slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στην Ελλάδα των κορμοράνων, επενδυτές δεν χωρούν…


Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς

Για ακόμη μία φορά η επένδυση στο Ελληνικό κολλάει από την προσφυγή κάποιων κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ζητά να μην γίνει τίποτα γιατί πολύ απλά το έργο που θα κατασκευαστεί θα τους κόβει την θέα!
Μιλάμε για μία πρακτική που είναι συνηθισμένη και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πάρα πολλές υποθέσεις στο παρελθόν και κάποιες από αυτές χάρισαν και πολύ γέλιο. Θυμάται κανείς το πως κόλλησε αρχικά η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό;

Αν δεν θυμάστε σας θυμίζουμε ότι η αιτία ήταν πως αν γίνονταν εκεί το έργο θα απειλούσε τους κορμοράνους που κάποιοι ανακάλυψαν ότι ήταν σε αφθονία στην περιοχή. Ναι, οι κορμοράνοι έδιωξαν την  επένδυση και πανηγύριζαν για την επιτυχία τους μαζί με τους ευφάνταστους πολίτες που θέλησαν να πουν όχι στην δημιουργία ενός έργου. Πολίτες μάλιστα που δεν έμεναν καν στην περιοχή αλλά η ευαισθησία τους για τους κορμοράνους τους ενεργοποίησε.
Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Πόσες φορές για μία ελιά, ή τρία κλήματα αμπελιού δεν μπορούσε να προχωρήσει η δημιουργία ενός δρόμου; Πόσες φορές για μία παράγκα έμενε πίσω η ολοκλήρωση ενός έργου και όλοι έψαχναν να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια;
Πάρα πολλά παραδείγματα υπάρχουν και  όλα πηγάζουν από μία και μοναδική αιτία: Δεν υπάρχει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο που θα λύνει όλα τα προβλήματα από την αρχή.
Δεν υπάρχει ο μηχανισμός που θα δώσει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάνουν μία επένδυση αλλά και σε αυτούς που θέλουν να την μπλοκάρουν να πάρουν τις απαντήσεις τους από την αρχή και να μην υπάρχει η δυνατότητα στην συνέχεια για νέες δικαστικές διαμάχες.
Η επένδυση στο Ελληνικό που θυμίζουμε ότι ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα και ένα από τα πράγματα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους δανειστές ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εδώ και χρόνια κάνει ένα βήμα μπροστά και δεκάδες βήματα πίσω.
Αυτή την φορά η αιτία για νέα καθυστέρηση ήταν η θέα, παλιότερα ήταν κάτι άλλο και πολύ φοβάμαι πως στο μέλλον θα βρεθεί κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για μία περιοχή που εδώ και δεκαετίες δεν μπορεί να υπερηφανευτεί για την θέα της από την στιγμή που παλιότερα εκεί λειτουργούσε το αεροδρόμιο και τώρα υπάρχουν τα ερείπια του δημιουργώντας μία θλιβερή εικόνα.
Και όμως υπάρχουν αυτοί οι λίγοι που μιλούν για ποιότητα ζωής που θα τους την χαλάσει το μητροπολιτικό πάρκο και η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις. Το δυστύχημα για τους πολλούς είναι ότι δεν έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν και αυτοί στα δικαστήρια ζητώντας την ολοκλήρωση του έργου.
Αυτή την δυνατότητα την έχουν μόνο οι αντιδρώντες και καλό είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για προσέλκυση επενδυτών, γιατί  στην Ελλάδα των κορμοράνων δεν θα έχουν καμία τύχη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: