slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Διοικώντας τη Νάξο με το μπάχαλο του... “Κλεισθένη”


http://naxiotypia.gr 
 Αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και στον τρόπο εκλογής των αιρετών φέρνει το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης», που τέθηκε σε διαβούλευση και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου. Απλή αναλογική, αποσύνδεση της εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων και Προέδρων από την εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων, κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων σε μικρές Κοινότητες, ολιγομελή Κοινοτικά Συμβούλια και μικρότερος αριθμός υποψηφίων είναι μερικές από τις αλλαγές που προτείνονται στο νέο σχέδιο νόμου για τις δημοτικές εκλογές, το οποίο θέτει την ορεινή Νάξο σε ...καθεστώς Μοναρχίας...

Ειδικότερα, για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θεσμοθετείται η απλή αναλογική, που σημαίνει ότι η κατανομή όλων των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και η εκλογή των συμβούλων θα γίνεται από τον πρώτο γύρο.

Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου 2019, αποσυνδέεται η ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάθε παράταξη θα καταρτίζει ψηφοδέλτιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους του. Η εκλογή των Κοινοτικών Συμβουλίων θα γίνεται με χωριστό ψηφοδέλτιο, σε άλλη κάλπη. Συνεπώς, τα αποτελέσματα των τοπικών συμβουλίων δεν θα συνυπολογίζονται για την ανάδειξη της παράταξης του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο αριθμός εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει ίδιος (27 δημοτικοί σύμβουλοι στη Νάξο), όμως οι συνδυασμοί των δημοτικών εκλογών έχουν αριθμό υποψηφίων τουλάχιστον ίσο με τον αριθμό των εδρών επαυξημένο ως 10% (αντί 100% που προέβλεπε ο Καλλικράτης). Έτσι την περίπτωση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ανά παράταξη θα είναι 30, αντί 54.

Σε περίπτωση που ο συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (δεύτερος γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Όλοι οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε καθένας στην ψηφοφορία αυτή.

Σε καθεστώς μοναρχίας τα νησιά και η ορεινή Νάξος...

Περισσότερα από τα μισά χωριά της Νάξου παύουν να έχουν Κοινοτικά Συμβούλια και θα εκπροσωπούνται από ένα άτομο. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα Τοπικά Συμβούλια καταργούνται σε όλες τις Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων, ενώ η έλλειψη υποψηφιότητας επισύρει κατάργηση της Κοινότητας...

Το νέο νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 13:00.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΝΑΞΙΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: