιοίκησης

Οι μάσκες έπεσαν και φάνηκαν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου που ακούει στο όνομα «Κλεισθένης 1» μετά από παρατεταμένη αντιπαράθεση Υπουργείου και φορέων της αυτοδιοίκησης.  Μια αντιπαράθεση που δημιούργησε εντάσεις και εκρήξεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προς διαβούλευση σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί ανήκεστος βλάβη ακόμη και στις σχέσεις των υποστηρικτών του νομοσχεδίου με την ηγεσία του Υπουργείου και να δημιουργηθεί ανυπέρβλητο πολιτικό ψυχικό χάσμα! Η κυβέρνηση, διά του αρμοδίου Υπουργού, έχει την υποχρέωση να λειτουργήσει συνθετικά και όχι διαλυτικά, αν πράγματι ενδιαφέρεται  για την ενότητα της αυτοδιοίκησης και τη συμβολή της με τη δημιουργία νέων μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τα «κακώς κείμενα».


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εγχείρημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος με τη θέσπιση της απλής αναλογικής είναι δύσκολο και αρκετά περίπλοκο στην εφαρμογή της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ την επόμενη μέρα των εκλογών. Ξεκίνησε όμως και «ολίγον» σουρεαλιστικά. Το Υπουργείο χρειάστηκε δύο χρόνια να ετοιμάσει τις αλλαγές και δίνει μόνο δύο εβδομάδες για διαβούλευση, στους φορείς που θα το εφαρμόσουν.

Όσοι ονειρεύονται απλώς αυτή τη νέα αυτοδιοικητική κούρσα εκλογικής αναμέτρησης ως ευκαιρία κομματικής άλωσης μέρους της αυτοδιοικητικής εξουσίας, θα προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες και στην παράταξη τους και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και στον εαυτό τους.

Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις δεν θα είναι επιεικείς με κανένα. Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης απαιτεί σεβασμό απ΄ όλους.

Φυσικά, ούτε το περιεχόμενο, ούτε ο λίγος χρόνος που δόθηκε στην αυτοδιοίκηση να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, δεν αποτελούν οδυνηρή έκπληξη.  Οι άπειρες διαρροές που είχαν γίνει, έδωσαν τη δυνατότητα να γίνουν ακόμη και συνέδρια των φορέων. Απλά, η αποτύπωση των προτάσεων της κυβέρνησης σε χαρτί και η επίσημη ανακοίνωση τους ενίσχυσαν τη σύσταση του χρόνιου χανγκόβερ της αυτοδιοίκησης.

Ένα χρόνιο αυτοδιοικητικό χανγκόβερ, που αναπαράγει στερεότυπα όπως, της διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων, ανικανότητας στελεχών, εφαλτήριο πολιτικής ανέλιξης, κατασπατάληση πόρων και άλλα πολλά.

Με ελεγκτή το αδιάφθορο κράτος που βαρύνεται με τα υπέρογκα ελλείμματα δημοσιονομικά, πληρωμών και ανταγωνιστικότητας!

Με έναν πολιτικό κυνισμό η κρατική εξουσία, νέο και παλαιό πολιτικό σύστημα, «φορτώνει» τις δικές του αμαρτίες στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης.

Με εκθέσεις από ανεξάρτητες αρχές, καλύπτουν τα δικά τους νώτα, θεωρώντας την αυτοδιοίκηση, χρόνια τώρα, «πρωταθλήτρια» στη διαφθορά. Απώτερος στόχος της κεντρικής εξουσίας η μη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση και η στοχοποίηση Δήμων και Περιφερειών, και η ενοχοποίηση τους, στα μάτια των πολιτών.

Το νέο χανγκόβερ που θα προκληθεί από την εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος και των συνεπειών με θέματα ακυβερνησίας, και παράλυση των δημοτικών υπηρεσιών, θα «φορτωθεί» για μια ακόμη φορά στην αδυναμία συγκλίσεων και συνεργασιών.

Θα ενοχοποιηθούν τα αυτοδιοικητικά πρόσωπα και οι συντάκτες νέου εκλογικού συστήματος θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετατρέψουν την αυτοδιοίκηση σε «μαύρο πρόβατο» στα μάτια των πολιτών, αποπροσανατολίζοντας τους από τους πραγματικούς στόχους.

Η «αφωνία» και η ελλειπής ενημέρωση της κοινωνίας για την αλήθεια στην αυτοδιοίκηση, είναι υπευθυνότητα των φορέων της αυτοδιοίκησης. ΚΕΔΕ & ΕΝΠΕ θα πρέπει να πάρουν μέτρα.

Αιχμές και καταγγελίες των Προέδρων των συνδικαλιστικών ενώσεων εναντίον των υπευθύνων κρατικών λειτουργών δεν επαρκούν. Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών με όλες τις σύγχρονες τεχνικές επικοινωνίας. Διαφορετικά, Hangover ever για την αυτοδιοίκηση!


Δεν υπάρχουν σχόλια: