slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μιλώντας για ένα «ζωντανό απολίθωμα» της Νάξου….



Αναγνωρίζοντας τη σημασία και αξία της προμινωικής Ελιάς που βρίσκεται στην περιοχή Αδησαρού, στους πρόποδες του Κάστρου Απαλήρου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει εκδήλωση για την ανάδειξη της σπουδαιότητας του ελαιόδεντρου, η ηλικία του οποίου εκτιμάται στα 4.500 – 5.000 έτη. Πρόκειται για ένα δέντρο που ο κύριος κορμός του «χάθηκε» με το πέρασμα του χρόνου, διαχωρίστηκε σε πολλά παρακλάδια και πλέον η διάμετρός του ξεπερνάει τα 29 μέτρα.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γεωπόνος και ερευνητής Γιώργος Κωστελένος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Αναδρομή στην ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας: Το προμινωικό ελαιόδεντρο της Νάξου». Η ομιλία θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ενώ το πρωί της επόμενης ημέρας θα πραγματοποιηθεί ανοικτή επίσκεψη στο κτήμα όπου βρίσκεται το ελαιόδεντρο στ΄Αδησσαρού, στην οποία μπορεί να παραβρεθεί όποιος επιθυμεί.

Ο Γιώργος Κωστελένος έχει συλλέξει πολύτιμο γενετικό υλικό ελιάς από σπάνιες ποικιλίες του ελλαδικού χώρου, ποικιλίες που διατηρούνται στις φυτωριακές εγκαταστάσεις του στον Γαλατά. Μεταξύ αυτών και από την ελιά στ΄ Αδησσαρού, για την οποία πρώτος αναφέρθηκε στη χρονολόγησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: