slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το πλάνο Μητσοτάκη για τη νησιωτική πολιτική


Τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη νησιωτική πολιτική, παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε Ρόδο και Σύμη.

Δεν επανέρχεται ο μειωμένος ΦΠΑ

Καταρχάς, δεν αναφέρθηκε κουβέντα για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία αυξήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά όπως όλα δείχνουν. δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταβολή στο μέλλον.

«Ξέρω πολύ καλά πόσο έχει πληγωθεί η νησιωτική οικονομία από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α.», είπε, και συνέχισε: «Ξέρετε πολύ καλά ποιοι είχαν αναλάβει δεσμεύσεις αυτό το καθεστώς να διατηρηθεί, ποιοι είχαν καταφέρει να το διατηρήσουν και ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι τελικά δεν μπόρεσαν να το διεκδικήσουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, την οποία έκαναν οι ίδιοι». Αυτά είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον ΦΠΑ στα νησιά χωρίς καμία δέσμευση ή αναφορά για νέα αλλαγή στους συντελεστές.
Μείωση φορολογία και μεταφορικό ισοδύναμο
Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.
«Θα μειώσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς έτσι «θα απελευθερώσουμε τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη φορολογική και την ασφαλιστική συμμόρφωση. Διότι, όταν μειώνουμε τη φορολογία είτε μιλάμε για άμεση φορολογία είτε μιλάμε για έμμεση φορολογία μειώνεται και το κίνητρο για φοροδιαφυγή», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης, στο ζήτημα του αυξημένου κόστους πρόσβασης στα νησιά, τονίζοντας: «Αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν τρόπο οικονομικής ενίσχυσης για να ισοσκελίσουμε το αυξημένο κόστος πρόσβασης στις νησιωτικές περιοχές. Μας απασχολεί πολύ και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για τη δική μας πολιτική γύρω από το ζήτημα αυτό».
Όχι απολύσεις στο δημόσιο
Για την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών σε αρκετές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το εργαλείο της κινητικότητας, ώστε να μπορούμε να μετακινούμε στελέχη εκεί όπου έχουμε πραγματικές ανάγκες».
«Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε, «δεν είναι το να απολύεις δημόσιους υπαλλήλους και να μικραίνεις με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι να παίρνεις πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία περνάει μέσα από μία σειρά από δράσεις, με πρώτη τη σωστή και όχι τιμωρητική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους, θέλουν να αξιολογούνται διότι γνωρίζουν η αξιολόγηση είναι το μόνο εργαλείο επιβράβευσης της δικής τους προσπάθειας και του δικού τους κόπου».
Κίνητρα για την στελέχωση των νησιωτικών υπηρεσιών

Ανέφερε, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να φέρουμε τον κόσμο προς την περιφέρεια, ειδικά προς την ακριτική περιφέρεια». Επισήμανε ότι «πολλές φορές τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από δημόσιους υπάλληλους για να φεύγουν από την περιφέρεια και να πηγαίνουν στο κέντρο» και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτός ο επιδιωκόμενος στόχος. Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι το αντίστροφο. Κυρίως να στελεχώνονται ακριτικές περιφέρειες, μικρότεροι Δήμοι, μικρότερα νησιά».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η νησιωτικότητα σε επίπεδο εθνικής πολιτικής πρέπει να μπει στο λεξιλόγιό μας με έναν τρόπο πιο σύγχρονο και πιο προχωρημένο από ό,τι τη βλέπαμε μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα σημαντικούς πόρους για να προωθήσει αυτό το οποίο αποκαλούμε κυκλική οικονομία στα νησιά. Δηλαδή, την αυτονομία των νησιών, ειδικά των μικρότερων νησιών ως προς την αξιοποίηση των δικών τους φυσικών πόρων». Επεσήμανε, ότι ειδικά για τα μικρότερα νησιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τρία καίρια ζητήματα (απορρίμματα, νερό και ενέργεια), μέσα από καινούργιες ιδέες, που αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμόζουν την αρχή της κυκλικής οικονομίας.
Για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αφού υπενθύμισε ότι ήταν μια κίνηση που η Νέα Δημοκρατία είχε δρομολογήσει, επεσήμανε ότι «είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε τις πύλες εισόδου της χώρας με ιδιωτικούς πόρους, και με δυνατότητα να υποδεχόμαστε πολλούς περισσότερους τουρίστες από ό,τι στο παρελθόν».
Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ευνουχισμένη στην Ελλάδα. Και διαχειρίζεται κατά μέσο όρο το 1/3 των πόρων που διαχειρίζονται αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, είναι μπλεγμένη στα γρανάζια μια γραφειοκρατίας που δεν της επιτρέπει καν να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τις οποίες έχει».
«Η περιφερειακή οργάνωση του Κράτους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να καθρεφτίζει τις αιρετές Περιφέρειες. Να έχει 13 υγειονομικές Περιφέρειες. Να έχει 13 Περιφέρειες ως προς τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Να είναι ίδια η οργάνωση. Έχουμε, ήδη, έτοιμο ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που ακουμπά πολλές από τις παθογένειες του Καλλικράτη, κυρίως σε ζητήματα γραφειοκρατικά και διοικητικά. Πιστεύω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω όλη την πρόθεση να μεταφέρω, όχι απλά αρμοδιότητες, αλλά και οικονομικές δυνατότητες, για να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της».
https://cyclades24.gr/2018/03/plano-mhtsotakh-nhsiotikh-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια: