slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις 12.000 αποφυλακίσεις του νόμου Παρασκευόπουλο



Περισσότεροι από 12.000 κρατούμενοι έχουν αποφυλακιστεί από το 2015 ως και σήμερα, την περίοδο ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου, κάνοντας χρήση των διατάξεών του.

Ανάμεσά τους και εκατοντάδες βαρυποινίτες, πολλοί εκ των οποίων στη συνέχεια διέπραξαν στυγερά εγκλήματα.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ακόμα και σήμερα και μετά τις τροποποιήσεις που έχει δεχτεί ο επίμαχος νόμος, περίπου 430 με 450 κρατούμενοι αποφυλακίζονται κάθε μήνα.

Ορισμένοι εξ αυτών έχουν βαριές καταδίκες για ειδεχθή εγκλήματα, όπως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές ή εμπλοκή σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2017 κάνουν λόγο για 320 αποφυλακισθέντες με καταδίκες για ληστείες και 1.137 για κλοπές.

Ο αριθμός των κρατουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών οι οποίοι βγήκαν από τις φυλακές, έφτασε τους 698.

Μόνο το 2017, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν 50 κρατούμενοι με καταδίκες σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και 41 άτομα που είχαν φυλακιστεί για ανθρωποκτονίες.

Εγκλήματα που σόκαραν

Ανάμεσα στους κακοποιούς που αποφυλακίστηκαν πρόωρα με τον νόμο Παρασκευόπουλου, υπήρξαν ορισμένοι οι οποίοι επανέλαβαν την εγκληματική τους δράση, με τρόπο που σόκαρε την κοινή γνώμη:

– Γεωργιανός, 38 ετών, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον 27χρονο κοσμηματοπώλη Θεόδωρο Παπαδόπουλο, μέσα στο κατάστημά του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο δράστης είχε καταδίκη 25 ετών για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων και αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση του επίμαχου νόμου.

– Τα τρία μέλη της σπείρας που βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 67χρονο εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Ύδρα είχαν αποφυλακιστεί πρόωρα, μεταξύ αυτών και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας.

– Ο κατηγορούμενος για τη στυγερή δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζαμπέρη, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς είχε συλληφθεί με 37,5 κιλά χασίς. Αποφυλακίστηκε πρόωρα μετά από έκτιση ποινής που δεν έφτασε τα έξι χρόνια.

– Ο Αφγανός που κατηγορήθηκε για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Και αυτός είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου, καθώς είχε καταδικαστεί για βαρύτατες σωματικές βλάβες εις βάρος 20χρονης στην Κέρκυρα, από την οποία άρπαξε την τσάντα.

Το 2015, όταν ο κ. Παρασκευόπουλος είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον νόμο του, δικαστικοί λειτουργοί είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί από την πλευρά των Εισαγγελέων ότι «οι ρυθμίσεις αυτές ισοδυναμούν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων και αναιρούν το γενικό και ειδικό προληπτικό αποτέλεσμα της επιβληθείσας ποινής». Παρότι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
https://www.lykavitos.gr/sokaroun-ta-stoixeia-gia-tis-12-000-apofyla/?utm_source=wpautopublish&utm_medium=twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια: