slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα: Άλλη η γραμμή του κόμματος, άλλη του Κοτζιά

Την πλήρη αποδοκιμασία της Βουλής για το χθεσινό αιματοκύλισμα διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ψήφισμα με το οποίο καλεί τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος μάλιστα, Φωτεινή Βάκη, ζήτησε να συνταχθεί σχετικό ψήφισμα και από τη Βουλή.

«Χθες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ακόμα σφαγής των Παλαιστινίων από ισραηλινά στρατεύματα, με τη χρήση άμετρης, οριακής βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές και δεν μπορώ παρά, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, να εκφράσω την πλήρη αποδοκιμασία όλων μας σε αυτές τις μεθόδους», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την έκθεση γελοιογραφίας “WAR S.A. – ΠΟΛΕΜΟΣ Α.Ε.”, στο Μετρό Συντάγματος.
Αναφερόμενος στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια, ο Πρόεδρος της Βουλής, έκανε λόγο για «ακραίο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις». «Όσοι δεν θέλουν την ειρήνη και την υπονομεύουν, προετοιμάζονται και κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις μικρής, μεσαίας, ευρύτερης κλίμακας και αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας».
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη «να γίνονται σεβαστές από όλους, επί της ουσίας, οι αποφάσεις του ΟΗΕ, να στηρίζουμε έμπρακτα την ειρήνη, την αρμονική συνύπαρξη, τη συνδιαλλαγή και τη συνεννόηση των κρατών», σημειώνοντας με νόημα ότι αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση που «σε όλα αυτά έχει αναπτύξει, σε γενικές γραμμές, μια σωστή πολιτική για τα θέματα της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή, πλην όμως, στην πράξη, είτε μπλοκάρονται οι αποφάσεις της, όπως συνέβη χθες με την απόφαση για την παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, είτε υπάρχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή».
Με ανακοίνωση – ψήφισμα, μέσω του οποίου, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη σφαγή στη Γάζα, αντέδρασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τα αιματηρά επεισόδια έχουν γραφτεί ήδη με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.
«Ασφαλώς χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ και επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ», καταλήγει το ψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως το μακελειό στη Γάζα φαίνεται να πυροδοτεί και ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς τόσο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη όσο και η βουλευτής Αννέτα Καββαδία, στηλίτευσαν μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τακτική των «ίσων αποστάσεων» και της «αυτοσυγκράτησης», αναφορές που ερμηνεύθηκαν ως «καρφιά» κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.
«Ήταν δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού στρατού. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παραινέσεις και ίσες αποστάσεις. Το 2015 εδώ μέσα διατρανώσαμε τη συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό και την πάγια θέση της χώρας για Παλαιστινιακό κράτος. Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Χρειάζεται καθαρή καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών. Οφείλει η καταδίκη να είναι κατηγορηματική και απερίφραστη», τόνισε η κα. Καββαδία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φωτεινή Βάκη, που σημείωσε: «Αυτοσυγκράτηση θα πρέπει να απευθύνεται στο ισραηλιτικό κράτος. Δεν χωρά τακτική ίσων αποστάσεων».

Ποια ήταν η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Τον αποτροπιασμό της για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας, ωστόσο, να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα.
Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας.
Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.eleftherostypos.gr/politiki/233902-emfylios-ston-syriza-gia-ti-gaza-alli-i-grammi-tou-kommatos-alli-tou-kotzia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: