slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κωδικός «καθημερινότητα» στη ΝΔ με έμφαση στην ασφάλεια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ
Μπορεί τα ζητήματα της «υψηλής πολιτικής», όπως οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στο Σκοπιανό, αλλά και στην οικονομία να βρέθηκαν στο επίκεντρο των πρώτων συσκέψεων που έγιναν στα γραφεία της ΝΔ μετά το σύντομο πασχαλινό διάλειμμα, πλην όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει ο ίδιος το πολιτικό στίγμα και να υπενθυμίσει ότι η καθημερινότητα των πολιτών παραμένει στην προμετωπίδα των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΝΔ.


Δεν είναι, άλλωστε, πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνει ο ίδιος για θέματα καθημερινότητας, από την Παιδεία ως την εγκληματικότητα και την ασφάλεια του πολίτη, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για ζητήματα «απτής πολιτικής» που οι πολίτες αντιλαμβάνονται άμεσα. Υπό αυτό το πρίσμα και εν μέσω πολυκύμαντων προκλήσεων στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αναδείξει εκ νέου το ζήτημα της προβληματικής αστυνόμευσης στη χώρα, με αφορμή ρεπορτάζ στον κυριακάτικο Τύπο να μειώσει κατά 30% τους αστυνομικούς που πραγματοποιούν περιπολίες στις γειτονιές της χώρας, συνδυαστικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και σε επίπεδο ποιότητας του εγκλήματος λόγω του ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι εν ισχύι.


«Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από ένα κράτος που κοστίζει αρκετά είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει για να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες», λένε στην οδό Πειραιώς, για να καταδείξουν την ανάγκη βελτίωσης, εν προκειμένω, των συνθηκών αστυνόμευσης, σε μια περίοδο που παρατηρείται εκ νέου όξυνση της εγκληματικότητας. Άλλωστε, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μπορεί η οικονομία να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών, αλλά και η ανασφάλεια στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που αγγίζει τους πολίτες.


Σε μια περίοδο με γεμάτο το αστυνομικό δελτίο, συνεπώς, ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να προβεί σε μια συμβολική πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα και ζητώντας του να αξιοποιήσει το 20% της αστυνομικής δύναμης που έχει διατεθεί σε βάρδιες για τη φύλαξη των γραφείων της ΝΔ, ήτοι 32 αστυνομικών, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν στις περιπολίες στις γειτονιές. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να απελευθερωθούν αστυνομικοί που φρουρούν το πολιτικό του γραφείο στο Παγκράτι, αλλά και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που φυλάσσουν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς και να επανενταχθούν στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, o πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους να επαναξιολογήσουν τις ανάγκες ασφαλείας τους και να αποδεσμεύσουν δυνάμεις, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή επάρκεια της ΕΛ.ΑΣ.


Πρόκειται, σαφώς, για μια συμβολική πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να καταδείξει ότι διαθέτει στοχευμένες προτάσεις για τη βελτίωση της αστυνόμευσης στις πόλεις, εν προκειμένω, και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας. Ούτως ή άλλως, η κεντρική φιλοσοφία της ΝΔ σε θέματα νόμου και τάξης εδράζεται στην ενίσχυση του δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ., μέσω και της ανακατανομής του προσωπικού.


Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει θέσει επί τάπητος και ορισμένους βασικούς άξονες πολιτικής που θα κινηθεί, εφόσον γίνει και κυβέρνηση, στην κατεύθυνση και της φράσης ότι «η ασφάλεια αποτελεί προϋπόθεση ελευθερίας» που επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης, και αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:


-Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου μέσω του οποίου αποφυλακίστηκαν περίπου 2500 κακοποιοί με κακουργηματικά εγκλήματα


-Ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ


-Ενεργοποίηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ


-Κατάργηση του «άβατου των Εξαρχείων», όπως λένε από την Πειραιώς


-Αλλαγή του νόμου για το άσυλο στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, ώστε να λειτουργεί ως άσυλο Ιδεών και όχι ως άσυλο για εγκληματικές και παράνομες πράξεις


-Δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας που έχουν καταργηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: