slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σοκ στο Μαξίμου: Σαρωτικό προβάδισμα 19 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας! (κάρτες)


Τεράστια διαφορά 19 μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της εταιρείας Public Issue σχετικά με τις τάσεις του εκλογικού σώματος, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 23 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου. «Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση» όπως επισημαίνει η Public Issue στο κείμενο που συνοδεύει την δημοσκόπηση.
Η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο (+1%).
Οπως επισημαίνει η εταιρεία «τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή  αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα (6κομματική).
H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis)».
Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, είναι πολύ μεγάλη και σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974).
Ειδικότερα στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:
– ΝΔ: 39%
– ΣΥΡΙΖΑ: 20%
-Κίνημα Αλλαγής: 11%
-Χρυσή Αυγή: 8,5%
-ΚΚΕ: 6,5%
-Ένωση Κεντρώων: 3,5%
Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018, η εκλογική επιρροή της ΝΔσημειώνει άνοδο (39%, +2%), προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 40%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί (20%, -1,5%).
Aπό την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση, ενώ η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο (+1%).
Tέλος, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή  αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα.
Πιθανός αριθμός εδρών
H εξέλιξη της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ από το 2015 έως το 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: